SVJETSKI METEOROLOŠKI DAN Sutra na Zvjezdanom selu Mosor puštanje u rad meteo postaje, panoramske kamere i besplatno predavanje!

Zajednica tehničke kulture Grada Splita, udruga Zvjezdano selo Mosor i udruga Crometeo obilježit će ovoga petka (23.3.2018.) Svjetski meteorološki dan na Zvjezdanom selu Mosor nizom događaja. Događaj počinje u 9 sati ujutro na terasi zvjezdarnice

Ovog petka, 23. ožujka, obilježava se Svjetski meteorološki dan. Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica. Temeljni program WMO-a je služba Svjetskoga meteorološkog bdjenja (World Weather Watch, kratica WWW).


Zajednica tehničke kulture Grada Splita, udruga Zvjezdano selo Mosor i udruga Crometeo obilježit će ovoga petka (23.3.2018.) Svjetski meteorološki dan na Zvjezdanom selu Mosor nizom događaja. Događaj počinje u 9 sati ujutro na terasi zvjezdarnice.

Nakon niza godina osnovnih meteoroloških mjerenja na ovoj lokaciji, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u rad će svečano pustiti novopostavljenu modernu automatsku meteorološku postaju čiji su podaci javno i u realnom vremenu dostupni na adresi www.pljusak.com. Uz standardno mjerenje temperature, vlažnosti, tlaka, zraka, količine oborine, brzine i smjera vjetra, sada se mjere i novi elementi poput UV indeksa i ukupnog sunčevog zračenja. Podaci su direktno dostupni na ovom linku.

Ova mjerna postaja jako je važna za buduću analizu klime Mosora, najposjećenije planine u Hrvatskoj. Za sada s Mosora postoje meteorološki podaci koji su se mjerili na lokaciji Ljuvač u blizini planinarskog doma Umberto Girometta u razdoblju od 1956. do 1966. godine. Nova će mjerna postaja uvelike doprinijeti kvaliteti meteoroloških mjerenja šireg splitskog područja, a spomenuti podaci su od koristi za sve izletnike na Mosoru, pripadnike HGSS-a, ili sve one koji u realnom vremenu vole pratiti meteorološke parametre koji su uvijek u planinskim područjima kudikamo dinamičniji nego drugdje.

Osim automatske mjerne postaje u rad se, pod pokroviteljstvom Grada Splita, pušta i moderna panoramska kamera s pogledom na cijeli splitski poluotok, Kaštelanski zaljev, Kozjak, Čiovo, Šoltu, dio Brača… Atraktivan kadar također se u javnosti putem interneta emitira u realnom vremenu. Sliku uživo zasad možete pratiti na ovom linku.

Edukativno predavanje za sve zainteresirane održat će član Crometeo tima, Rade Popadić. Krako će izložiti klimatološka obilježja Mosora, a mlađe će provesti kroz povijest meteorologije


Na kraju će zamjenica splitskog gradonačelnika, Jelena Hrgović, otvoriti izložbu fotografija “Meteorološki kontrasti V – čovjek i priroda”. Ulaz na sve događanja je besplatan. Do Zvjezdanog sela Mosor može se doći osobnim automobilom, a do podnožja zvjezdarnice vozi Prometova linija br. 28.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0