Na Županijskom sudu u Splitu jutros je nastavljeno saslušanje svjedoka u slučaju ubojstva Ante Prnjaka. Podsjećamo, optuženi Liridon Berisha (28) već je priznao krivnju za usmrćivanje Prnjaka, a na sudskom vijeću kojim predsjeda sutkinja Višnja Strinić je da ustanovi radi li se o ubojstvu ili teškom ubojstvu na okrutan i podmukao način kako ga tereti optužnica. Tereti ga se i za sprječavanje dokazivanja, odnosno uništavanje dokaza zapaljenjem Prnjakovog automobila.

Povezani sadržaj

Berishina djevojka: “Prnjak ga je omalovažavao, jednom je izvadio spolovilo i htio po njemu urinirati”

Jutros je saslušana jedna svjedokinja, djevojka Liridona Berishe u vrijeme ubojstva. Drugoj svjedokinji, M.Z., navodnoj Berishinoj prijateljici poziv nije uručen, jer zasad nije pronađena na adresama poznatim sudu. Berishin odvjetnik Željko Gulišija, podsjećamo, inzistirao je da se svi svjedoci saslušaju pred sudom, odnosno da se u njihovoj odsutnosti ili nemogućnosti pronalaženja, ne čita iskaz koji su dali pred ŽDO-om krajem prošle godine.

Bivša djevojka Liridona Berishe P.A. (23) u svom je iskazu kazala da Prnjak i Berisha nisu bili u dobrim odnosima, ali svejedno su se družili. Ona je bila protiv toga jer su se često svađali, a Prnjak je Berishu ponižavao, kaže, pa se čak i njoj otvoreno nabacivao. Navela je i da je jednom prilikom izvadio spolovilo i krenuo urinirati po Berishi, na što je ona otišla i kasnije tražila od Berishe da se s Prnjakom više ne druži. Kako kaže, svi su u to vrijeme često pili alkohol i konzumirali kokain.

Navela je da je dug koji je Berisha imao prema Prnjaku rastao jer je Berisha konzumirao kokain, a nije ga plaćao, pa je pokojnik od njega često tražio usluge i novac. Berisha je, kaže, za Prnjaka i prodavao kokain.

Nepodudaranje iskaza

Na dan Prnjakova ubojstva, tvrdi svjedokinja, ona i tadašnji dečko Berisha, konzumirali su alkohol i kokain. Kazala je i da je Berisha navečer bio izbezumljen, ali nije joj govorio što se dogodilo. Na upit sutkinje je li s njim otišla na TTTS, je li vidjela Prnjakovo tijelo te je li bila prisutna kad je automobil zapaljen, odgovorila je negativno.

Sutkinja je na kraju iskaza ukazala na nepodudaranje između iskaza iste svjedokinje pred Županijskim državnim odvjetništvom 15. listopada 2018. godine.

Naime, tada je P.A. izjavila da joj je Berisha priznao ubojstvo, da je bila na TTTS-u i vidjela tijelo, da je Berisha uzeo mobitel i torbicu iz koje je i njoj dao 400 kuna te da je svjedočila zapaljenju Prnjakova automobila u Tugarama. Pred sudom je danas kazala i da se kobne večeri nije čula s M.Z., dok je u svom ranijem iskazu tvrdila da su se čule telefonski te da joj je M.Z. kazala da je Berisha bio kod nje, pao na koljena, zaplakao i priznao ubojstvo. Danas Berishina djevojka kaže ne sjeća se, bila je zbunjena, često je konzumirala alkohol i narkotike u to vrijeme i sve joj se pomiješalo.

Zamjenica županijskog odvjetnika: “Možda se boji ili je na nju izvršen utjecaj”

Zamjenica županijskog odvjetnika Julijana Stipišić koja je Berishinu djevojku saslušala u listopadu prošle godine, upitala je zašto se iskazi toliko razlikuju, na što je P.A. kazala da je pri dolasku u ŽDO prošle godine bila pod utjecajem alkohola i narkotika, pa je pričala što god joj je palo na pamet.

Spomenula je da je u hodniku zgrade udarila glavom u zid misleći da se na tom mjestu nalaze vrata.

– Eto u kakvom sam vam stanju bila – kazala je.

Stipišić smatra da to nije slučaj, jer, kaže, s obzirom na iskustvo, zamijetila bi tijekom ispitivanja da je sugovornica na opijatima. Kazala je i da bi znala da je svedokinja udarila o zid ili se na bilo koji način čudno ponašala s obzirom da ju je pri dolasku u ŽDO dočekala službenica Odjela za podršku žrtvama i dopratila je do sobe za ispitivanje.

– Nije mi poznato zašto danas daje drugačiji iskaz. Možda se stvarno nečeg ne sjeća, ali postoji mogućnost i da se boji ili je na nju izvršen nekakav utjecaj – kazala je Stipišić.

Berishin branitelj Željko Gulišija zatražio je od suda da se iskaz dan pred ŽDO-om briše iz zapisnika kao nezakonit dokaz s obzirom da svjedokinja tvrdi da je pri davanju istog bila pod utjecajem narkotika. Sudsko vijeće njegov je zahtjev odbilo. Na rješenje sudskog vijeća Gulišija ima mogućnost žalbe u roku od tri dana. O žalbenom zahtjevu odlučivat će Vrhovni sud, a kako je očekivano da će obrana iskoristiti tu mogućnost, suđenje se odgađa do donošenja odluke.

Gulišija je još jednom naglasio da inzistira na saslušanju svjedokinje M.Z. pred sudom bez obzira što je već dala iskaz ŽDO-u. Isto je inzistirao i za Berishinu djevojku P.A. Za ostale svjedoke, kaže, može se i pročitati iskaz.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime