STOTINE SPLIĆANA NA MARJANU “Želimo Marjan bez automobila! Na potezu je gradonačelnik”

Prosvjedu "Za Marjan bez auta" odazvalo se nekoliko stotina biciklista i pješaka koji su dolaskom na Bene jasno i glasno kazali što žele


Društvo Marjan je u subotu navečer organiziralo prosvjednu vožnju biciklima od Instituta do Bena kojom su željeli ukazati na problem propuštanja velikog broja automobila u ovaj predio splitske šume.


Prosvjedu “Za Marjan bez auta” odazvalo se nekoliko stotina biciklista i pješaka koji su dolaskom na Bene jasno i glasno kazali što žele.

– Gradonačelnik se oglušio na traženje načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske da bez odgode riješi ovaj problem i svede promet na Marjanu na najmanju moguću mjeru. Nije učinio ništa osim što je u srijedu osnovao povjerenstvo, za nešto što se može riješiti u jedan dan. To je kupovanje vremena i odgoda rješavanja problema – kazao je predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara često je govorio u svojim javnim istupima o ljubavi prema bicikliranju i to upravo u splitskoj Park šumi, no u subotu se nije pridružio biciklistima. Marinić kaže da je odavno upoznat s ovim problemom.

– On je upoznat s ovim problemom još od 2018. godine kad je dopredsjednicu Društva Marjan koja je bila na bicikli, automobilom oborio zaposlenik Javne ustanove. Jedina gradonačelnikova reakcija je bila slanje cvijeća našoj članici. Ona mu je uzvratila jednim ozbiljnim pismom kojim je ukazala na ovaj problem, no nije se promijenilo ništa – kazao je.Problem prevelikog prometa kroz Park šumu Marjan usko je vezan uz ugostiteljski objekt i prateće sadržaje, kaže Marinić.

– Državni inspektorat je utvrdio da se radi o 16 nezakonito izgrađenih objekata, međutim Županija i dalje dozvoljava gospodarsku djelatnost u nezakonito izgrađenim objektima, iako je to van svake logike. Prije par dana je poništena odluka Županijske skupštine o dodjeli potkoncesije. Tu je totalno bezakonje, a to se tolerira u korist restorana – objašnjava Marinić. Naglašava da je Društvo Marjan podnijelo kaznenu prijavu protiv nadležnih u Županiji.

Opisao je i na koji način se goste restorana i pratećih objekata pušta preko rampe u Park šumu.

– Dovoljno je rezervirati termin za nelegalno izgrađen teren i Javna ustanova izdaje privremenu dozvolu. Na papiru je to za 25 vozila, pa propuste 35, a postoji i klauzula kojom ravnatelj Javne ustanove može dopustiti još toliko. A možeš i doći i reći idem popiti kavu na Bene, i to propuštaju – objašnjava Marinić.

Kao što smo spomenuli, na Marjanu je bilo nekoliko stotina biciklista i pješaka, a Društvo Marjan ne isključuje mogućnost novih prosvjeda.

– Na potezu je gradonačelnik. Ako on neće ništa učiniti, onda građani znaju što im je raditi za sljedeće izbore. Ovu situaciju s restoranom na Benama, dok sam bio predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Marjan, podržavao je i SDP. Moja prva odluka je bila da se zatvori rampa, i zatvorila se, ali se propuštalo svakoga. Ovdje su u pitanju građani i najvažniji gradski resursi. Ako je ovo sportsko-rekreacijska zona i zaštićeno područje, onda automobili tu nemaju što raditi, osim minimalnog broja – poručio je Marinić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime