Table za turiste u Hvaru izazvale burne reakcije: Otočani oduševljeni, dio javnosti ismijava table

Postavljene table u Hvaru izazvale su podijeljene reakcije javnosti

Dan nakon što su u gradu Hvaru postavljene table koje posjetitelje ovog grada upozoravaju na kazne koje bi ih mogle sustići ne budu li se pridržavali pravila, ne prestaju reakcije javnosti na ovoj potez nove hvarske vlasti. Obećano – ispunjeno, moglo bi se reći za ovaj odvažan potez novog hvarskog gradonačelnika Rikija Novaka kojemu je uvođenje reda u ovaj dalmatinski turistički biser bila važna točka predizbornog programa.


[interaction id=”5958d4b3f2d4938713c3831d”]

Na društvenim mrežama vode se žive rasprave o sadržaju postavljenih tabla, ne samo na Hvaru, ne samo na otocima, nego na obali i diljem Lijepe naše.

Hvarani zadovoljni

Sudeći prema onome što se može pročitati, vlada prilična podijeljenost oko njihova postavljanja. Čini se da su ovim potezom najviše zadovoljni sami stanovnici Hvara, što i ne čudi s obzirom na često neugodne scene koje su zbog nekulturnog dijela njihovih gostiju morali proživljavati čak i u staroj gradskoj jezgri.

S druge strane, velik je broj kritičara postavljanja tabli ovakvog sadržaja. Ako izuzmemo sarkastične komentare, ozbiljnije kritike idu u dva smjera. Prvo se autoru tabla spočitava činjenica da je visina (mogućih) kazni izražena u eurima, valuti koja nije službeno platežno sredstvo u RH, što otvara brojne dvojbe.

Čeka se nova odluka

Drugi i možda najjači argument protiv postavljenih tabela tiče se činjenice da ne postoji odluka hvarskog Gradskog vijeća oko njihovog postavljanja. Iz svojih izvora doznajemo da će se takav prijedlog tek naći na dnevnom redu nadolazeće sjednica Gradskog vijeća. Primjerice, po pitanju konzumacije alkohola, trenutno je na snazi “Odluka o zabrani konzumiranja alkoholnih pića na javnim površinama Grada Hvara” od 25. ožujka 2014. godina. Članak 1. te odluke glasi:


“Na svim javnim površinama na području Grada Hvara zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića, izuzev javnih površina koje su date u zakup odnosno na korištenje pravnim i fizičkim osobama za obavljanje registrirane ugostiteljske djelatnosti.”

Članak 3. te odluke je jasan:“Za kršenje odredbe iz članka 1. ove Odluke fizička osoba može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.000 kuna.”. Dakle, prema trenutno važećoj odluci hvarskog Gradskog vijeća, kazna za konzumiranje alkohola na javnim površinama ne može biti veća od 1000 kuna, što nije u skladu s visinama kazne istaknutim na tablama.

Bilo kako bilo, promjene su u Hvaru očito krenule, a stanovnici ovog grada nadaju se da će gradske vlasti ovim činom urazumiti “razuzdani” dio turista.

Fotograf, komentator i kolumnist Oleg Maštruko napisao je danas oštru kritiku na račun postavljenih tabli:

Šta je ovo zadnje, 700 evra kazne ako jedeš trokut pizze na otvorenom? ?? Turizam kod naše beskonačno pohlepne lokalne birokracije stvara neke nove oblike mentalnih poremećaja…. a ove prve dvije ikone? Na jednoj je lik speedosicamama i ženska u mini bikiniju, a na drugoj ima bokserice i onmaaalkicece veći bikini, zapravo neku suknjicu dole pa in je kazna 10evrara manja?

Tko nam dade državu….” – napisao je.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/oleg.mastruko.private/posts/1348803431905227″ bottom=”30″]

Nešto kasnije je komentirao:

“Vidim iz komentara da grad Hvar treba zaposliti službenog tumačitelja ovih čudnih domorodačkih hijeroglifa strancima i domaćima 😀 Recimo, da li za kaznu treba biti ispunjeno sve sa sličice, ili samo jedna aktivnost? Ova zadnja sličica je najteža za shvaćanje, dobiješ li kaznu već samo ako jedeš pizzu ili treba biti ful sve – ženska jede pizzu, frajer leži (!!?!? ležanje je grijeh?), a imaju i bocu vina, pivo i čašu za vino.

Mjesto koje ovako plaši svoje goste bi me vidjelo na točno pola sata u životu i nikad više….”

U nastavku teksta pročitajte neke od zanimljivijih pro/contra komentara s društvenih mreža:

POZITIVNI

“Oduševljenje, ali totalno. Konačno imamo prave ljude na čelu grada”

“Sad nek se počmu pridržavat odluke

“Kako u svojim gradovima i na svojim trgovima ne idu polugoli ili u kupaćima. Ja bi ih po dva dana u zatvor, pa da se pročuje kako bi bili pristojni kao bubice…… Misle da smo Balkan a oni u Balkanskoj krčmi…. Rigaju po ulicama i u samoposluge ulaze samo u kratkim hlačama a znoj se lije po artiklima koje diraju… Gadi mi se kruh gdje prođu….Nije to turizam, to je barbarstvo….”

“Hm, ako iza ovih novih tabli zbilja stoje i novi ljudi u gradskoj vlasti….to zvuči obećavajuće. Ali table su tek upozorenje na sankcije, ajmo vidjet primjenu u praksi…”

NEGATIVNI

“Ako je ženska samo u kupaćem – 60ojra kazne.
Ako je u gornjem dijelu kupaćeg i nekim dužim gaćama ili suknjici – 50ojra kazne.
Ako je veštiti – nema kazne.
Ako nosi burku – Grad Hvar njoj isplaćuje 10ojra.

Ovo je zapravo čin tržišnog repozicioniranja i strategija privlačenja arapskih turista.”

“Mi smo dečki kaj pijemo stoječki“. Istina, uštediš 100€ ako navučes suknju priko kupaćeg”.
Jel ja to dobro vidim da se ovo odnosi samo na crnce ili?”

“Treba uvesti i obavezu pohođenja nedjeljne mise, inače kazna 1700€.”

“Ne smiš ležat dok neko pizzu pegla”

“Ovo treba isprovocirati i onda rušiti na sudu jer su cijene izražene u eurima a ne u kunama”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0