Stipe Čogelja: “Županija je pokrivena dvostruko u naplati dugovanja na Benama”

"Ovo najprimjereniji način za riješiti ovaj problem"

Današnja županijska skupština sadrži točku dodjele koncesije na Benama ponovno tvrtci usko vezanoj uz Željka Keruma i predsjednika županijske Petroslava Sapunara. Ta točka digla je buru na strani oporbe.


– Stranka Pametno je podnijela jedan dopis i inicijativu i dala press konferenciju vezano za problematiku koncesija u uvali Bene. One stvari koje su tražene preko te press konferencije, nažalost ja moram tvrditi da one nisu zakonski moguće. Ako Split želi davati koncesije na svom području jasna je politika župana Balženka Bobana, da će to omogućiti pogotovo na zaštićeni dijelovima što Bene i jesu. Međutim, Split davanje koncesije nije zatražio. Grad se ne može javiti na davanje koncesije, ali može gradska firma. Niti jedna gradska firma se nije javila među tri firme koje su se javile. Tako da gradskoj firmi ne možemo dati koncesiju ako se nije ni javila. Ono što je još spomenuto vezano je za dugove bivšeg koncesionara. Dugovi postoje i SDŽ, odnosno stručno tijelo donosi tri uvjeta koji su se morali biti ispunjeni mimo zakonskih uvjeta. To je rješenje građevinske inspekcije, da ministarstvo zaštite okoliša ishodi suglasnost što je i napravilo. Zadnji uvjet je bio da se dugovanje bivše firme koja nije realno zakonski vezana sa novim koncesionarom pokriju, što je ugovorom o pristupu duga SDŽ dobila sada dvostrukog dužnika.

SDŽ je pokrivena ovrhama kojima je blokiran račun Uvale Bene, te je pokrivena s bianco zadužnicama  na kojima direktor firme Nacional jamči svojom osobnom imovinom da će biti pokriven dug bivše firme i garancije banke. Stručno tijelo je tako smatralo da nije bilo nikakve prepreke da takva odluka ide na županijsku skupštinu te da se usvoji. Naravno ukoliko ona ne bude ispoštovana ona će se raskinuta na skupštini. Mi se nadamo da će dug biti pokriven i da će se koncesija nastaviti koristiti  kako treba. Nažalost, javnost ovde treba upoznati s još jednom činjenicom da u slučaju poništenja stručno tijelo ima uvijek mogućnost da poništi koncesiju. U slučaju poništenja našli bi se u pat poziciji, jer prema zakonu o koncesijama ne može se raspisati ponovno ukoliko postoji neki sudski postupak. Dobili bi novu Zentu, Spinut i druge, pa ne bi imali izlaz iz ove situacije. Stoga je stručno tijelo smatralo da je ovo najprimjereniji način za riješiti ovaj problem. – kazao je pročelnik za koncesijska odobrenja Stipe Čogelja.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0