Danas je službeno otvoren novi putnički terminal u Zračnoj luci Split kojim je putnička zgrada dobila nove etaže i 35 tisuća metara kvadratnih, čime se ukupni kapacitet terminala povećao na 3.000 putnika u vršnom satu.

Podsjećamo, radi se o projektu vrijednom ukupno 450 milijuna kuna, čijim će dovršetkom kroz Resnik moći proći 3,5 milijuna putnika godišnje.

Na otvaranje su stigli premijer Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, direktor Zračne luke Split Lukša Novak i drugi.

– Zadovoljan sam što je dovršen ovaj projekt proširenja jedne od naših najznačajnih zračnih luka koja je zabilježila promet od tri milijuna i sto tisuća putnika u prošloj godini. Ovo je izrazito vrijedan projekt unaprijeđenja infrastrukture zračnih luka u Hrvatskoj. Ulaže se i na drugim mjestima – recentno smo otvorili Zračnu luku Zagreb, ulaže se i u zračne luke Dubrovnik i Zadar, prema tome Hrvatska prometna infrastruktura u zračnim lukama dobija novu kvalitetu – kazao je Plenković napominjući kako je 450 milijuna kuna vrijedan projekt financiran od strane Zračne luke uz kreditiranje HBOR-a, a izvođači su mahom bile hrvatske kompanije.

Gradonačelnik Splita kazao je kako će proširenje Zračne luke sasvim sigurno doprinijeti daljnjem razvoju kvalitete turizma, ali naglašava da su za održivost turizma ipak najvažniji ljudi.

– Osim ovakvih preduvjeta bitna je dobra spremnost naših ljudi koji se bave turizmom. Imamo više od 37 tisuća kreveta, a kad tome pridodate još i hotele i dobru priču koju smo složili u zadnjih deset godina, rezultati su sasvim jasni. Imamo 10 posto više dolazaka , 14 posto više noćenja u lipnju, a od početka godine 13 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja – zaključio je. Kazao je i da neće odustati od projekta spajanja Zračne luke s Gradskom lukom.Direktor Zračne luke Lukša Novak zahvalio je svim djelatnicima koji rade u Zračnoj luci, projektantu Ivanu Vuliću kojem je poručio da se ima čime ponositi jer se radi o izvanrednom arhitektonskom djelu, izvođačima i svim drugima koji su sudjelovali na projektu te otvorenju novog terminala. Napomenuo je kako je promet u luci cijelo vrijeme tekao nesmetano, pa je samo danas kroz nju prošlo 30 tisuća putnika, a ovaj mjesec oko 700 tisuća.

U fotogaleriji pogledajte kako izgleda novi terminal.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime