Stigli rezultati ispitivanja vode s požarom devastiranog izvora Žrnovnice: Ministarstvo zatražilo dodatne analize!

Građani mogu biti mirni, voda iz Jadra i Žrnovnice je dobra i sanitarno ispravna i bez dioksina

Iako su svi parametri zdravstvene ispravnosti vode za piće na izvoru rijeka Jadro i Žrnovnica zadovoljavajući i u okviru zadanih, Ministarstvo zdravlja naložilo je i dodatne analize na koncentracije dioksina – i voda je ispravna.


Utvrđivanje razine dioksina u vodi inače nije propisano Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti voda za ljudsku potrošnju, a ni po Zakonu o vodama pa je specifično istraživanje provedeno u laboratoriju Hrvatskih voda.

Dioksin je kemijski spoj koji ima vrlo opasan utjecaj na ljudsko zdravlje, 30 vrsta se smatra otrovnima, a postoje od početka svijeta, nastaju izgaranjem organskih tvari, organskih otpadaka pri spaljivanju otpada, ili su proizvod prirodnih procesa poput vulkanskih erupcija i šumskih požara. Najniža razina dioksina je u vodi i zraku, jer se on najbolje otapa u mastima pa iako ih ima svugdje, najviše ih je u mliječnim proizvodima, mesu, ribi i školjkama, javlja Radio Split.

Građani mogu biti mirni, voda iz Jadra i Žrnovnice je dobra i sanitarno ispravna i bez dioksina, potvrdila je nakon laboratorijskih testova dr. Ivana Bočina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0