Svi preostali Torcidši pušteni da se brane sa slobode

Ako je itko profitirao od nemilih događaja u srijedu, kada je zbog napada na Funcute u središtu Šibenika uhićeno 59 muškaraca, to su odvjetnici koji su u velikom broju angažirani u obrani Torcidaša


Svi pripadnici Torcide koji su uhićeni u Šibeniku nakon sukoba s Funcutima pušteni su da se brane sa slobode.

Jutros objavljeno:

Ispitivanja privedenih navijača još uvijek su u tijeku i zasad vam ne možemo reći hoćemo li protiv nekoga od njih predložiti sudu zadržavanje u istražnom zatvoru, rekli su jutros u šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu i najavili da će do kraja radnog dana odgovoriti na upit o kaznenom postupku protiv 30 pripadnika Torcide, piše ŠibenikIN.

Njihovo ispitivanje traje od jučer i trebalo bi biti dovršeno do danas u 15,30 sati, kada istječe prvi rok od 24 sata, koliko ih smiju zadržati, iako tužiteljstvo može zatražiti i dodatno vrijeme potrebno za povođenje kaznenog postupka protiv tih privedenih osoba.

Ako je itko profitirao od nemilih događaja u srijedu, kada je zbog napada na Funcute u središtu Šibenika uhićeno 59 muškaraca, to su odvjetnici koji su u velikom broju angažirani u obrani Torcidaša koje brani nekoliko šibenskih branitelja, ali najveći broj njih došlo je iz Splita.

Svi privedeni na ispitivanje u tužiteljstvo, njih ukupno 30, uhićeni su po članku 31.a iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i kazneno prijavljeni zbog sudjelovanja u tučnjavi na Starom pazaru gdje je jedan domaći navijač ozlijeđen teže, a drugi lakše. Uhićenih je bilo 59, ali ostali su uz kaznenu prijavu pušteni da se brane sa slobode.

U državnom odvjetništvu jutros nisu mogli reći je li među zadržanim osobama i muškarac odjeven u sivu jaknu s kapuljačom, koji je snimljen u srijedu na Starom pazaru baš u trenutku kada je zamahivao palicom nad glavom 43-godišnjeg Igora Anakovića, tajnika Šibenskih funcuta, ali prema informacijama dostupnim iz policije, očito jest jer oni tvrde da je kriminalističko istraživanje u tom slučaju u cijelosti dovršeno, javlja ŠibenikIN.

– Sve osobe prijavljene su po članku Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima koji se odnosi na tučnjave u kojima je netko teže ozlijeđen. Onima koji nisu izravno sudjelovali u nanošenju ozljeda to će biti olakotna, a onima za koje se utvrdi da jesu – otegotna okolnost u daljnjem kaznenom postupku – rekli su danas u policiji.

Teoretski, državno odvjetništvo može naložiti i dodatna postupanja policije na okolnosti događaja sa Starog pazara, ali prema svemu sudeći za policiju je ta priča završena.

Šibenski odvjetnik jednog od napadača na Funcute rekao je za ŠibenikIN. da je njegov branjenik na ispitivanju kod tužitelja rekao da se tamo slučajno zatekao i da nije sudjelovao u tučnjavi za koju se tereti, a kamoli nanosio nekome ozlijede.

Slično se brane i ostali, priča nam što je čuo od svojih splitskih kolega drugi šibenski odvjetnik, koji je uvjeren da će lako osloboditi svog branjenika

– Još jednom smo svjedoci loše hrvatske sudske prakse nastale radi loših zakona i većina ovih navijača vjerojatno neće biti osuđena jer će odvjetnici dokazati da su se na mjestu događaja zatekli slučajno – kaže odvjetnik koji je u više navrata branio navijače.

On tvrdi da je već oslobađao navijače koji su sudjelovali u tučnjavama po gradskim ulicama i trgovima, izvan zone koja se smatra sportskim borilištem, a to su obično prostori u krugu 300 do 500 metara od sportskih dvorana i stadiona.

– Iako u Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima nema definicije da se kaznena djela trebaju dogoditi unutra te zone, sudska je praksa da navijači za takva djela redovito budu oslobođeni. U jednom svom predmetu oslobodio sam ih argumentom da su benglake, koje je policija kod njih pronašla, imali jer su planirali ići u ribolov i takve cake redovno prolaze jer su nam zakoni katastrofa! Hrvatska policija ulaže silne napore i troši golema sredstva poreznih obveznika da bi uvela red i mir u sportu, ali zahvaljujući onima u Hrvatskom saboru koji donose grozne zakone, možemo biti sretni ako navijači ne tuže državu zbog bezrazložnog zadržavanja, barem oni za koje nemaju dokaz da su i osobno sudjelovali u nanošenju ozljeda nekome – kaže šibenski odvjetnik koji je uvjeren da najveća većina pripadnika Torcide neće odgovarati za napad na Funcute.

Jedino što će im kao mjera opreza biti određena zabrana prisustvovanju sportskim natjecanjima koja će ostati na snazi čak i ako se budu žalili na takvu odluku jer žalba ne odgađa njezino izvršenje, kazao je.

Za napad na Starom pazaru tako će odgovarati jedino muškarac u sivoj jakni s kapuljačom koji je snimljen u trenutku napada na 43-godišnjeg Funcuta, pod uvjetom da je uopće uhićen i da se nalazi među zadržanim osobama. Policija protiv njega nije podizala kaznenu prijavu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda ili ubojstvo u pokušaju, a u Općinskom državnom odvjetništvu zasad ŠibenikIN nije uspio doznati namjeravaju li prekvalificirati to kazneno djelo ili ga optužiti po Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim natjecanjima za što je zakonodavac namijenio kaznu zatvorom u trajanju od maksimalno tri godine.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0