Andro Krstulović Opara vjerojatno neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine. Informacije su to koje se sve češće mogu čuti u krugu bliskom vrhu stranke. Navodno je prvi čovjek HDZ-a Andrej Plenković već obavio razgovore s Oparom te mu otvoreno rekao da na njega kao kandidata za Split više ne računaju. Više HDZ-ovaca potvrdilo je za Jutarnji list ovih dana da se za gradonačelničku utrku traži novo ime.

– Plenković nije zadovoljan Androm Krstulovićem Oparom. U Splitu nije napravio gotovo ništa, a cijela splitska organizacija nam je u rasulu – rekao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a, dodajući kako u stranci “Andro kotira vrlo loše”. Neki iz stranke ističu da niti Opara nema baš volju za to, pa bi, navodno, negdje u studenome mogao sam objaviti kako nije zainteresiran za novi mandat gradonačelnika.

Aktualnom prvom čovjeku Splita u prilog ne ide niti zadnji sukob s koalicijskim partnerom – Željkom Kerumom i njegovim HGS-om – zbog čega je odgođena zadnja sjednica Gradskog vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o rebalansu proračuna. Kerumovi vijećnici bojkotirali su sjednicu, a u priopćenju koje su poslali prije sjednice naveli su da je razlog njihova nedolaska “kleveta i blaćenje grada Splita”.

Razljutili su ih građanski aktivisti Dnevne doze splitskog nereda koja na svojoj Facebook stranici pod sloganom “Split je kur.c” svakodnevno objavljuje priče o sumnjivim poslovima u gradu, ali i dodjela njihove nagrade “Zlatni kur.c” novinarima koji se bore protiv komunalnog nereda. HGS je zatražio da se taj slogan hitno zabrani, kaznu za njegova autora Bojana Ivoševića te očitovanje gradonačelnika Opare o tome zašto kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita.

No, unatoč takvom pojašnjenju bojkota od strane Hrvatske građanske stranke, mnogi u gradu su ovaj Kerumov potez ocijenili tek kao politički igrokaz, tvrdeći kako je on time već počeo svoju predizbornu kampanju s obzirom na to da se ima namjeru ponovno kandidirati za gradonačelnika. Pitanje je, međutim, hoće li to doista i moći učiniti s obzirom na to da je Kerum prije nekoliko dana nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora, odnosno dvije godine uvjetno, zbog prijetnje upravo aktivistu Ivoševiću da će mu “iščupati gučak”.

HGS, inače, već godinama osigurava većinu HDZ-u i Opari i drže ih na vlasti u Splitu, a u zamjenu za to Kerum je, prema koalicijskom dogovoru, dobio mogućnost kadroviranja u nekim najvažnijim gradskim tvrtkama.Zasad još nije poznato kada će biti održana sljedeća sjednica Gradskog vijeća, ali čini se da ne bi trebalo biti većih turbulencija oko toga. Sam Željko Kerum kaže da nema namjeru blokirati rad Gradskog vijeća.

– Nismo ni za kakvu blokadu, ali najbolje bi bilo kad bi se HDZ riješio Opare i da onda njegov zamjenik odradi posao do kraja. To što Opara nanosi štetu HDZ-u njihov je problem, ali on je napravio štetu i gradu i tome treba stati na kraj – rekao je Kerum. Ističe kako on nema nikakav problem s HDZ-om kao takvim, ali da ima s gradonačelnikom.

– S Oparom ne želim imati posla. On je štetočina i napravio je ogromne štete gradu. Sve radi na svoju ruku, a puno toga vjerojatno i bez znanja stranke. Pa, koji bi gradonačelnik dozvolio da se grad vrijeđa na ovakav način i da se spominje u takvom kontekstu. Žalosti me što HDZ to prihvaća. Mi smo tražili da se taj slogan zabrani i osudi. I samo zbog toga vijećnici nisu došli na sjednicu – govori Kerum, koji je potvrdio da ima i planove za gradonačelničku kandidaturu.
– HGS svakako ide na izbore. Do sada smo, u ovih desetak godina, imali najveći broj vijećnika, a imat ćemo ih i u idućem sazivu. Siguran sam da ćemo postići dobre rezultate. Svi su se u Splitu – HDZ, SDP, Most, Domovinski pokret, Pametno… – ujedinili protiv Keruma jer ih je uhvatila panika. Ali, mi idemo na izbore, a ako ja ne budem mogao biti kandidat, bit će netko drugi iz HGS-a – poručio je Željko Kerum.

Na pripremama za lokalne izbore počelo se ubrzano raditi u svim strankama, no kad je riječ o potrazi za kandidatom koji bi mogao postati novi splitski gradonačelnik, posebno bi zanimljivo moglo biti u HDZ-u. Andrej Plenković nakon pobjede na unutarstranačkim i parlamentarnim izborima ima veliku ambiciju ostvariti pobjede i u nekoliko najvećih gradova. Uz Zagreb, u prvom su mu planu još Osijek i Split.

Međutim, u gradu pod Marjanom moglo bi biti velikih problema. HDZ o imenu svog kandidata za splitskoga gradonačelnika, navodno, još nije donio konačnu odluku, iako se u stranačkim kuloarima već spominje nekoliko imena za tu poziciju. U stranci bi se, kako doznajemo, trebalo provesti i interno istraživanje o tome koji kandidat najbolje kotira. No, ono što je glavni HDZ-ov problem pred utrku za lokalne izbore jest priličan kaos koji vlada u njihovoj splitskoj organizaciji.

– Tamo već dugo imamo problema i s njima se ne možemo dogovoriti oko najjednostavnijih stvari. Svi brinu neke svoje interese – rekao je jedan istaknuti član stranke. I on spominje veliko nezadovoljstvo koje u vrhu stranke vlada zbog aktualnoga gradonačelnika Opare, ali i zbog sukoba u splitskom HDZ-u koji se raslojio na nekoliko klanova. S obzirom na to da se u HDZ-u očekuje nastavak unutarstranačkih izbora, očito je da će se voditi žestoka bitka i za poziciju šefa splitskog ogranka. Iako je postojao plan da se unutarstranački izbori, čiji je prvi dio održan u ožujku kada je izabrano vodstvo stranke, nastave najesen, po svemu sudeći zbog koronakrize realnije je očekivati da se taj proces nastavi nakon lokalnih izbora.

Postoji i mogućnost da HDZ dio svojih organizacija, i to onih u kojima postoje problemi, raspusti i prije lokalnih izbora, te da imenuje povjerenike. U tom kontekstu u stranci se spominjala mogućnost raspuštanja stranačkih organizacija u Zagrebu, Lici i Istri, no ako je suditi prema stanju u splitskom HDZ-u, nije isključeno da se i kod njih posegne za takvim rješenjem. Naime, prema onome što pričaju HDZ-ovci, tamo su tri glavne struje koje se bore za prevlast.

Više pročitajte ovdje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime