Stanovnici Kopilice okupljeni u Facebook grupi “Kopilica LIVE” poslali su mail Gradu, gradonačelniku, pročelnicima u kojem žele dobiti odgovor na pitanje što će biti sa sadašnjim stanovnicima Kopilice kada krene realizacija Masterplana.

Prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti.

U lipnju 2020. su Grad Split, Županija Splitsko-dalmatinska, Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo, Hrvatske ceste i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu potpisali Sporazum kojim prihvaćaju Masterplan studiju.

U tom Sporazumu stoji da će se mijenjati GUP Grada Splita u roku 5-8 mjeseci, i da će se cijeli predio Kopilice srušiti, odnosno da će na tom području biti novi autobusni i željeznički kolodvor, novi park, vrtić i škola, potpuno nove zgrade, nove ulice, a možda i nova luka.

U njemu stoji i da se stanovnici Kopilice moraju preseliti, i to u zgrade koje će biti izgrađene na početku gradnje. Kako se čini po dinamici gradnje u Sporazumu, izgleda da će to biti POS-ove zgrade na području sadašnje Prometove garaže.

Posebno je naglašeno da stanovništvo koje živi na tom području “mora biti zbrinuto”, a u oči upada stavka “da se mora voditi računa o vrijednosti stanova” onih koje će se preseliti.

Na tom području žive ljudi koji imaju stanove u svom vlasništvu – hoće li dobivati manje stanove u novim zgradama, budući da kvadrat u novoj zgradi ne vrijedi kao novi na istom području?

Tu živi i dosta obitelji koji su u najmu u stanovima kojih je vlasnik HŽ, dio stanara je ulagao u stanove i u procesu je kad čeka na legalizaciju, a dio je u sudskim postupcima oko vlasništva nad stanovima – što s njima?

Nevjerojatno je da se ljudima koji su se rodili i žive na nekom području radi o egzistencijalnim pitanjima, a oni o tom ništa ne znaju! Poslali smo mail Gradu, gradonačelniku, pročelnicima u kojem želimo odgovore na ta pitanja u bilo kojem obliku.

Nikakve odgovore nismo dobili. Želimo znati što će biti s nama u budućnosti, valjda ne tražimo previše? – poručili su.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime