– Ovo je za naše mlade, sve radimo kako bi studenti imali najbolje uvjete školovanja u našem gradu. I obećajem vam, na ovome nećemo stati, jer nam je u planu i dalje razvijati naše sveučilište, studijske programe, ali i smještajne kapacitete – zadovoljno i ponosno rekao je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić na današnjem svečanom otvorenju Studentskog doma „Bruno Bušić“ na Spinutu.

Dragan Ljutić

Tako će studenti nakon gotovo dvije godine čekanja ponovno popuniti kapacitete doma „Bruno Bušić“. Prostor i sobe u kojima će boraviti obogaćen je potpuno novim i modernim sadržajima, čajnim kuhinjama i modernim učionicama.

Vrijednost investicije 65 milijuna kuna

Vrijednost cijele investicije obnove doma koja je započela u prosincu 2018. godine bila je 65 milijuna kuna, a od toga je čak 32 milijuna kuna financirano preko EU financijskih sredstava.

Ostali dio financiran je od strane Studentskog centra Split, Sveučilišta u Splitu i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

STUDENTSKI LUKSUZ U SPLITU Zavirili smo u svaki kutak obnovljenog doma Bruno Bušić

Studentski dom broji ukupno 465 ležajeva raspoređenih u 121 trokrevetnu, 49 dvokrevetnih i četiri jednokrevetne sobe koje su posebno prilagođene za studente sa smanjenim mogućnostima za pokretljivost. Sobe su obogaćene klimatizacijskim sustavom, hladnjakom te posebnom kupaonicom, te svaka od njih ima svoj balkon.

Kako nam je naglasio ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić cijena navedenih usluga potpuno je prilagođena studentskim standardima.

Ivan Žižić

– Cijena smještaja ovisi o broju kreveta u sobama. Dvokrevetne sobe koštaju 630 kuna, a vrijednost trokrevetne je 490 kuna po osobi. Mislim da je ta cijena za ovakvu uslugu vrlo dobra i prihvatljiva za studente – kazao je Žižić.

Još uvijek nedostaje smještajnih kapaciteta za studente

Nadalje smatra da Split kao studentski grad još uvijek nije zadovoljio potrebe studenata koji bi željeli stanovati u domovima. Ali napominje kako rade na rješavanju tog problema.

– Zasigurno se otvaranjem ovog doma još uvijek neće zadovoljiti potrebe svih studenata Sveučilišta u Splitu. Na prošlom natječaju imali smo preko 1800 prijavljenih studenata koji su željeli stanovati u domu, a grad Split je trenutno na 1200 ležajeva – otkriva.

Kaže da je u planu izgradnja novog studentskog doma na splitskom Kampusu. Osim toga nadodaje da je Studentski centar Split uvelike pomogao onim studentima koji su ostali bez smještaja u domovima stvaranjem nove aplikacije za lakše pronalaženje stana.

– U planu nam je izgradnja novog studentskog doma na Kampusu i trenutno radimo idejni projekt. Pokrenuli smo novu web stranicu gdje se privatni iznajmljivači mogu lakše i jednostavnije oglasiti, a osim toga studentima je stranica prihvatljivija, bolja i dinamičnija. Na tom mjestu mogu pronaći sve bitne i važne informacije – pozvao je studente da se priključe novoj aplikaciji, točnije modernoj web stranici.

– U Splitu trenutno ima nešto manje od 20 tisuća studenata, s tim da ih oko 8 tisuća nema prebivalište u Splitu. Po mojoj procjeni trebalo bi oko četiri tisuće ležajeva da zadovoljimo uistinu veliki broj studenata. Na tome ćemo ustrajati i nastavit ćemo raditi za dobrobit studenata – zaključio je Žižić.

„Splitski studenti, vi imate privilegiju, imate najbolji pogled s balkona ovog doma“

Ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs kazao je da je obrazovanje temelj svega. Rekao je da ono pokreće društvo i svijet, te da se ovakvim potezima uvelike doprinosi razvoju znanosti i stvaranju mladih stručnjaka u Hrvatskoj i Splitu.

Radovan Fuchs

– Kada dobijete diplomu, nitko vam više ne može ništa. Gdje god dođete, dobro ste došli i vrata su vam otvorena – kazao je ministar u početku te se u nastavku osvrnuo na izgradnju novog studentskog doma.

– Studentskog smještaja uvijek će faliti i to je problem svih sveučilišta u Hrvatskoj. Na tome ćemo zasigurno i dalje raditi. Moram vam priznati, splitsko sveučilište zaista se lijepo razvija i sve je bolje i prepoznatljivije, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu – kazao je Fuchs.

„Uvijek smo na usluzi studentima“

Osim toga, naglasio je da je studentskim dom prekrasan te da će splitski studenti uistinu uživati u prostorijama ovog doma.

– Sobe nude jako dobar i visoki standard. Zasigurno tu su i balkoni za koje mogu reći da imaju najbolji pogled u Hrvatskoj – podvukao je vidno ponosan na splitske kolege.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić istaknuo je važnost ovog projekta za Sveučilište u Splitu.

– Veliki je ovo dan za naše Sveučilište. U vrlo kratkom vremenu, za 22 mjeseca u okvirima predočene financijske konstrukcije smo napravili ovo zdanje – ponosno će rektor. U nastavku je kazao da se svakodnevno trude studentima omogućavati bolje uvjete i standarde.

– Ovo je pokazatelj koliko nam znače projekti Europske unije. Nastojimo biti u okvirima financijske konstrukcije, stalno radimo i trudimo se biti na usluzi našim studentima – zaključio je rektor.

Na velikoj svečanosti na splitskom Spinutu bili su gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, Splitsko-makarski nadbiskup Mons. Marin Barišić, ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te brojni dekani ostalih sastavnica Sveučilišta u Splitu i mnogi uzvanici sa splitske i županijske političke scene.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime