U subotu ujutro razina mora u Dalmaciji dosegnula je novu najnižu razinu dosadašnjeg tijeka godine, a sudeći prema dostupnim podacima, radi se o najizraženijoj oseci zadnjih nekoliko godina. Iako su bura i njen razorni učinak u potpunosti “ukrali” interes medija i javnosti, i ovaj je prirodni fenomen vrijedno zabilježiti.

Oseka u Hvaru. Foto: Jakša Kuzmičić

Prema službenim podacima s mareografa postavljenom na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora dogodio se u 11:15 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj postaji dosegla kotu – 11,1 cm. To je za čak 16 centimetara niže od dosadašnje rekordno niske razine prije tri dana i više od 120 cm ispod najviše razine mora ove godine koja je zabilježena 3. veljače.

Graf razine u mora u Splitu zadnjih 7 dana (IZOR)

Identična situacija bilježi se drugdje po Jadranu. Primjerice, nešto prije 12 sati minimum razine more zabilježen je na mareografovima u Starom Gradu na Hvaru i Veloj Luci na Korčuli. U Starom Gradu tamošnji mareograf zabilježio je kotu -62.14 cm.

Zimske anticiklone, odnosno polja povišenog tlaka zraka nisu rijetkost nad Jadranom u najhladnijem dijelu godine. Upravo je anticiklona zaslužna da ove veljače imamo neobično velik broj stabilnih zimskih dana. Tlak zraka ovih dana povremeno prelazi visokih 1030 hPa na razini mora. U nastavku pogledajte prizore gotovo suhe stobrečke vale.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime