TISNO Klarin zabranio predstavljanje knjige zbog pozdrava “Za dom spremni” u naslovu

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, zabranio je da predstavljanje knjige 'Dnevnik u znaku Za dom spremni' akademika Josipa Pečarića bude održano u općinskim prostorijama

Načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin zabranio je da predstavljanje knjige ‘Dnevnik u znaku Za dom spremni’ akademika Josipa Pečarića bude održano u općinskim prostorijama, nakon što je lokalni župni ured najavio za ponedjeljak, 7. kolovoza u 20 sati, promociju te knjige u tišnjanskom Društvenom domu, javlja Šibenik in.


– Istina je da im nismo dali suglasnost za to jer smatramo da poklič ‘Za dom spremni’ i knjiga akademika Pečarića nije u duhu antifašističke, niti domoljubne povijesti ovog mjesta i otoka Murtera. Veliku zahvalnost iskazujemo i antifašističkim borcima i i braniteljima u Domovinskom ratu i smatramo da bi predstavljanje ovakve knjige, sa službenim pozdravom iz doba NDH, bila uvreda za preko 500 obitelji s područja Murtera kojima su članovi obitelji poginuli u Drugom svjetskom ratu, boreći se protiv fašističkog okupatora kojemu je ZDS bio službeni pozdrav. U odbijenici organizatoru predstavljanja knjige, župnom uredu Tisno, napisali smo da im oni slobodno za tu promociju mogu ustupiti prostorije župe sv. Duha u Tisnom, ali korištenje Društvenog doma mi ćemo im uskratiti – kazao nam je načelnik Klarin koji je i ranije zabranjivao u općinskim prostorijama programe za koje je smatrao da imaju veze s NDH i ustaškim nasljeđem.

Tako je u studenom 2015. godine zabranio Malonogometnom klubu Ustanik iz Splita nastup u tišnjanskoj sportskoj dvorani jer klub na svom službenom grbu ima ‘ušato’ slovo ‘U’.  O tome je obavijestio i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera.

Don Lazar Čibarić iz tišnjanske župe kazao je da još nije primio službenu odbijenicu.

– Čim to bude službeno, razgovarat ću s autorom knjige o tome možemo li prebaciti promociju na drugu lokaciju – kazao nam je.

Na pitanje je li njemu sporan poklič ‘Za dom spremni’, kazao je – bolje da to ne komentiram-


Inače, autor knjige ‘Dnevnik u znaku Za dom spremni’, Josip Pečarić, rođen je u Kotoru i doktor je matematičkih znanosti, a osim što je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), aktivni je član ‘The New York Academy of Science’.

Hrvatska Wikipedia kaže da je najplodniji domaći znanstvenik s oko 1.100 znanstvenih radova iz područja matematike te više od 20 publicističkih knjiga u kojima se bavi temama ključnim za razumijevanje stvaranja hrvatske države, javlja Šibenik in.U njima je obrađivao teme kao što su Jasenovac, Mile Budak, Thompson, sud u Haagu, Za dom spremni itd.

U knjizi koja bi za nekoliko dana trebala biti promovirana u Tisnom, sažeo je pedesetak kolumni, dnevnika, pisama, osvrta i druge građe na temu ‘Za dom spremni’, a ovih dana diljem Hrvatske predstavlja je u društvu Zdravka Tomca, Zvonimira Hodaka i drugih govornika.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0