SVJETSKI DAN SRCA „Moje srce, tvoje srce“

Zainteresiranim građanima mjeriti će se krvni tlak, razina šećera u krvi, određivati će se opseg struka i indeks tjelesne mase (ITM), te davati zdravstveni savjeti i dijeliti besplatan edukativni materijal

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Split, Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom organizira javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana srca 2018. godine.


Srčano-žilne bolesti (SŽB), koje uključuju bolesti srca i moždani udar, svake godine uzrokuju 17,7 milijuna preranih smrti diljem svijeta. U Hrvatskoj, ali i u našoj Županiji također su na vrhu ljestvice smrtnosti s udjelom od 44 % ukupno umrlih 2017. godine.

SZO smatra da je moguće smanjiti 80 % prijevremenih smrti i onesposobljenja od SŽB jednostavnim promjenama, kao što su zdravija prehrana, povećanje tjelesne aktivnosti i prestanak pušenja (I promise to… EAT WELL AND DRINK WISELY… TO GET MORE ACTIVE… TO SAY NO TO SMOKING).

Svake godine 29. rujna provodi se globalna kampanja Svjetske kardiološke federacije u svrhu osvješćivanja o važnosti očuvanja zdravlja srca. Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je „ MOJE SRCE, TVOJE SRCE „ čime se želi potaknuti briga o vlastitom srcu, kao i srcima nama bliskih osoba. Glavni poziv na djelovanje u ovogodišnjoj kampanji usmjeren je na obećanje sebi da prestanemo pušiti, počnemo se zdravije hraniti te postanemo aktivniji, kako bismo živjeli zdravijim srcem.

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana srca Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatsko kardiološko društvo – Podružnica Južna Hrvatska, Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Split, u suradnji s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom organizira javnozdravstvenu akciju.

Akcija će se održati 29. rujna 2018. godine (subota) na splitskoj Rivi (na sjecištu s Marmontovom ulicom) u vremenu od 09:00 do 12:00 sati.Zainteresiranim građanima mjeriti će se krvni tlak, razina šećera u krvi, određivati će se opseg struka i indeks tjelesne mase (ITM), te davati zdravstveni savjeti i dijeliti besplatan edukativni materijal. U akciji će sudjelovati djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Split.

Građani će moći provjeriti svoje čimbenike rizika za nastanak srčano-žilnih bolesti i u Ispostavama NZJZ SDŽ-a u Sinju, Imotskom, Trogiru, Makarskoj i Hvaru gdje će biti „Dan otvorenih vrata“ 28. rujna 2018. godine (petak) tijekom jutarnjih sati, dok će se na Braču 28. rujna 2018. godine (petak) održati javnozdravstvena akcija u Nerežišćima na Trgu Sv. Petra u vremenu od 10:30 do 12:30 sati.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime