Oko 15:30 sati prekinuta je tematska sjednica splitskog Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka u Park šumi Marjan.

Uoči tematske sjednice nije prošao prijedlog MOST-a da se glasuje o povjerenju ravnatelju JU Park-šume Marjan.

VEZANI SADRŽAJ:

15:30 – Nakon izlaganja stručnjaka, na tematskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća na red je došlo izlaganje splitskih gradskih vijećnika.

Na tematskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća vijećnicima se obratio MOST-ov Ante Čikotić.

– Krenuo bih pitanjem prema gradonačelniku. Čuli smo da je provedena javna nabava i da je odabran izvođač. Zanima me koji su kriteriji bili, s obzirom da je ova tvrtka 20187.imala 0 zaposlenika i 2 milijuna prihoda. Kakva je to javna nabava čiji je godišnji promet manji od vrijednosti posla? Mislim da postoji mogućnost da je tvrtka potkapacitirana i da neće moći odraditi 20 tisuća stanovnika. Pojasnite nam detalje.

Drugo, 3.9.2018. na Ured gradonačelnika dolazi dopis kojim se upozorava na opstanak marjanske šume.

Imamo 20 tisuća tona CO2 koja su stabla apsorbirala. Ostajemo bez 20 tisuća kuna gdje je procijenjeno da svako vrijedi 15 tisuća kuna. Na Lokrumu je sve preventivno riješeno. Koja je cijena feromonske klopke. Što bi se desilo kada bi stavili 100 feromonskih klopki. Očito je da je Sahara prešla Mediteran. Ovo nije opasnost za Marjan nego hrvatski truizam jer što su kampovi bez borovih šuma?

Što se tiče južnih padina Marjana, je li drvo ostalo na padinama?

U Splitu smo taoci visokih mišljenja o sebi, ega, na kraju čujemo da smo angažirali tvrtku koja je prije 2 godine imala 0 zaposlenik. Tko će preuzeti odgovornost ako zaražena stabla ostanu na Marjanu i u ljetnim mjesecima.

Odgovorio mu je Petar Škorić (HDZ).

– Vi politizirate i u politički kontekst stavljate sve stvari i radite opstrukcije. Nakon što se dobili odgovore od struke, vršite histeriju. Isto ste radili na Karepovcu oko nabavke dodatnih mjernih postaja. Pustite struku da dovrši ovaj posao i siguran sam da će ova gradska vlast riješiti problem potkornjaka.

– Prije pola godine sugerirao sam g. Opari da se formira krizni stožer. Smatram da je zadatak oporbe učiniti vas boljim. Nažalost, očito s Vaše strane čuli smo da neće biti pitanja odgovornosti. Glavnim projektom su bile propisane mjerne postaje, građani su jedno vrijeme bili bez mjerenja. Što se tiče politiziranja, mislim da ste promašili repliku.

Ljubica Vrdoljak izrazila je žaljenje što se “osporava riječ stručnjaka”.

– Da bi vi nas učinili boljima, vi bi trebali biti bolji od nas. Vaša je namjera isključivo provokacija gradonačelnika. Gradonačelnik je prvu fazu sanacije priveo kraju – kazala je Vrdoljak.

Riječ je uzeo Petar Škorić (HDZ):

– Potkornjak nije nova pojava u Dalmaciji i Hrvatskoj. Klimatskim promjenama stanje se pogoršava. Možemo očekivati samo veće probleme u budućnosti. Profesor Haškovec upozoravao je još 2010. na potkornjak.

Ekološki aktivisti imaju različit pristup rješavanju problema. Pozivamo se na šumarsku struku, no druge stvari izbijaju na površinu i pokušava se pripisati odgovornost vlasti koja je u poziciji godinu i pol dana. U prošlosti se slabo provodio plan upravljanja Park šumom Marjan – rekao je Škorić.

Oko 15:30 oporbeni vijećnici odlučili su srušiti kvorum u vijećnici te su napustili sjednicu. Sjednica se prekinula, a što se točno dogodilo pogledajte u videu.

14:30 – Na početku zahvaljujem svim stručnjacima koji su danas došli ovdje. Svima koji su dali svoje stručno mišljenje i preporuke kako spasiti park šumu Marjan, pluća grada Splita. Čuli smo, suočavamo se s katastrofalnim posljedicama.

Od kada smo u Gradskom vijeću 2013. godine često čujemo, u raspravama o teškim problemima ovog grada, na primjer Spaladium Arena i slično, nemojmo govoriti o povijesti, nije važno tko je kriv, ajmo gledati u budućnost, koncentrirajmo se i nađimo rješenje za problem. Moramo razviti određenu dozu povjerenja, kaže gospodin Hrašovec. Stručnjaci drugi kažu klimatske su promjene, ne možemo spriječiti njihovo djelovanje, samo se adaptirati. Mogu se složiti s vama gospodine, svima nam je cilj spasiti šumu, spasiti eko sustav park šume Marjan. Ali morate razumjeti i nas. Ovo je predstavničko tijelo, predstavnici građana, izabrani smo da analiziramo i donosimo neke zaključke i nalažemo izvršnoj vlasti što da čini. A oni to ne rade!

Vrijeme je jednom reći dosta i konačno utvrditi odgovornost za rad i nemar. Izgubili smo godinu dana vremena, možda vi danas ne bi pričali o tolikim posljedicama da je gradonačelnik napravio što je trebao. Proveo zaključke zadnje tematske sjednice o Marjanu. Dali smo mu povjerenje za to, vjerovali smo i javnoj ustanovi godinama, da rade svoj posao. Da su svi oni radili odgovorno svoj posao mi danas ne bi bili ovdje.

Čitamo ovdje i izvještaj gospodina Milana Arvaya koji je svoje preporuke u elaboratu dao 2016. godine s 18 mjera, niti jedna provedena nije.

4.4.2018. godine je bila tematska sjednica o Marjanu gdje smo konsenzusom donijeli 9 zaključaka.

Ovdje smo čuli i iz njegovih usta da je odbio izvršiti izravna zaduženja koja mu je naložilo Gradsko vijeće prije godinu dana. Ne poštuje demokratske institucije ovog grada. Čemu sjednice gradskog vijeća, čemu zaključci kad se gradonačelnik ponaša kao faraon i bira koje će zaključke provesti koje neće. Mogao je, da je htio, spasiti Marjan i zato je vrijeme za njegovu ostavku.

Unatoč svim njegovim velikim i slatkim riječima, ostat će povijesno zapamćen kao gradonačelnik za čijeg je mandata nestao Marjan. Marjan se vraća u stanje od prije 150 godina, umjesto guste šume imat ćemo uskoro mjesečevu površinu.

Da su se zaključci proveli, ne bi danas imali ovu sjednicu, ne bi danas krenula sječa 20 000 ili skoro 40% stabala na Marjanu.

Evo podatak, borovi su stari 100 godina, a trebaju biti maksimalno 60 godina.

Ne samo da odbija izvršiti naloge gradskog vijeća već odbija postupati po zakonu i sprda se sa zakonom. Neprovođenje zakona je nanijelo i izravnu materijalnu štetu gradu. Kako to objašnjavate gradonačelniče?

Čuli smo i u medijima jučer kako su se u uvjetima krize ravnatelj i gradonačelnik krenuli dopisivati. Ravnatelj piše gradonačelniku i čeka mjesec dana da mu ovaj odgovori, on ne odgovara. I to sve u uvjetima kad Marjan doslovno gori. Zamislite da vam doma kuća gori, a vi pišete dopis vatrogascima da izađu na teren. Kakva je to kriza?!

4.4. 2018. godine tematska sjednica o Marjanu

5.2.2019. proglašenje elementarne nepogode. Kasnimo godinu dana, kasnimo desetljeća.

Što se stranke Pametno tiče neosporna je odgovornost gradonačelnika za neizvršavanje naloga gradskog vijeća i to što se nije na vrijeme i agresivno krenulo u aktivnosti spašavanja Marjana već prije godinu dana.

– Tražimo hitan upis posebnog pravnog režima na svim česticama Park šume Marjan.

– Tražimo da Plan gospodarenja koji je još uvijek u izradi uvaži činjenicu da će nestati 20 000 stabala.

– Tražimo smjenu svih upravnih tijela Javne ustanove, upravnog vijeća, ravnatelja i odgovornost bivšeg ravnatelja koji su dugogodišnjim neradom doveli do ovog stanja – kazala je Marijana Puljak iz stranke Pametnp.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) rekla je da nismo od stručnjaka čuli da je Marjan u katastrofalnom stanju.

– Vaše izlaganje je bilo izazivanje gradonačelnika, ali drago mi je da ste svjesni da niste u stanju smijeniti gradonačelnika.

Puljak je dogovorila ako je sve u redu zašto je proglašena elementarna nepogoda.

– Vi pojma nemate što je govorim. Vi ste elementarna nepogoda – replicirala je Vrdoljak.
13:15 – Doc. dr. sc. Ivica Tikvić iz Zavoda za uzgajanje šuma Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb.

– Aktivirala mi udruga Sunce. Prvi ste u Hrvatskoj koji imate procjenu financijske vrijednosti šume. Ovakve pojave čovjek ne može kontrolirati, može reagirati na njih. Ljudi su potaknuli da se sve odvije brže. Doći ćemo do stupnja gdje ćemo prvo pitati. Problem raste i treba ga riješiti brzo.

Imali smo problem s izbjeglicama i nisu ga sve zemlje išle isto rješavati. Eko sustav može biti poremećen. Alepski bor je najvjerojatnije napadnut jer je prezreo. Prosječna starost mu je malo manja od 100 godina. Stručnjaci su procijenili da nema potrebe ga duže držati. Ovo je dugoročno problem, nije ovo nastalo jučer ili prije dvije godine. Društvo smo u tranziciji.

Ne možemo utjecati no oborine i sušu, ali moramo u budućem upravljanju šumom moramo uzeti u obzir sve scenarije i prilagođavati se.

Ovaj problem vidim kao šumarski. To znači da u rješavanje problema moraju biti više involvirani šumarski stručnjaci. Udruge su potakle da se problem brže rješava, to je dobra stvar. Zašto kroz raspravu ne doći do najboljeg rješenja?

Marjan nakon ovoga više neće biti isti. Vani nestalu milijuni hektara šuma, a opet netko mora ponuditi kratkoročna i dugoročna rješenja.

Ivan Melvan voditelje Hrvatskih šuma uprave Split, kazao je da su Hrvatske šume i JU imali naslijeđene ugovore, ali a su pristupili novom načinu rada.

– Radimo na doznaci, do sada smo doznačili preko 8 tisuća stabala. Ta je drvna masa spremna za sječu. Stabla uvijek uspoređujem s čovjekom. Ovdje se nije otvorio prostor da narastu nova stabla. Hrvatske šume su spremne pomoći gdje se to od nas zatraži, ali da se to dogovara sa strukom. Pomoći ćemo, spremni smo i stavljamo se na raspolaganje.

Koordinator na lokaciji Park-šume Marjan Nenad Ražić bio je sljedeći izvjestitelj.

– Vatrogasac sam u JVP Split. Imam iskustvo u požarima i drugim opasnostima. Zadnje 3 godine radim na sanacijama opožarenih područja, a dopalo me da i ovaj dio posla odradim.

Stožer je donio operativni plan i krenuli smo odmah s radovima. Prioritet su južne padine Marjana jer su malo zaražene. S današnjim danom južne padine Marjana više nisu zaražene. Moramo koristiti Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda. Morali smo kontaktirati nekoliko izvođača da vidimo koje su to tržišne cijene. Odabrali smo izvođača koji će se uključiti u pisao idući tjedan. Matima projekt iz Delnica se uključuju s mehanizacijom na Marjan vjerojatno sljedeći utorak. Kad kažem mehanizacija nema oštećenja podloge ispod stabala na Marjanu. Bilo je svakakvih interpretacija, zasuti smo mailovima. To je bila rafalna paljba! Nismo smjeli progovarati o tome dok nismo finalizirali razgovore s izvođačem. Mogu reći da se konji neće koristiti.

Radit će se u sustavu žičara, te neće biti potrebna tolika količina ljudske snage kao što smo prvotno predvidjeli.

12:40 – Sljedeći izvjestitelje bio je dr. sc. Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarenje Hrvatskog šumarskog instituta.

Kazao je da je mediteranski potkornjak bio prisutan na Marjanu još u 19. stoljeću što se može vidjeti u Prirodoslovnom muzeju.

– 2016. radi se o pojedinačnim zaraženim stablima. Danas su u Dalmaciji različita područja Dalmacije nalaze u različitim fazama prisutnosti mediteranskog potkornjaka. Sve je jako vezano uz klimatske promjene. Marjan je prvi koji je dao informacije o prisutnosti potkornjaka u Dalmaciji. Primjerice na Marjanu je lani postavljeno 10 feromonskih klopki i služe da vidimo u kojoj je fazi populacija.

Ove godine ćemo postaviti još 30 klopki. One služe kao monitoring, no postoji nada da djelomično mogu reducirati populaciju. Situacija je ove godine dosta bolje nego lani. Lani smo imali bar 5 generacija na Marjanu.

Pojava potkornjaka nije čudna, ima ih po Europi, Americi čak i alpskom području na 800 metara nadmorske visine. Zbog klimatskih promjena više potkornjaka preživljava zimi šo su veći preduvjeti da naprave štetu. Zaražena stabla treba micati što prije. Kada čujete 20 tisuća stabala, ne treba sva stabla micati sada nego na ona koja su izvor zaraze.

Mrtva stabla se mogu kasnije odstranjivati, ali po meni čak mogu i ostati jer je to forsiranje biodiverziteta, no to je sad pitanje protupožarnih stručnjaka.

Ne treba ih ostavljati uz puteve. Ove godine na Marjanu je 18.9 posto mrtvih stabala, lani 6.3, a 2017. je bilo 5 posto. 53,8% stabala je trenutno zdravo. Postoje čak i gore prijetnje boru od potkornjaka. On je ništa prema nematodi. Da se dogodila nematoda, sve bi otišlo. Što se tiče budućnosti pozitivno je to da će se vratiti autohtona vegetacija. Jučer je ovdje bio tim iz Instituta da se vidi koliko dio šume treba pošumiti i vjerujem da će se procjena napraviti sljedećih mjesec dana. Važna je sanacija stabala, ali i biološka sanacija.

12:10 – Sljdeći izvjestitelj je bio Mirko Ruščić, predsjednik uprave JU Park-šume Marjan.

– Kao biolog i botaničar prošao sam svaki djelić Marjana pa sam radio na desetke edukacija. Marjan je 1850. godine bio golo brdo i nakon toga se pristupa pošumljavanju alepskim borom. Izgleda kao monokultura, ali ispod bora obitava makija. Alepski bor je na Marjanu hortikulturan, čovjek ga je zasadio. Stanje šume je sada takvo kakvo je, moramo poduzeti radnje da se neka stabla odstrane. Svjedoci smo da je alepski bor zaražen mediteranskim potkornjakom. Oko 30 posto stabala je zaraženo štetnikom. Želimo izvršiti sanaciju koja se do sada djelomično obavljala.

Na prijedlog gradonačelnika Splita i na reakciju javnosti javna nabava je povučena i osnovano je Povjerenstvo za Marjan za čijem čelu sam ja. Povjerenstvo se sastalo prvi put 2.2. donijelo je prijedloge koji su upućeni kao savjeti za Javnu ustanovu, te je bio prijedlog da se za Marjan proglasi elementarna nepogoda što je u konačnici župan proglasio kroz izravnu opasnost od elementarne nepogode (5.2.). Sastavljen je Stožer Civilne zaštite. Prema operativnom plan i programu Radne skupine radi se sanacija Park-šume Marjan, 13. veljače se počelo s radovima s južne strane Marjana. Veće se vidi određeni koraci i rezultati rada. Veći rezultati će se vidjeti za koji dan kada tvrtka počne s radovima.

Preporuka je da radove na sjevernoj strani šume rade profesionalne, licencirane tvrtke. Sječa bi trebala trajati do 1. travnja. Na mnogim područjima nakon toga sadit će se nove vrste, a na nekim lokacijama to neće biti potrebno jer već sada ispod šume raste makija. Na mjestima erozije tla sadit će se ponovno alpski bor, no što će se točno i gdje saditi odredit će struka u skladu s planom pošumljavanja.

Postoje druge vrijedne lokacije koja moramo čuvati poput kamenjarskih travnjaka. Sva staništa moramo očuvati i njihovu veliku bioraznolikosti. Procjena je da na Marjanu ima preko 500 biljnih vrsta.

Imali smo zadnjih 20 dana dobru suradnju s Gradom, on je sve ubrzavao i pospješio da se što prije krene s početkom radova.

Sve bih vas molio da svi budemo konstruktivni na ovom sastanku i da donesemo zaključke koji će biti vrijedni za očuvanje Marjana, pluća grada Splita. Svima nam je Marjan svetinja, tu šetamo, rekreiramo se. Slušajmo glas struke jer je to najrelevantnije.

Riječ je uzeo ravnatelj JU Park-šuma Marjan, Damir Grubšić.

– Javna ustanova osnovana je prije 14 godina i to samo s troje zaposlenika. Danas od 55 djelatinika više od 75 djelatnika čini operativni kadar. Ustanova je podkapacitirana.

Marjan je od primarnog značaja za Split. Ja ga volim u najmanju ruku kao i vi, a generacije nisu uspjele riješiti probleme na Marjanu. Novi Zakon o šumama je donešen, a proglašenje lokalnih šuma nije prošlo. Naše su ovlasti ograninačene, smijemo uočiti prijestup i prijaviti ga, nemamo pravo ulaziti na privatno zemljišta. Više od polovine Marjana je nedostupno – niti za šetnju niti za održavanje. Kombinacija alepskog bora i nedostupnosti je najveća prijetnja Marjanu i gradu Splitu. Čim se to naglasi to se smatra građevinskim atakom na Marjan.

Imenovali ste me ravnateljem prije 8 mjeseci i nikad nisam porekao da sam zatekao brojne probleme poput dugovanja i manjka transparentnosti. U 8 mjeseci rada dugovanje je sanirano. Kao dipl. inženjer znam koliko je bitno poštovanje reda i procedura. Ostavljala se zaražena drvna masa u šumi bez doponiranja. Ishođenja je licenca te smo krenuli u doznaku stabala i daljnje aktivnosti.

Upućeni su dopisi nadlaženim ministarstvima, provodi se EU projekt Marjan brdi prošlosti, oaza budućnosti, pristupili smo hitnim konzultacijama sa stručnjacima oko borbe protiv potkornjaka. Od početka konzultirano vodeće hrvatske stručnjake puno prije nego su aktivisti ukazali na problem.

Svugdje se zadnjih godina događa najezada tog kukca bez pravog odgovora. Zaražena stabla nisu suha nego zelena! Danas po reakcijama ljudi vidimo da postoje brojne nerazumjevanja dubine problema.

Za upotrebu traktora potrebno je imati pristupne prolaze. To nisu putevi da traktori mogu proći nego prolazi koji nakon uporabe ponovno zarastaju vegetacijom. To mogu biti pješački prolazi. Od 14 km potrebnih vlaka, 7 km čine postojeći putevi. Stručnjaci su ponovili da su vlake najprofesionalnija vrsta prilaza. Po zakonu o zaštiti prirode dopuštenje za vlake nije ni potrebna!

Tko vodi facebook stranicu Naš Marjan? Tamo se anonimno pišu razne laži! Neki medji korektno prate pravu situaciju, a neki su izrazito pristrani. Laž od dvije pile ne bih isticao, dođite u našu garažu. Neke Facebook stranice i portali rade sinkronizirano.

Izjavljujem kako se komunikacija između gradonačelnika i JU odvija na visokom nivou, a svi ostali napisi su tendeciozni.

11:30 – Sazvao sam ovu sjednicu da raspravimo što se događalo na Marjanu, što se sada događa i što je plan za nadolazeće vrijeme. Najviše prostora dat ćemo struci jer je to zainteresiranoj javnosti najpotrebnije. Prije točno godinu dana imali smo sličnu situaciju gdje je javnost bila zaiteresirana za događaje na Karepovcu. Tada samo glasn o kazao da će građani biti izloženi nekoliko mjeseci biti izloženi netativnim utjecajima sanacije. U tom trenutku, krajem siječnja, neki od vas su krenuli u snažnu kampanju da se zaustavi sanacija. Pozvali smo tada stručnjake koji su tada naglasili da sanacija nema alternative.

Danas će stučnjaci dati pojašnjenja što su nam u ovom trenutku najbolje opcije u borbi protiv pošasti potkornjaka. Zainteresirana javnost uvelike je zaslužena da se neke stvari kreću u pravom smjeru. Koordinator Ružić odabran je od strane Povjerenstv za Marjan. Prvi put krećemo sveobuhvatno, koristeći sva znanja i snage da se uhvatimo rješavanja problema na Marjanu. Problemi su se nagomilavali desetljećima, baš kao što je bilo na Karepovcu, ili kao što se godinama događalo na Žnjanu, u infrastrukturi Splita… Ono što su naši prethodnici radili sada moramo razriješiti, nadam se potporom svih vas.

Današnji stručnjaci svojim argumentima otklonit će sve nedoumice nasuprot buci u prostori, ali koja je poticana od nekih od vas i to u smjeru za kojeg ne vjerujem da bi danas bio od koristi na ovoj sjednici.

Naš Marjan zaslužuje najbolje od nas. Siguran sam da svi ovdje mogu pokazati tu snagu. Da nije bilo moje odlučne odluke da se krene u prošireni Stožer Civilne zaštite, vjerojatno bi se vrtjeli u krug kao zadnjih desetljeća. Dopustite struci da taj posao bude odrađen kako treba – kazao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Nakon prigovora oporbe da se gradonačelnik nije očitovao u zaključcima posljednje tematske sjednice., gradonačelnik je ponovno uzeo riječ.

– Temeljem zaključaka donio sam čitv niz primjedbi koje su odbijene. Puno puta sam odbio da Grad Split preda vlasništvo parcela na Marjanu državi. Ima ovdje političkih snaga i udruga koji su tražili da Marjan predamo državi – dodao je gradonačelnik.

– Ispravit ću gradonačelnika da je ovo tematska sjednica o jednoj točki. Tražili smo raspravu o svakoj točki zaključka. Očekivali smo sjednicu koja će raspraviti i revidirati sve prije donesene zaključke. Kuna se ne treba potrošiti za upis posebnog pravnog režima – kazala je Marijana Puljak.

Martin Pauk je rekao da nema logike da u travnju Vijeće donese zaključke tematske sjednice, “a sada smo čuli da nije ni vrijeme ni mjesto da o tome pričamo”.

– Gradonačelnik bi se o tome trebao očitovati jer smo ga zadužili da nešto napravi. Ako ne dobijemo izvještaj, nikada nećemo saznati što je od zaključaka provedeno. Ovo sada nije dobra istuacija – kazao je Pauk.

Ante Čikotić (MOST) tražio je stanku od 10 minuta zbog povrede predstavničkog tijeka.

– Gradonačelniče, manipulirate emocijama. Tražim da se zaštiti predstavničko tijelo jer smo ustavna država. Još se hvalite tim. – kazao je Čikotić.

– Gradonačelnik je oštetio Grad Splitu neupisom. Iznos kojeg ćemo dati za javnu nabavu mogli smo potrošiti na građane. – kazao je Čikotić naokon rasprave.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime