Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Uz lPenkovića na sječenoj sjednici su prisutni potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Stanišić pohvalio splitske novinare

– Drago mi je da su mediji napustili posljednju sjednicu Gradskog vijeća nakon što se rasprava svela na ustaše i partizane, a to bi mogao biti putokaz i za daljnji rad, kao i za rad u Hrvatskom saboru. Nedopustivo je da sjednice Gradskog vijeća nemaju prijenos. Čeka nas velik posao na Marjanu, cilj nam je da sva djeca u vrtićima plaćaju istu cijenu. U našem radu bilo je politikanstva, ali kada je to bilo potrebno, pokazali smo da možemo surađivati. Na dobro vam došla Sudamja – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić.

– Dujam, mučenik zbog ljubavi, kaže da smo stvoreni na sliku Božju pozvana ljubiti. Činjenica je da osobe s jasnim životnim stavovima ponekad predstavljaju opasnost drugima. Vremena prolaze, ali povijest se čest ponavlja. Čini se da svijet uvijek pokušava imperatore koji žele progoniti kršćane.

Važno je uočavati drukčijost drugog jer različitost obogaćuje. Različitost ipak zna često biti kamen spoticanja. Sv. Dujam to potvrđuje, ali i ostavlja primjer kako se te poteškoće nadilaze. Različitost postaje bogatstvo. Od Dujmovih vremena do danas ljudi radije slušaju demagogiju primjera – rekao je nadbiskup Marin Barišić.

Okupljenima se obratio premijer Andrej Plenković.

– Split koji živi već više od 1700 dio je hrvatske i svjetske baštine. Drago mi je da smo prije godinu dana uspjeli promijeniti zakon i da ćemo danas potpisati ugovor o Dioklecijanovim podrumima. Ovo je povijesna prekretnica, te se nadam da će skrb o Dioklecijanovim podrumima sada biti na višoj razini – kazao je Plenković još se jednom prisjetivši legende Olivera Dragojevića.

Prisjetio se i nedavnog obilježavanja 4. gardijske brigade u Splitu.

– Posljednje dvije godine odlučili smo se podignuti suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj. To je dovelo do funkcionalne i fiskalne decentralizacije, porasli su izvorni prihodi što se osjetilo i u Splitu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tako je država postala još bolji partner s gradovima i općinama.

Lani smo u Splitu potpisali ugovore u vrijednosti oko 2 milijarde kuna. Održali smo lani sjednice Vlade u Splitu i Hvaru. Prije nekoliko dana otvorili smo obnovljeno puško kazalište u Hvaru.

Posebno mi je drago da je gradonačelnik spomenuo projekt Karepovca koji je imao podršku Ministarstva okoliša. Sve radimo da se Centar u Lećevici što prije realizira. Veliki su projekti u vodnokomunalnoj infrastrukturi i zdravstvu. Danas potpisujemo ugovor za koji se nadam da će omogućiti investicije u budućnosti i da će građani dobiti još kvalitetniju uslugu.

Osigurali smo milijune kuna za velike sportske manifestacije u Splitu sljedećih godina, a vaterpolo je jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova.

Za dugoročnu održivost Splita, koji više nije tranzicijski grad, važno je riješiti prometne čepove, zaobilaznice i brži pristup centru grada i luci. To će unaprijediti život Splićana. Što se tiče projekta Aglomeracije Split, radi se o velikom iskoraku za kvalitetu života u grad i oko njega. Vlada kontinuirani podržava i Splitsko sveučilište.

Naše partnerstvo sa Splitom, županijom, drugim gradovima i općinama, i ubuduće će jačati. Članstvo u EU nam omogućuje mehanizme koje bismo samo sebi mogli priskrbiti, a budući da smo dio eu obitelji, moramo koristiti mogućnosti na najbolji način.

Želim naglasiti da su članice koje su ušle u EU prije 12 i 14 godine s oduševljenjem govore o vremenu prije i poslije. Nadam se da ćemo i mi moći podvući crtu i reći gdje smo bili 2013., a gdje poslije. U Splitu vlada kozmopolitanski duh, a Vlada će Splitu uvijek dati potporu za sve razvojne projekte. Čestitam vam Dan grada i blagdan Sv. Dujma – kazao je premijer.

Svečanost je kulminirala dodjelom nagrada Grada. Dobitnici nagrade za životno djelo su posthumno arhitekt Vjekoslav Ivanišević i bivši gradonačelnik Splita Zvonimir Pulić te kazališni umjetnik Ante Jelaska. Osobna nagrada pripala je treneru Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Dalića dok je skupna nagrada otišla u ruke Klubu dobrovoljnih darivatelja krvi „Promet“ Split.

Svečanu sjednicu svojim su nastupima uljepšali Skac bend Split, dječji zbor Glazbene škole Josipa Hatzea te Kud Jedinstvo.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime