ŠTO SE DOGAĐA? Prvi dio svibnja najhladniji od početka mjerenja, jutros u dijelu Dalmacije pao i snijeg!

Temperature mora su iznimno niske za dio godine i na našem dijelu Jadrana su od 13°C na sjevernom Jadranu do 17°C na dubrovačkom području

Ako imate dojam da niste doživjeli hladniji svibanj u životu to je zato što je zaista tako. Nevezano uz ičiji dojam, službeni podaci izmjereni na DHMZ postaji Split na Marjanu kažu sljedeće: Prvih 13 dana svibnja imalo je prosječnu temperaturu zraka od 14,6°C, a prosjek za svibanj za razdoblje 1948. – 2018. je 19,1°C. Trenutno smo 4,5°C hladniji od mjesečnog prosjeka što spada u ekstremno temperaturno odstupanje. Naravno, puno se toga do kraja mjeseca može promijeniti, izvjesno je da drugi dio mjeseca neće biti hladan kao prvi, no također se ne vide značajnije pozitivna odstupanja, naprotiv, bit će oko prosjeka ili i dalje malo hladnije.


Trenutne temperature zraka u zemlji (Pljusak.com)

Spomenimo da je do sada službeno najhladniji svibanj onaj iz 1991. s prosječnom temperaturom od 15,6°C.

Temperature mora su iznimno niske za dio godine i na našem dijelu Jadrana su od 13°C na sjevernom Jadranu do 17°C na dubrovačkom području.

Površinske temperature Jadrana 14.5.2019. (IZOR)

Hladnoća se nastavila i danas diljem zemlje, osobito na kontinentu gdje su srednjom dana temperature zraka jednoznamenkaste. Velika Duvjakuša na Dinari i Zavižan na Velebitu su najhladniji u zemlji sa zimska minus tri Celzijeva stupnja.

Temperature zraka na Dinari danas (MeteoDinara)

Noćas se Dinara kratkotrajno zabijelila, a nove snježne oborine očekuju se u višim predjelima Dinare i Kamešnice u srijedu ujutro.


U nastavku pogledajte padanje snijega na Dinari danas pred zoru.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime