Tijekom petka obilježena je 25. obljetnica osnutka 158. brigade i 6. Domobranske pukovnije.

Program je počeo na splitskom gradskom groblju Lovrinac, gdje su položeni vijenci poginulim i preminulim pripadnicima.

Nakon toga je u crkvi Sv. Ivana na Trsteniku služena, a potom je održan i svečana akademija na Medicinskom fakultetu u Splitu, nakon čega je održan domjenak.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara imao je samo riječi hvale za ovu postrojbu:

– Upisani ste u povijest Splita. Škver iz kojeg ste vi iznikli je pravi Split. Obični, narodni, pučki. Vi ste obični ljudi koji imaju tri stvari na pameti; poštenje, čast i borbu za slobodu. Ušli ste u povijest grada i izgradili njegov identitet i to će biti upisano u spoznaju svakog Splićanina. Moja dužnost i dužnost svih koji rade uz mene bit će upravo to – njegovati tu uspomenu, njegovati uspomenu na dane ponosa i slave. Obaveza je branitelja njegovati tu istinu da bi ona bila brana svima koji negiraju ono što je napravljeno prije 25 godina i onima koji negiraju na dan smrti generala koji je spasio hrvatski jug i Kupres, bez čega ne bi bilo Oluje ni slobodnog Splita.

Na svečanoj Akademiji je govorio i Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS HV. Kazao je da su splitske postrojbe rekle odlučno “NE” neprijatelju čime su u konačnici stvorene pretpostavke za oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i policije koje su poslije uslijedile. Dodao je i da je teško prihvatiti presudu u Haagu, koja nije uvažila i tu istinu.Kako su protekla jučerašnja događanja pogledajte u priloženoj fotogaleriji.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0