TJEDNI IZVJEŠTAJ S KAREPOVCA: Nema prekoračenja propisanih vrijednosti plinova, prebačeno 260 tisuća kubika otpada

Grad Split objavio je tjedni izvještaj vezan uz sanaciju odlagališta otpada Karepovac

Od početka radova na sanaciji odlagališta Karepovac nisu zabilježena prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracije plinova sukladno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku. Protekle dvije noći, na mjernoj postaji Karepovac, za plinove amonijak i merkaptane uočeno je povišenje satnih koncentracija u odnosu na uobičajeno izmjerene u proteklom razdoblju. Razlog tome su mikroklimatski uvjeti pa temperaturna inverzija pridonosi povećanoj količini vlage u prizemnom sloju zraka. Uz emisije s odlagališta otpada Karepovac plinovi se zadržavaju u prizemnom sloju te je došlo do povišenja koncentracije.


VEZANE VIJESTI:
– POVIŠENE SATNE VRIJEDNOSTI AMONIJAKA I MERKAPTANA Izvođač radova: “Smanjili smo intenzitet radova iskopa”
– PRVA INTERVENCIJA IZVOĐAČA RADOVA NA KAREPOVCU Dr. Periš: Nema razloga za zabrinutost, brzo smo reagirali i sada su koncentracije plinova uobičajene!

Zato je u protekla dva dana izvođač smanjio intenzitet radova u jutarnjim satima, do povišenja dnevnih temperatura zraka, što je vrlo brzo rezultiralo smanjenjem koncentracija navedenih plinova. Važno je napomenuti kako se izmjerene vrijednosti odnose na područje neposredno uz odlagalište, koncentracija plinova prema gradu uvijek je u znatno manjoj količini.

Osim ove prve mjere koja je poduzeta, odnosno smanjenja intenziteta radova ili opsega posla za oko 50 posto, postoji još niz mjera propisanih za slučaj prekoračenja dnevnih vrijednosti. To je smanjenje radova na trećinu ili četvrtinu mehanizacije, zatim kompletno zaustavljanje radova, pa prekrivanje tankim slojem zemlje.

Do sada je na odlagalištu iskopano i preoblikovano ukupno 260 tisuća kubnih metara komunalnog i građevinskog otpada. Izmjerene vrijednosti sumporvodika, amonijaka, lebdećih čestica PM10 s udjelom metala, sumporovog dioksida i dušikovog dioksida te merkaptanana na mjernoj postaji Karepovac dostupne su na internetskoj stranici Čistoće Split.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0