“Strani vodiči bez edukacije i licence vode turiste po zaštićenim lokalitetima, uništavaju nam nacionalni identitet!”

Lokalni vodiči bijesni su zbog određenih stavaka unutar Nacrta Zakona o pružanju usluga u turizmu koji ih izjednačavaju sa stranim vodičima koji nemaju ni edukaciju, ni licencu za određene lokalitete

Članovi Radne skupine u izradi Zakona o pružanju usluga u turizmu i predstavnici turističkih vodiča  Hrvatske, još su jednom burno reagirali na Ministarstvo turizma RH i njihovo neprihvaćanje osnovnih zahtjeva koje su im turistički vodiči Hrvatske uputili.


Kako je za Dalmaciju Danas kazala Kristina Nuić Prka, jedna od članica spomenute Radne skupine, ujedno i predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske,  nakon objave Nacrta  Zakona o pružanju usluga u turizmu, osjetili su se prevarenima i izigranima. Dobili su, kaže Nuić, Trojanskog konja. Na papiru sve, a zapravo ništa.

Naime, hrvatski turistički vodiči koji obavljaju ovu djelatnost moraju prolaziti potrebne edukacije kako bi se bavili spomenutim poslom. Njihove kolege iz Europske unije, pak, ne moraju, bez obzira što nemaju osnovna znanja o hrvatskom nacionalnom identitetu, državi, povijesti, a ne “barataju” ni osnovnim znanjem Hrvatskog jezika, a kako su to tražili pri sastancima- razinu B2.

Od Ministarstva je ova Radna skupina tražila da se stranim vodičima zabrani bar vođenje na zaštićenim lokalitetima,  čiji je novi  popis  po gradovima i županijama unutar RH u izradi.

– Ovim Zakonom se to trebalo urediti kako i spada, dakle na način da ostane ovakav županijski sustav za hrvatske vodiče i zaštićene lokalitete, odnosno sva mjesta koja bi bila navedena po popisu na kojima strani vodiči ne bi smjeli voditi turiste bez dodatne edukacije – kazala je Nuić Prka.

Nuić Prka navodi kako je do problema došlo kada su u službenim dopisima vidjeli da pod zaštićene lokalitete ne spadaju trgovi i parkovi, što znači sami centar mjesta. Tako su oni od Ministarstva turizma zapravo dobili Trojanskog konja.


Ironija leži u tome da su spomenutoj radnoj skupini kazali da samo licencirani lokalni vodiči mogu voditi turiste na zaštićenim lokalitetima, ali pod zaštićene lokalitete ne spadaju trgovi ili parkovi, nego muzeji i zatvoreni prostori. Nadalje, u zakonu objašnjavaju kako se turističkim vodičem ne smatra osoba koja vodi turiste kroz muzeje i zatvorena mjesta?!

– Mogli su dodati bar jedan podstavak u kojem bi razjasnili napisano – kaže Nuić Prka.Zakon je, kaže ona, potpuno nejasan i kontradiktoran samom sebi.

Novim Zakonom stranci mogu voditi po Hrvatskoj, osim po zaštićenim lokalitetima koji su određeni po državama, ali da moramo znati da u zaštićene lokalitete ne ulaze otvorena mjesta.  – To vam znači da vam netko može doći u sred Peristila i voditi, ali kao,  mi imamo prednost nad zaštićenim lokalitetima -ne, nemamo ga – kaže Nuić Prka.

– Mi smo tražili i da se norma za obrazovanje turističkih vodiča poveća na europsku razinu i prikazali smo čitav program, da bi nas pri objavi nacrta izvijestili  da nažalost nisu mogli to tako brzo odraditi . Smatram da jedna odgovorna vlast ako nešto radi, ne može raditi polovično. Osim što  dovode  u pitanje egzistenciju  ljudi iz ove branše , doveli su i do toga da se može  govoriti svašta o našoj državi, pa smo se tako i sami susretali s brojnim primjerima. Od priča kako je Domovinski rat bio ”rat divljih plemena” do  izuzimanja važnosti naše tradicije  i  hrvatskih odrednica poput glagoljice ili značaja Grgura Ninskog. Kulturna baština nas  izdvaja od europske globalizacije, te s takvim neistinitim predstavljanjima naša država i nacija  se  u potpunosti diskreditira- kaže Nuić Prka.

– Vidjeli smo, ali i preveli čitav  niz stranih   članaka koji bi trebali biti izvor znanja stranim vodičima- i ostali smo šokirani- pojašnjava nam naša sugovornica. Nadalje, ona objašnjava kako žele povećati razinu  edukacije  sukladno europskim standardima; ali u ovom slučaju to nije ispoštivano i otvoreno tvrdim  da nemamo problem sa strancima,  ali želimo da se educiraju,   zadržati kvalitetu i problem je što ovim dozvoljavaju da stranci koji nemaju nikakva znanja o Hrvatskoj srozavaju nacionalni identitet i ugled naše zemlje.

– Pronašli smo čak i i službena izvješća Europske komisije koja sama objavljuje izvješća svojih članica, gdje recimo Češka Republika navodi da su turističke vodiče deregulirali i da je to smanjilo broj zaposlenih turističkih vodiča, a uz to i da  pružanje usluga putem nekvalificiranih vodiča šteti imidžu zemlje i stoga utječe na cijeli turizam u Češkoj.   I to Europska Komisija objavi bez problema. Neke stvari su doista nelogične – čudi se Nuić Prka.

Ona navodi i kako ih je Ministarstvo htjelo pretvoriti u nacionalne vodiče, pa bi tako bili izjednačeni sa stranim vodičima, ali Nuić Prka navodi kako to nije u redu.

– Nitko ne može  jednako poznavati kulturnu baštinu,  običaje, stil života  i prenijeti s istim žarom duh  svih bogatih krajeva Hrvatske- pojašnjava ona i dodaje kako su htjeli ostati u okviru županija, ali im nikako nije logično da u zaštićene lokalitete, na kojima oni kao licencirani educirani turistički vodiči jedini imaju pravo obavljati djelatnost,  ne spadaju trgovi i parkovi.  – Pa što smo onda dobili? – pita se naša sugovornica

– Dakle stranci koji nemaju dozvolu za lokalno vođenje mogu i dalje voditi po cijeloj Hrvatskoj osim po tim zaštićenim lokalitetima. Mi prolazimo edukaciju, a netko tko je nije prošao nikako može voditi po istim lokacijama kao i mi – dodaje ona.

– Potpuno je nejasno i neregulirano to što su nam “kao dali”-, kaže naša sugovornica koja napominje da je ovo bila zadnja crta obrane kada su se pomirili s činjenicom da strani vodiči vode turiste bez ikakve edukacije, ali su htjeli da im se bar zabrani vođenje turista po zaštićenim lokalitetima.

I kada su pomislili da je Ministarstvo stalo u njihovu obranu, oni napišu kontradiktorne stavke unutar samog predstavljanja  nacrta Zakona u kojem pod zaštićene lokalitete ne stavljaju otvorene prostore, pa tako strani vodiči i sada mogu voditi turiste po npr. Peristilu i pričati im o hrvatskoj povijesti o kojoj ne znaju baš mnogo.

Našim vodičima, pak, dopušteno je ući u palaču ili muzej, pa pričati o istima. Ali kako ako je u stavku navedeno da osobe se koje vode po zatvorenim prostorima ne smatraju  turističkim vodičima?

– Dobili smo Trojanskog konja. Poklon od Ministarstva turizma koji nam ne znači baš ništa. A moram istaknuti kako gosti najviše vremena provedu upravo s turističkim vodičima, predstavljaju zemlju, daju doživljaj destinaciji i povećavaju dnevnu potrošnju turista. Polako, ali sigurno uništavamo turizam kao jednu od najvažijih grana našega gospodarstva – upozorava naša sugovornica.

 

 

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0