SVE PO STAROM Još se osjeća dim velikog požara stana na Trsteniku, a već je blokiran vatrogasni prilaz zgradi


Splitska javnost u nedjelju je, više nego ikada do sada, postala svjesna važnosti određivanja i održavanja vatrogasnih prilaza neboderima i zgradama. Na tu temu porazgovarali smo sa zapovjednikom splitske Javne vatrogasne postrojbe, Ivanom Kovačevićem.


– Grad je takav kakav je i tu nema puno pomoći. Imamo Odjel preventive koji radi svoj posao i naglasak smo stavili na visoke objekte, dakle nebodere. “Riješili” smo visoke objekte na Splitu 3, Blatinama, Spinutu. Tu smo osigurali prilaze visokim objektima, i tu im možemo prići.

Situacija najgora na Mertojaku i Trsteniku

Nesavjesna ponašanja građana uvelike nam otežavaju djelovanje, a to smo vidjeli i danas. Nama to otežava posao, ne bih rekao da nas sprječava. Na ovakve požare odmah se ide s maksimalnim brojem ljudi. Objasnit ću slikovito, lakše je povući 2 cijevi do objekta, nego 15. Ali ako treba vući 15, vučeno 15, zovemo tri čovjeka više. Izgubi se pola minuta. Znamo da su važne sekunde, a ne minute.

Čim se dođe na Mertojak, Trstenik, osobito u Papandopulovu, imamo 50 do 70 metara od objekta.

U takvim situacijama odmah nam uskače policija. Dobijemo odmah Split Parking. U prvom udaru mi počnemo gasiti, međutim, onda čekamo da se raščisti put za nadolazeća vatrogasna vozila. Tu je danas posao odrađivao Split Parking. Mislim da su 10 vozila makli u 15 minuta, da bi vatrogasci mogli lakše komunicirati. Tek nakon što je prolaz očišćen mogli su nam dolaziti cisterna, voda, zamjene i sl.Auto ljestve nisu mogle doći odmah do mjesta požara jer ne postoji put. Nekada 5 sekundi znači hoće li eksplodirati plinska boca ili ne. Ako smo je pogodili mlazom vode sada, neće puknuti, ako smo je pogodili 5 sekundi poslije, hoće. Svaka sekunda znači – rekao nam je Kovačević.

U vrijeme pisanja teksta prošlo je gotovo 15 sati od izbijanja požara u stanu zgrade na Trsteniku, a naš čitatelj snimio je u nedjelju navečer nanovo automobilima blokiran vatrogasni prilaz zgradi. Istina, u ovom trenutku ništa ne gori, ali čini se da se nije puno naučilo iz nedjeljnog dramatičnog događaja…

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

2 KOMENTARI

 1. Kreteni…….je da nema mista za parkiranje to je točno, ali pouka od ovoga danas ništa, nula, zero

  ali, sritan je i ovaj iz stana : nije ga bilo već u 9 doma…..sriča ——valjda živi sam…………….i Fregati jer problem jer ključić od stupića imaju 1-2 čovbika pa ni Hitna ne može doći ako ključića nema……….Mani ga !!!!

 2. Poštovane dame i gospodo, da li vam je hitno potreban lični zajam ili komercijalni zajam ili zajam za pokretanje projekta ili kupnju kuće ili automobila ili vam treba kredit za bilo koju svrhu? Ako je odgovor da, savjetujem vam da kontaktirate Sunshine Financial Group putem adrese {Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com} ili {WhatsApp: +447903159998}.

  Sunshine Financial Group sveobuhvatna je tvrtka za financijske usluge koja je posvećena vašem poboljšanju dugoročnog financijskog uspjeha. Naši prilagođeni programi osmišljeni su tako da pomognu rast, zaštitu i očuvanje vašeg bogatstva pružanjem personaliziranih usluga i stručnosti.

  Razlog zašto biste trebali kontaktirati Sunshine Financial Group;
  – Prijavite se bilo kada i bilo gdje.
  – Primanje gotovine za manje od 24 sata
  – Možete posuditi do 20 miliona eura
  – Nema skrivenih troškova.
  – Subvencionisana kamatna stopa od 3%
  – Dobijate šansu da odaberete datum otplate, bilo tjedno, mjesečno ili godišnje u trajanju od 1-30 godina.
  – Nudimo i osigurane i neosigurane kredite

  Ako vam je toliko teško dobiti zajam od lokalnih banaka ili drugih financijskih instituta, ne brinite više, jer smo pomogli brojnom broju pojedinaca i organizacija koji se suočavaju s financijskim teškoćama u cijelom svijetu. Kada se prijavite kod nas, prijavljujete se pouzdanoj kompaniji koja brine o vašim finansijskim potrebama. Vi ćete biti zbrinuti tokom celog procesa.

  Ako vam je potreban hitan zajam u roku od 24 sata, molimo napišite na e-mail ispod za više informacija
  Kontakt putem e-pošte: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp Kontakt: +447903159998

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime