Bila je to burna politička godina u gradu pod Marjanom. Zbog neizglasavanja proračuna, prvi put u povijesti gradom je upravljala Vladina povjerenica, Branka Ramljak. Previranjima u splitskog SDP-u tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar izgubio je većinu u bivšem sazivu Gradskog vijeća. Uslijedila je kampanja za Gradsko vijeće i gradonačelnika, a nema sumnje, upravo je Split imao najzanimljiviju kampanju u zemlji.

Na momente žestoka i beskompromisna kampanja u konačnici je donijela promjenu gradske vlasti, novog gradonačelnika i kraj političke krize u Splitu. Kampanjske ratne sjekire zakopali su HDZ i HGS, dogodila se koalicija, a ovih tjedana popunjavaju se i posljednja polja novih kadrovskih križaljki. Proračun je prihvaćen i vjerojatno slijedi politički mirnija 2018. godina.

Stranka Pametno na zadnjim izborima profilirala se u glavnu splitsku oporbenu stranku, a početnu ponudu Krstulovića Opare za suradnjom su odbili. Vrijeme će pokazati je li to bila pametna odluka. Zbog broja osvojenih vijećničkih mandata, dobili su potpredsjedničko mjesto u Gradskom vijeću gdje su njihovi vijećnici vrlo aktivni na sjednicama.

Splitski SDP prolazi kroz svoju najveću krizu u novijoj povijesti, a nedavno su članovi za novog predsjednik izabrali mladog Gorana Kotura koji ima izazovan zadatak vratiti povjerenje Splićana u socijaldemokrate.

MOST do izbora u Splitu gotovo da nije postojao. Naglo odustajanje MOST-ovog kandidata za gradonačelnika, Roberta Pauletića, činilo se kao kraj za tu stranku u Splitu, no odluka da se u “sudačkoj nadoknadi” kampanje u “igru” ubaci Ante Čikotić pokazala se ispravnom.

Zadnji izbori za Gradsko vijeće “očistili” ga od raznih nezavisnih lista, ali i “manjih” stranaka. A građani su na izborima imaginarne likove poput Spužva Boba zaokružili više puta nego neke gradonačelničke kandidate…Novim poteštatom postao je HDZ-ov Andro Krstulović Opara koji je naslijedio SDP-ovog Ivu Baldasara. Spomenimo da je Baldasar na izbore izašao kao šef svoje Splitske stranke i doživio fijasko. Krstulović Opara u drugom krugu je pobijedio HGS-ovog Željka Keruma. Bila je to uspješna godina za splitski HDZ koji je ostvario svoju “vertikalu vlasti”. Novi gradonačelnik prvim je potezima iznenadio mnoge, vjerojatno i neke u vlastitoj stranci. Pravi izazovi, ipak, tek slijede. Kerumu nije pošlo za rukom drugi put postati gradonačelnikom, ali itekako može biti zadovoljan što je njegov HGS u Splitu nakon izbora postao druga najjača politička opcija koja se brzo dogovorila s HDZ-om oko podjele vlasti.

Za potrebe naše nove ankete odabrali smo 30 imena iz splitskog političkog života 2017. godine za koje smatramo da su bili dovoljno aktivni u javnom i medijskom životu. Većinom su to vijećnici splitskog Gradskog vijeća, ali i neki drugi političari po različitim osnovama. Neka se ne uvrijede oni koje nismo svrstali u “top 30” i neka to shvate kako motivaciju za 2018 godinu!

Pitamo vas, tko je splitski političar godine po Vašem sudu?

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0