TJEDAN APSOLUTNIH TEMPERATURNIH REKORDA Hoće li Split prvi put u povijesti doseći 40 stupnjeva u hladu?

Pred nama je najtopliji tjedan ovoga ljeta, a u nekim krajevima će postati najtopliji ikada!

Za razliku od prethodnog ljeta, aktualno će očito biti obilježeno sušom i velikom vrućinama. Pred nama je četvrti izraženiji val vrućina u dosadašnjem tijeku ljeta i bit će najizraženiji do sada. Ne samo da postaje izvjesno da će se raditi o najtoplijim danima ovoga ljeta, već postoji velika mogućnost da će dijelovi zemlje zabilježiti najviše temperature zraka od početka službenih meteoroloških mjerenja.


Tako ćemo ovaj tjedan doznati hoće li Split prvi put u povijesti službenih mjerenja doseći 40°C. Do sada je najtoplije bilo 5. srpnja 1950. kada je izmjereno 38,6°C. Najviša temperatura ikada izmjerena u Hrvatskoj iznosi 42,8°C i izmjerena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama. Popis svih rekordno visokih temperatura u Hrvatskoj možete pogledati na ovom linku.

Građanima se preporučuje praćenje upozorenja vezano uz toplinski val pred nama na stranicama DHMZ-a, a nema sumnje da su i druge državne službe spremne za neobično izražen val ljetnih vrućina pred nama.

Razlog ovako jakog zatopljenja sljedećih dana je visinsko strujanje koje je jugozapadno i u kojem će srednje Sredozemlje, a osobito Italiju i jugoistočnu Europu pogoditi izražene vrućine. Razdoblje ekstremnih vrućina trajat će minimalno sedam dana, a možda i duže.

Već tijekom nedjelje u Dalmaciji je bilo vruće, a u Kninu s 35°C i vrlo vruće. U Pločama, Makarskoj,Splitu, Kaštelima, Zemuniku i Lastovu bilo je tek stupanj manje. More je vrlo toplo i površinske temperature su mu većinom od 26 do 27 stupnjeva. Spomenimo da su najviše temperature mora u Dalmaciji ikad izmjerene većinom bile od 28 do 30 stupnjeva.

Očekivane najviše dnevne temperature zraka ove srijede u Dalmaciji (Crometeo WRF @ MeteoAdriatic)

Novi tjedan obilježit će stabilno vrijeme i velike vrućine.


U ponedjeljak vedro. Noću tiho, a danju će puhati slab do umjeren maestral koji u popodnevnim satima na srednjodalmatinskom akvatoriju prolazno može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 17 do 21°C, uz obalu i na otocima od 21 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 31 do 37°C.

Pretežno vedro bit će u utorak. Noću tiho, a danju će puhati slab do umjeren maestral koji će u popodnevnim satima na srednjodalmatinskom akvatoriju biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 18 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 28°C. Najviše dnevne temperature od 32 do 39°C.Vedro i ekstremno vruće bit će tijekom srijede. Noću tiho, a danju će puhati slab do umjeren maestral koji će u popodnevnim satima na srednjodalmatinskom akvatoriju ponegdje prolazno biti jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 19 do 24°C, uz obalu i na otocima od 25 do 31°C. Najviše dnevne temperature od 33 do 41°C ponegdje u Zagori i dolini Neretve.

Pretežno vedro nastavit će se u četvrtak i petak. U noći postoji mala mogućnost izoliranih pljuskova u zaobalju. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Od jutra značajno toplije od normale, najviše dnevne temperature većinom od 33 do 40.

U subotu i dalje pretežno sunčano i izrazito vruće. Maestral će danju biti nešto slabiji u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature od 33 do 41°C ponegdje u Zagori i dolini Neretve.

Vrućine će se nastaviti i tijekom nedjelje, ali prema aktualnim prognostičkim materijalima postoji umjerena mogućnost pljuskova u drugom dijelu dana. Bit ćr tek stupanj do dva manje u odnosu na prethodne dane.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0