Nalazi splitskog pacijenta koji se od nedjelje nalazi u izolaciji u KBC-u Split zbog sumnje u koronavirus su negativni.

Podsjećamo, pacijent je imao blage simptome, a boravio je u Kini pa je stavljen u izolaciju. Njegovi nalazi poslani su u Kliniku za infektologiju Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Doktor Lukšić je rekao kako su u kontaktu s Kriznim stožerom ministarstva, HZJZ, NZJZ i Klinikom za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu te dodao ako nalazi budu negativni, pacijent bi trebao u skorom roku, a prema procjeni liječnika, biti otpušten na kućnu njegu.

Radimo sve po protokolu

– Muškarca koji je došao iz Kine jučer smo izolirali po protokolu, a uzorci brisa, nosa, ždrijela i krvi su poslani u Zagreb. Rezultati testiranja trebali bi se znati kada budu gotovi i tada ćemo znati radi li se kod dotičnog muškarca o infekciji korona virusa. Pacijent će do daljnjega biti izoliran na klinici u prostoru koji je osiguran u našoj bolnici. Klinika ima osiguran prostor za izolaciju bolesnika koji je odvojen od ostatka klinike, ima zaseban ulaz što je potrebno da osoba koja je eventualno zaražena korona virusom bude odvojena od ostalih bolesnika.

U kontaktu smo s Kriznim stožerom ministarstva, HZZJZ, NZJZ i Klinikom za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Radimo sve po protokolu i za sada je sve po kontrolom – rekao je doktor Lukšić na današnjoj konferenciji za medije u splitskoj bolnici te dodao ako nalazi budu negativni, pacijent bi trebao u skorom roku, a prema procjeni liječnika, biti otpušten na kućnu njegu.

Koliko će se točno nalazi čekati nije poznato, a kada i dođu rezultati nije isključena mogućnost da budu neodređeni. U tom slučaju će se tražiti dodatna obrada testova i konzultacija eksperata, a moguće je i ponavljanje samog uzorka. Za sada nema potrebe slati uzorke na analizu van granica Hrvatsle, ali ako se pokaže potreba za tom varijantom i ona će se ispuniti.– Ti nalazi budu brzi. Klinika je tek prije četiri dana dobila testove. Postoji mogućnost da testovi ne pokažu ni ‘da ni ne’. Proces teoretski možda bude ponovljen. Ali nadamo se da će sve ići rutinski. Nadamo se da će pacijent biti negativan –  kazao je je Lukšić naglasivši još jednom kako se sve radi po protokolu i u suradnji s ostalim institucijama nadležnim za koronavirus.

“Situacija je pod kontrolom”

– Protokol koji imamo smo više puta isprobali u bližoj prošlosti i znamo kako treba postupati. preporuke su vrlo slične. Najvažniji je protok informacija između svih dionika i pravovremeno reagiranje. Imamo stalno i sastanke sa kolegama u sanitarnoj inspekciji, a moram naglasiti kako ljudi imaju visoku svijest o infekciji korona virusa tako da se oni koji se nisu do sada prijavili, sami se javljaju.

Za sada nema nikakvih posebnih mjera osim da kontaktiraju epidemiologa i da tih 14 dana budu u kontaktu sa zdravstvenom službom i ukoliko bilo što primijete, mi tada postupamo dalje, kontaktiramo KBC, te infektologiju i postupamo prema propisanom protokolu i poduzimamo daljnje mjere – kazala je Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ SDŽ.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime