Dugo najavljivana promjena vremena stigla je i do Dalmacije. Za razliku od zapadnog dijela zemlje, gdje je promjena nastupila još prethodne noći, u Dalmaciji je početkom dana još bilo razmjerno toplo. Primjerice u dolini Neretve temperature zraka su dosegle su čak 21 Celzijev stupanj. Toplo je bilo i drugdje pa su tako posvuda uz obalu i na otocima najviše dnevne vrijednosti bile od 16 do 19 stupnjeva. Zahlađenje je prvo zahvatilo šire kninsko područje. Tamo su temperature zraka pale ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a zahlađenje se potom proširilo i na zadarsko područje. U ranim popodnevnim satima do jačeg pada temperature došlo je na šibenskom području, pa je zanimljivo bilo vidjeti golemu temperaturnu razliku u odnosu na splitsko područje koje je bilo i desetak stupnjeva toplije. Bura je prvo zapuhala u sjevernoj Dalmaciji, a na šibenskom području bilo je i olujnih udara. Prvi dio dana u srednjoj i južnoj Dalmaciji obilježili su umjereno do jako jugo i lebić.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 22 sata najviše oborina je palo u Grudi u Konavlima, šezdeset dvije litre po kvadratnom metru. Slijede Vid 33, Lovorno 31, Mokošica 25, Bilice 24, Golubić 19 itd.

Temperature zraka u Dalmaciji u 22 sata (Pljusak.com)

Iako nije bila izražena, sredinom dana na moru je ponegdje zabilježena pojava ciklonalne plime.

Vjetar je radio probleme u pomorskom prometu pa su tijekom cijeloga dana u prekidu brojne trajektne brodske i katamaranske veze.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/crometeo.hr/videos/1360701894052535/” bottom=”30″]

U večernjim satima zahlađenje se proširilo na srednju Dalmaciju pa je kiša prešla u snijeg na Kamešnici, Dinari i Svilaji. Na Dinari (Velik Duvjakuša) se temperatura zraka spustila na minus pet Celzijevih stupnjeva, a osjet hladnoće iznosio je čak minus 13 stupnjeva. Snježna granica spustila se do planinarskog doma na Vrdovu.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/crometeo.hr/videos/1360712944051430/” bottom=”30″]

Tijekom utorka vrijeme će se tek djelomično smiriti i bit će znatno manje oborina u odnosu na ponedjeljak. Bura će se proširiti na cijeli Jadran, a u Dalmaciji će navečer dodatno ojačati pa su mogći udari i preko sto kilometara na sat. Najviše dnevne temperature bit će od 7 na kninskom području do 17 stupnjeva na jugu Dalmacije.

Srijeda će biti vrlo nestabilno s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. U planinama će padati snijeg. Bura će biti jaka još ujutro, a onda će tijekom dana sve više slabiti. Bit će još malo hladnije.

U četvrtak i petak sunčanije i malo toplije, a puhat će tek slaba do umjerena bura.

U nedjelju nam stiže nam novo pogoršanje koje će na samom kraju tjedna donijeti novu buru i novo jače zahlađenje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0