Obnova kultnog splitskog studentskog doma Bruno Bušić je završena te će studenti od početka nove akademske godine useliti u novi, moderniji smještajni kompleks, kojim će splitsko Sveučilište postati još atraktivnije za sve one koji ulaze u akademsku fazu svog obrazovanja.

Dom je sagrađen uoči Mediteranskih igara u Splitu i otad je konstantno bio u uporabi. Sve viši rejting splitskog Sveučilišta doveo je i do velike potražnje domskog smještaja, što trenutni kapacitet nije u stanju podnijeti. Iako ovaj zahvat ne predstavlja rješenje problema, korak je naprijed i ogromno poboljšanje uvjeta studiranja. Štoviše, dolaskom ispred doma stječete dojam da se nalazite ispred nekog modernog hotela, a ne prostora u kojem borave studenti.

“Živjeti kao student na Marjanu, blizu mora i samog centra grada pod zaštitom UNESCO-a, privilegija je koju imaju samo studenti u Splitu”

Jedan od onih koji su ponosni na učinjeni zahvat je Ivan Žižić, ravnatelj splitskog Studentskog centra. Nazvali smo ga kako bismo popričali o obnovi te o budućim planovima. Na početku smo ga upitali je li zadovoljan napravljenim poslom.

– Rekonstrukcijom sam jako zadovoljan, ali bit ću u potpunosti zadovoljan kad vidim pozitivne reakcije studenata. Zadovoljan i sretan student je naš primarni cilj. Jedva čekam da Bruno Bušić u punini prodiše svojim studentskim plućima. Studentski dom Bruno Bušić stekao je kultni status među studentima i mnogima je mjesto najljepših životnih uspomena i uspjeha. Živjeti kao student na Marjanu, blizu mora i samog centra grada pod zaštitom UNESCO-a, privilegija je koju imaju samo studenti u Splitu. Nije ni čudo što se tako lako zaljube u ovaj grad. Drago mi je da smo našu legendu obukli u novo ruho i da je spreman za nove uspomene, ponosno nam je na početku rekao Žižić.

Osim većeg broja soba, studente očekuju i novi, suvremeni sadržaji.

– Zgrada je prije obnove imala četiri etaže i smještajni kapacitet od 409 osoba. Rekonstrukcija doma uključivala je nadogradnju jednog kata, nadogradnju otvorenih evakuacijskih stepenica s istočne i zapadne strane građevine, dogradnju balkona na južnoj strani, modernu praonicu rublja, moderno uređenu kantinu te multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu. U svrhu racionalnijeg korištenja energije na svim zidovima pročelja izvedena je toplinska izolacija, a radi zaštite od buke izvedena je odgovarajuća zvučna izolacija smještajnih jedinica.

Ukupni kapacitet je sad 465 studenata. Dom ima 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. Svaka soba sadrži balkon, klimatizacijski uređaj, hladnjak i Wi-Fi internetsku vezu, a na svakom katu studentima su na raspolaganju čajne kuhinje, učionice i po dvije velike terase za druženje. Obnovljeni su i sportski tereni pored doma – govori Žižić.

Vrijednost rekonstrukcije studentskog smještaja i pripadajućih sportskih sadržaja je približno 65 milijuna kuna. Ponosni su da je Sveučilište ishodilo čak 32.550.000,00 kn bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ali…

– Splitskom sveučilištu kronično nedostaje studentskog smještajnog kapaciteta. U gradu u kojem dosta ljudi živi od turizma i u kojem je gotovo nemoguće pronaći stan za cjelogodišnji najam, svaki krevet više u studentskom domu zlata vrijedi. U ovom trenutku na Sveučilištu u Splitu studira gotovo 20.000 studenata. Studentski domovi Bruno Bušić i Franjo Tuđman te hostel Spinut nude nešto više od 1.200 kreveta studentima što je nedovoljno na ukupan broj studenata. Gotovo 800 studenata svake godine ostane bez mjesta u domu te se okreću potrazi za privatnim smještajem. Tu brojku moramo smanjiti. Obnova Bruna Bušića je malen korak prema smanjenju te brojke, ali dovoljno motivirajući da nastavimo dalje raditi na podizanju studentskog standarda – kaže Žižić.

“Jedva čekam ponovno čuti žamor studenata koji su se vratili na Sveučilište”

Malo smo se odmaknuli od teme razgovora te upitali imaju li još koje inovacije za studente.

– Prije mjesec dana pokrenuta je web-aplikacija na adresi www.oglasnik.scst.hr na kojoj najmodavci besplatno mogu oglasiti svoj stan studentskoj populaciji u Splitu. Reakcija studenata i najmodavaca na aplikaciju je odlična tako da je na stranici trenutno oglašeno preko sto stanova. Pokretanjem aplikacije na dobitku su i studenti i najmodavci. Za najmodavce je oglas besplatan i nema plaćanja provizije agencijama za nekretnine. Plaćanje iste provizije zaobilaze i studenti uz mogućnost pronalaska stana koji neće trebati napustiti u jeku ljetnih ispitnih rokova. Najmodavci preko par klikova kreiraju oglas uz samostalno određivanje cijene te mogućnost prilaganja fotografija stana. S druge strane student preko aplikacije uz upotrebu određenih filtera može jednostavno pronaći stan s odgovarajućom cijenom i u željenom kvartu. Studenti preko aplikacije mogu pronaći i odgovarajućeg cimera – opisao je novost koju su već s oduševljenjem dočekali svi koji će se odlučiti za boravak u stanu.

Nažalost, i na njihovo poslovanje je uvelike utjecala pandemija koronavirusa.

– Pratimo sve propisane mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite i poslovanje prilagođavamo epidemiološkoj situaciji. Unatoč karanteni koju smo živjeli dva mjeseca i provođenju online nastave od strane fakulteta, određene menze su morale raditi jer bilo je studenata koji su ostali u studentskom domu, a naše je temeljno poslanje omogućiti studentima hranu i smještaj. Pošto se nastava odvijala online putem i studenata nije bilo na fakultetima možemo reći da nam je poslovanje stalo. Naneseni su nam ogromni gubici. Promet u menzama je pao, prihodi od student servisa su pali preko 60%, većina studenata je iselila iz domova, cateringa gotovo nije ni bilo zadnjih 5 mjeseci. U segmentu ljetnog smještaja smo pokrenuli akciju „Okreni na ljeto“ s kojom smo privukli mlade da dođu na ljetovanje u Split, međutim gotovo je nemoguće individualnim gostima nadomjestiti gubitke nastale otkazivanjem velikih grupa – kaže Žižić.

Za nadolazeće razdoblje ima samo jednu želju.

– Želja nam je da se svijet vrati u normalu i da se pobijedi ova pandemija. Tužno je gledati poluprazan kampus. Jedva čekam ponovno čuti žamor studenata koji su se vratili na Sveučilište. Taj žamor je znak da sveučilište živi. Žamor nas motivira da stvaramo projekte koji će izazvati zadovoljstvo studenata. Kolač ili sladoled dobar su put k izvlačenju osmijeha na lica studenata. Za početak se pripremamo za otvaranje dviju slastičarnica na Sveučilištu. U našim smo restoranima za početak akademske godine omogućili novi asortiman pekarskih proizvoda koji će se pripremati u našim objektima i uvijek će biti topli i svježi. U postupku smo nabave klimatizacijskog sustava za studentski dom na Kampusu. Obnavljaju se kantine na Pravnom fakultetu, Kineziološkom fakultetu i FESB-u. Nema sumnje da će biti još projekata koji će krenuti povratkom studenata u predavaonice. Samo neka je zdravlja – zaključio je Žižić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime