Iako se još očekuju preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi nastave na fakultetima, odlučili smo pitati rektore svih javnih sveučilišta u Hrvatskoj. Pitali smo ih što će biti s nastavom najesen te kako su se pripremili. Evo što su nam rekli.

Sveučilište u Splitu

Splitski prorektor za nastavu Goran Kardum rekao nam je da nastava na Sveučilištu regularno kreće prvog tjedna u listopadu te kako za sada po tom pitanju nema nekih promjena. Dodatno ističe da se čekuje upute Nacionalnog stožera i Zavoda za javno zdravstvo, piše Srednja.hr.

– Nastava na Sveučilištu u Splitu počinje u prvom tjednu listopada te za sada nema promjena. Nastava će se odvijati prema usvojenom kalendaru nastavne aktivnosti uz pridržavanje naputaka Civilnog stožera RH i HZJZ. Isto vrijedi za studentski život u cijelosti a to je korištenje sustava prehrane i smještaja Studentskog centra. Drugim riječima, život na sveučilištu ide dalje uz prilagođene oblike ponašanja poštivajući mjere okupljanja, socijalne distance, dezinfekcije prostora i nošenje zaštitnih maski – rekao nam je Kardum.

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru od prvog dana pandemije koronavirusa u upravljačkom timu ima liječnika specijalista infektologije. Spremni su, kaže nam rektorica Dijana Vican, za novu akademsku godinu, a zdravlje studenata i djelatnika ostaje im prioritet.

– Smatramo da obrazovni hod (kurikulum) treba prekoračiti između dviju vrijednosti, zdravlja i znanja, ne pretvarajući ih u hod po bridu punom strepnje, straha, neizvjesnosti i stresa. Primjerena distanca, higijena i maske stanu u svačiji um i svijest. Nastavljamo raditi s podijeljenom odgovornošću, predano i angažirano, spremni za hvatanje u koštac sa svim rizicima – rekla nam je rektorica Vican.

Što se tiče nastavne djelatnosti, rektorica ističe da su skloniji distancirati se od preciznih ciljeva i rokova, nego li postati online sveučilište. Osim toga, napominje da Sveučilišta nisu akreditirana za online nastavu pa se neki kolegiji, odnosno kompetencije ne mogu steći na taj način. Zbog toga će se online nastava koristiti kao alternativa kad i ako bude neophodno. Za studente će organizirati niz projektnih i sportskih aktivnosti jer, kako ističe rektorica, i socijalizacijska komponenta je dosta važna.

Sveučilište u Dubrovniku

Kako nam je rekao rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum, pričekat će preporuke te se prilagoditi epidemiološkoj situaciji prije donošenja bilo kakve konačne odluke u vezi načina održavanja nastave na Sveučilištu.

– Želio bih Vam naglasiti da nije u potpunoj autonomiji sveučilišta kako organizirati nastavu. Naime sveučilišta su akreditirala svoje studijske programe. Koliko mi je poznato svi studijski programi u RH po izdanim akreditacijama trebaju se izvoditi kontaktnom nastavom. To znači da preko 50% nastave mora biti održano u učionicama. Ako se odluči provoditi nastavu na daljinu onda to mora biti manji dio nastave ili je potrebno provesti novu akreditaciju i dobiti dopusnicu za izvođenje studijskog programa na daljinu. Za provesti ponovne akreditacije trebale bi godine – smatra Burum.

Na Sveučilištu u Dubrovniku, prema riječima rektora Buruma, postoje neki studiji koje nije moguće izvoditi online. Barem ne u potpunosti. Takvi studiji su primjerice restauracija i nautika. Osim toga, ističe rektor, postavlja se i pitanje jesu li svi u tehničkim mogućnostima da prate nastavu online putem, javlja Srednja.hr.

– Nadam se da će epidemiološka situacija ipak dopustiti da se akademska godina odradi u učionicama, uz sve epidemiološke preporuke u skladu sa situacijom – zaključuje Burum.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime