Krajem svibnja u javnost su procurile fotografije maslina s Marjana koje su izvađene zbog aktualne sanacije Park šume Marjan, odnosno borbe protiv potkornjaka. Masline su u međuvremenu vraćene u zemlju, no voditelj Stručne službe Javne ustanove Park šume Marjan, Ivan Ljubić, prošlog je tjedna izvijestio Ministarstvo poljoprivrede o devastaciji zaštićenog područja Park-šume Marjan.

Svoje izvješće, osim resornom ministarstvu, odnosno Upravi šumarstva, lovstva i drvne industrije, poslao je i na adrese Stožera civilne zaštite Grada Splita, kao i pročelniku službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

“Nastavno na ranije dopise, a sukladno Zakonskim obvezama, dostavljamo Vam novo Izvješće o događanjima na terenu. Obilascima područja izvođenja radova od strane tvrtke koju je Grad Split angažirao na sječi i zbrinjavanju potkornjakom zaraženih borovih stabala, uočene su aktivnosti nepotrebnog uništavanja prethodno sađenih stabala maslina.

Dio šteta uzrokovan je čupanjem maslina iz zemlje, najvjerojatnije uslijed procesa formiranja pomoćnih stovarišta. Unatoč tome što su iščupane masline vraćene u zemlju, nakon što su nekoliko dana provele odbačene uz protupožarni put, na istima su vidljivi tragovi sušenja i najvjerojatnije se neće uspjeti oporaviti.

Nadalje, dio maslinovih stabala u potpunosti je zatrpan posječenom drvnom zalihom prilikom formiranja pomoćnih stovarišta, na takav način da je bez prethodne fotodokumentacije teško uopće pretpostaviti da su se na istom mjestu ranije nalazila stabla maslina starosti cca 17 god.

Štete, najvjerojatnije bespovratnog karaktera, do današnjeg dana uočene su na sveukupno 9 stabala maslina” – stoji u priopćenju inženjera šumarstva Ivana Ljubića koje je odobrio ravnatelj Park šume Marjan, Damir Grubšić.

Cijelo izvješće možete pogledati ovdje:

izvjesce

Tako se nastavilo inzistiranje JU Park šume Marjan na prijavljivanju svakog oblika devastacije zaštićene šume. Zanimljivo je primijetiti da su još početkom godine oko mnogih tema vezanih uz stanje i sanaciju Marjana postojala oprečna mišljenja Javne u stanove i Društva Marjan, no oba se subjekta sada zalažu za isti cilj – borbu protiv slučajne ili namjerne devastacije uslijed sanacije. Također, prije nekoliko mjeseci vrlo aktivna Facebook inicijativa “Naš Marjan” u posljednje vrijeme ne producira ni blizu količinu tematskih objava kao do sada.

Maslinari: Bitno je zaliti maslinu nakon presađivanja

Na temu izvađenih i oštećenih maslina porazgovarali smo tijekom dana s nekoliko predstavnika maslinarskih udruga koji se nisu htjeli javno izlagati. Svi su nam rekli istu stvar, a to je da je maslina izrazito otporna biljka i da gotovo nemoguće “ubiti” čak i lošim presađivanjem.

– Jedina stvar koja je bitna nakon presađivanja ili premještanja je da se maslina zalije vodom. Samo u slučaju da se to ne dogodi dovoljno brzo, maslina može uvenuti – kazao nam je maslinar sa šireg splitskog područja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime