ŠTO SE DOGAĐA U SPLITSKOM SDP-u? Članovi Predsjedništva poslali pismo Grbinu: “Hitno riješite ‘splitski problem'”

Članovi Predsjedništva od Grbina traže da u utrku uđe upravo Kotur dodajući kako Franića ne poznaju ni oni ni javnost te da je njegova biografija, u najmanju ruku, sumnjiva


U četiri najveća hrvatska grada uoči lokalnih izbora imena gradonačelničkih kandidata najvećih stranaka su više manje poznata. Međutim, političke stvari još nisu riješene u splitskom SDP-u gdje, piše Večernji list, turbulencije ne prestaju.


SDP u gradu pod Marjanom približava se nedjelji, krajnjem roku za odabir gradonačelničkog kandidata kojeg je odredio Glavni odbor stranke i ostaje upitno hoće li čelnom čovjeku tamošnje organizacije Goranu Koturu sve ići po planu.

Podsjetimo, Goran Kotur želi da u utrku ide 38-godišnji Ante Franić, široj javnosti nepoznati i relativno politički neiskusni kandidat. Do Franića je splitski SDP došao tek nakon što su obavljeni razgovori s nekolicinom kandidata, a među kojima su dva poznata splitska liječnika Joško Markić i Tonći Stipić. Međutim, oni su odbili biti kandidati socijaldemokrata na svibanjskim izborima.

Ante Franić

Franić je trebao biti predložen Gradskom odboru stranke početkom tjedna i do petka službeno predstavljen javnosti. No, to se nije dogodilo. Vijest da će Franić biti kandidat SDP-a u Splitu prvi je objavio Večernji list, a što je među tamošnjim članstvom dodatno produbilo već prisutne podjele i frakcije. Naime, većina članstva za spomenutog nikada nije čula niti smatra da stranka s ozbiljnom tradicijom u tom gradu smije sebi priuštiti “neprovjerenog anonimusa”.

O stanju u Splitu i Anti Franiću, doznaje Večernji list, pričalo se i nedavno na Predsjedništvu SDP-a na Iblerovom trgu gdje je zatražena analiza informacija koje su dospjele u javnost, a neki su članovi išli u smjeru da se splitska organizacija raspusti no toj ideji se nije dao veliki značaj niti se o njoj ozbiljno raspravljalo.

Da se stvar oko kandidata u Splitu zakomplicirala dokazuje i dokument koji je Večernji list dobio u posjed. Naime, članovi Predsjedništva splitskog SDP-a napisali su 15.2. pismo Peđi Grbinu od kojeg traže hitno rješavanje “splitskog problema”.To pismo potpisali su Marin Jurjević, Joško Markić, Ivan Čizmić, Damir Barbir, Maja Krčum i Izet Hozo. Dakle, 6 od 9 članova najvišeg tijela stranke koje po statutu donosi zaključke i između ostalog sudjeluje u traženju kandidata za izbore ne slaže se s Koturom. To pismo osim, naravno, Kotura nisu samo potpisali Ante Martinis i Suzana Kačić Bartulović.

U ekstenzivnom pismu od dvije stranice potpisani članovi Predsjedništva od Grbina traže da u utrku uđe upravo Kotur dodajući kako Franića ne poznaju ni oni ni javnost te da je njegova biografija, u najmanju ruku, sumnjiva. Ukratko, članovi Predsjedništva smatraju kako bi Kotur kao čelni čovjek trebao preuzeti odgovornost za očekivani loš rezultat izbora, a ne tražiti “žrtveno janje” u Franiću.Goran Kotur

Takvo nezadovoljstvo članova Predsjedništva otvara bitno proceduralno pitanje.

Naime, praksa u SDP-u je takva da se svaki prijedlog Gradskom odboru prethodno usuglasi ili barem prokomentira na Predsjedništvu. To je stvar unutarstranačke demokracije, a ne statuta. Gradski odbor je taj koji ima izvršni mehanizam i odlučit će o kandidatu, no postavlja se pitanje o sukobu dvaju unutarstranačkih tijela, tim više ako uzmemo u obzir neslužbeno saznanje da je Grbin odgovarajući jednom članu splitskog Predsjedništva na spomenuto pismo sugerirao da se Franićeva kandidatura još jednom razmotri na tom tijelu, a zatim na Gradskom odboru. No, toj ideji nije sklon Kotur.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
5
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime