Sve je spremno za početak radova na rekonstrukciji zapadnog dijela Arhiđakonove ulice kako bi se končano riješio odljev oborinskih voda koji ugrožava i podni kasnoantički mozaik. Grad Split ugovorio je radove s tvrtkom „Kvinar d.o.o.“ iz Podstrane, započinju u ponedjeljak 10. veljače, a rok izvođenja je 45 radnih dana.

Ovaj rekonstrukcijski projekt zapadnog dijela Arhiđakonove ulice, obuhvaća dio ulice od izlaza iz podruma Dioklecijanove palače do kamenog popločanja (zona sa zemljanim – šljunkastim završnim slojem). Na spomenutom obuhvatu izvest će se nosivi sloj kako bi se mogla izvesti rekonstrukcija podne površine, a prema prijedlogu konzervatorsko-restauratorskih radova na mozaicima u Arhiđakonovoj ulici napisanom od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Veliki problem na spomenutom platou uz ulicu predstavlja neadekvatna oborinska odvodnja koja negativno utječe na očuvanju obližnjeg mozaika. Na dijelu kasnoantičkog mozaika skupljaju se oborine zbog površinskih neravnina i taj problem nije predmet projekta. Međutim, adekvatno rješenje odvodnje cijelog platoa će svakako pridonijeti manjem zadržavanju vode na mozaiku te spriječiti daljnje propadanje tog arheološkog lokaliteta zbog vlage. Riječ je o jednoj od najznačajnijih mozaičnih površina pronađenih u Dioklecijanovoj palači, a čija potpuna konzervacija tek predstoji.

Dodajmo da će zbog obima radova zapadni dio ulice biti zatvoren te će se postaviti i oznake zabrane prolaza. Molimo građane na poštivanje signalizacije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime