Tradicionalno blagdan svetog Jeronima zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije proslavljen je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Dan županije protekao je svečano, ali pod strogim epidemiološkim mjerama uz prisustvo brojnih visokih uzvanika.

Predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar prvi se obratio okupljenima. Kazao je da je da će ovu godinu sigurno dugo pamtiti. Naglašava da će se ona generacijama spominjati.

Petrosalv Sapunar

– Naša županija u ovim teškim novonormalnim uvjetima mora izaći čvršća i jača. Pokazali smo veliku sinergiju, odgovornost i stručnost zdravstvenih institucija. Zdravstvenim radnicima i svim žiteljima koji su pokazali empatiju i brigu o bližnjima te iznimnu zrelost i odgovoriti s ovog mjesta od srca zahvaljujem – zahvalan je Sapunar.

Rekao je da su se čelnici SD županije u proteklom periodu trudili da unatoč krizi ne zaustavljaju programe i razvojne projekte.

„Ponosni smo na svoj identitet“

– Svjesni smo da su izgrađeni i uređeni projekti veliki zalog i sigurnost. Trudit ćemo se organizirati nove događaje i manifestacije te praviti bolja infrastrukturna rješenja – obećao je  te je nadodao da su posebno ponosni na socijalne mjere i ulaganja u mlade.

– Osim njih, mislimo svakodnevno i na naše poljoprivrednike i razne poduzetnike. Dalmacija ima sve pretpostavke dobrog napretka, kroz prometu i komunalnu pristupačnost, prirodnu i kulturnu baštinu. Ponosni smo na svoj identitet – kazao je te je u nastavku građanima i nagrađenima srdačno čestitao.– S ovog mjesta ovdje želim svima nagrađenima od srca čestitati na svim njihovim postignućima koja će danas primiti. To je najvažnija županijska nagrada koju možete dobiti, neka vam ona bude zahvala i poticaj da nastavite obogaćivati gospodarski, društveni, kulturni i znanstveni život naše županije.

Župan SDŽ Blaženko Boban u početku svoga govora od srca se zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji se svakodnevno bore s opasnim virusom.

Blaženko Boban

– Iskreno i od srca, sve vas koji se borite protiv opakog virusa upućujem velike zahvale. Prije svega ovdje moram pohvaliti naše neumorne zdravstvene djelatnike i sve ostale djelatnike. Svima vama koji ste se našli na prvim crtama obrane u ovoj borbi od srca hvala. Naša snaga danas slična je onoj snazi iz vremena Domovinskog rata. Bili smo spremni, imali smo zajedništvo. To je naša najveća vrijednost i snaga – prisjeća se župa Boban. U nastavku osvrnuo na projekte Splitsko-dalmatinske županije.

Kazao je da je pripremljena potpuna dokumentacija te da su u tijeku javni natječaj za izbor izvođača za izgradnju regionalnog centra čistog okoliša u Lećevici.

– Uspješno integriramo Ured Državne uprave u sustav županije, dobili smo i priznanje državne revizije za transparentnost rada naše županije, ne smijemo zaboraviti veliki projekt Aglomeracije. Iz korijena našeg hrvatskog stabla izrasla je i mladica županijskih centara izvrsnosti u kojem se i ove godine prijavilo više od tisuću učenika. Osmišljen je projekt budućeg centra izvrsnosti maslinarstva u Postirama i na Šolti. Donijeli smo niz mjera za uspješan gospodarski oporavak – rekao je župan.

Župan naglašava kako svakodnevno ulažu u mlade ljude

Spomenuo je i projekt „Tu je tvoj dom“ koji u kontinuitetu potiče mlade obitelji na ostanak i obnovu ili izgradnju novih obiteljskih kuća u rubnim područjima županije.

– Uvelike potičemo mlade ljude, i to je vidljivo kroz brojne projekte koje provodimo. Mladi su nam bitni i važni. Moram pohvaliti i našu razvoju agenciju RERA-u koja je jedna od najboljih hrvatskih agencija po broju prijavljenih projekata i iznosu povučenog novca iz EU fondova – naglasio je.

– Uzaludno je nastojanje politike i svekolikih ideja, ako nema kvalitetnog djelatnika koji će ih provesti u djelo, a našoj županiji zaista toga ima, hvala vam svima – zaključio je u govoru okupljenima.

„Ovaj dio Hrvatske je od pamtivijeka prostor u kojem su obitavali čvrsti i ponosni ljudi“

Izaslanik predsjednika RH i načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja naglasio je da se svakodnevno susreće sa spoznajom da je Zagreb daleko od županija, pa unatoč svemu tome vidi razlog teritorijalne blizine i postojanja naše prijateljice – županije.

Nikša Peronja

– Suradnja državnog, regionalnog i lokalnog aparata mora biti iznad svega, a sve u interesu naših građana. Ovo dio Hrvatske je od pamtivijeka prostor u kojem su obitavali čvrsti i ponosni ljudi. Ponos i snaga dalmatinskog čovjeka uspjeli su zadržati ovaj dio zemaljske kugle samo za nas i sada se isto tako odgovorno moramo ponašati prema toj ostavštini – naglasio je Peronja.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić Baćo rekao je da je pred nama izazovna godina te da je potrebno na ovakvim prigodama čestitati svim službama koje se brinu za našu sigurnost.

– Čestitam svim službama, stožeru civilne zaštite i vama župane na svim aktivnostima. Dobri rezultati ove županije i više su nego vidljivi, a za to je prije svega bitan dobar odnos Vlade RH i Splitsko-dalmatinske županije. Najuspješnija je ovo županija, a to nije mala stvar, svakim danom se ovaj kraj razvija uz potpunu asistenciju Vlade RH – istaknuo je te je misao zaključio čestitkama.

– Čestitke svima povodom Dana Splitsko-dalmatinske županije. Mi ćemo i dalje prkositi kao pravi Dalmatinci i nastavit ćemo raditi. Nekad davno prije tako je prkosio naš sveti Jeronim – zaključio je Bačić.

Ministrica kulture RH rekla je da je dug  popis podignuća ove županije

Na Svečanoj sjednici bila je prisutna i Ministrica kulture u Vladi RH Nina Obuljen Koržinek.

Nina Obuljen Koržinek

– Da bismo ostvarili brojne planove i prioritete trebat će nam ustrajnost, hrabrost i strpljenje. Želim da ovaj dan svi unatoč ovim uvjetima proslavimo i pozitivnom i dobrom raspoloženju, ovo je odlična prilika da se prisjetimo svega dobroga što smo napravili u protekloj godini – rekla je u početku.

Kazala je da je dug  popis podignuća, te da ih je teško sve nabrojiti.

– Najvažnije je da imamo jako dobro suradnju i komunikaciju između Ministarstva, Vlade i županije Splitsko-dalmatinske – zaključila je te se u nastavku pridružila čestitkama.

– Svim dobitnicima nagrada čestitam na njihovim postignućima i doprinosima za ovu županiju, a svim stanovnicima želim da ovaj dan proslave u vedrom i pozitivnom ozračju – rekla je Obuljen Koržinek.

Na kraju su Visoki predstavnici županijske političke scene dodijelili zaslužene nagrade  i priznanja najzaslužnijim građanima ove županije.

Osobnu nagradu su posthumno je dobio Tonko Maroević, zatim poznati bračni posrednik Nedjeljko Babić Gangster, Tomislav Franić, psihijatar u KBC-u i predavač na Medicinskom fakultetu, Prošper Miličić, hvarski glumac-amater, te Josip Radić, autor replike vatikanske bazilike Sv. Petra.

Skupne nagrade su dobili: ženska klapa ‘Neverin’, Kulturno-umjetnička udruga ‘Mosor’ i Kulturno-umjetničko društvo željezničara ‘Filip Dević’.

Nagrade za životno djelo dobili su glumac Filip Radoš i Pavao Bonačić Proti, ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Brač.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime