STOTINE ZELENIH OTOKA NA “ČEKANJU” Pronašli smo dokaz da mjesta za zelene otoke ima, osobito na istoku Splita

Čelnici gradskih kotareva i mjesnih odobra hitno bi trebali donijeti plan postavljanja zelenih otoka na svojim područjima

Split se nalazi u apsurdnoj situaciji po pitanju kontejnera za otpad. Ne radi se o tome, kako bi se na prvu moglo pomisliti, da je u pitanju smeće s kojim se ne može izići na kraj, nego o velikom broju kontejnera različite vrste koje splitska Čistoća ima u svojim skladištima, no zbog nesuradnje gradskih kotareva i mjesnih odbora, zasad ne postoje lokacije na koje bih ih mogli smjestiti.


Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nedavno je najavio da će ovaj komunalni problem riješiti i po cijenu gubitka izbora.

Inače, splitski Plana gospodarenja otpada predviđa 360 zelenih otoka s kantama za odvojeno prikupljanje otpada. Do sada je postavljen tek manji dio planiranih zelenih otoka po gradu. Zeleni otoci su, uz pojačanu edukaciju stanovništva, ključ željenog smanjena količine otpada koji se trenutno odlaže na Karepovcu, ali i zakonska dužnost u situaciji kada ističu rokovi koje EU planira tolerirati prije konkretnijih sankcija.

Da je potrebna bolja koordinacija oko zelenih otoka na terenu svjedoči slučaj kojega su nam prijavili čitatelji iz Žrnovnice na istoku Splita.Tamo postoji plato s kontejnerima za različite vrste otpada, a među njima i kontejner za odlaganje stakla. Kako nam javljaju čitatelji, problem je da je otvor uzak pa u njega ne mogu ući veće boce ili tegle. Zbog toga stanovnici odlažu staklene ambalaže pored njega. Nakon što su ove fotografije stigle i do Čistoće, odgovorili su da su kontejneri za staklenu ambalažu su svi jednaki i da nemaju one s većim otvorima.

“Na slici se vid da je kontejner prekrcan, to ćemo to hitno isprazniti. Nadam se da ćete i dalje odvajati otpad i sa strpljenjem koristiti kontejner za staklo, jer mali otvor onemogućuje odlaganje komunalnog otpada u spremnik” – odgovorili su iz Čistoće našem čitatelju.Kako je ova lokacija dovoljno velika, očito se na njega može postaviti jedan ili više zelenih otoka. Nažalost, sve ukazuje na to da će proces prelaska na odvojeno prikupljanje otpada na području Splita biti “bolan”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime