Feribot Aurelia, talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split, u četvrtak ujutro je doživio havariju kraj Žirja.

Za više informacija upitali smo Davida Radasa, voditelja službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Putanja Aurelije i Polluxa (MarineTraffic)

– Tegljenja će uskoro biti jer smo uspjeli angažirati adekvatan tegljač koji je u 11:30 upućen iz luke Gaženica. Tegljač “Pollux” je u poziciji presretanje putničkog broda Aurelia. Radi se o tegljaču iz sastava Brodospasa, a stacionarna luka mu je Zadra.

Putnički brod je trenutno u kretanju šibenskim akvatorijem prema zadarskom akvatoriju, a startno se nalazio na splitskom akvatoriju – kazao je David Radas za Dalmacija Danas.

Tagljač Pollux (Foto: RiBor / MarineTraffic)

Upitali smo Radasa postoji li opasnost da se Aurelia približi nekom otoku ili hridi.

– Od dva pogonska stroja, jedan je još uvijek u pogonu, tako da brod ima kapacitet korigirati putanju u slučaju bilo kave opasnosti, ali za sada nema opasnosti. Brod plovi smanjenom snagom upravo iz tih razloga – da se uštedi energija i da se nepreforsira stroj. Čeka se doplov tegljača – rekao je Radas dodajući da je olakotna okolnost da na području prema kojem Aurelia plovi jugo i stanje mora su povoljniji.

Radas kaže da se u ovom trenutku ne može još reći hoće li se Aurelia tegliti prema zadarskom ili šibenskom području jer se trenutno nalazi točno na pola puta, a ovisit će i o nadolazećim vremenskim prilikama.

Feribot Aurelia (Foto: MarineTraffic)


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime