STANARI VRANČIĆEVE OŠTRI U PORUKAMA: “Ovo je barbarski čin, nastavljamo se boriti svim silama”

Danas su revoltirani stanari prosvjedovali, a na zidovima igrališta osvanule su poruke upućene Daliboru Ćoriću


Stanari Vrančićeve prosvjeduju zbog dječjeg igrališta koje bi uskoro moglo postati – gradilište.


U utorak ujutro u Vrančićevoj ulici, točnije na makadamskom parkingu uz Ulicu Bruna Bušića te na igralištima udaljenim stotinjak metara odvijala se prava drama. Naime, vlasnik terena je krenuo s radovima ograđivanja svoje nekretnine, koja pokriva to parkiralište, košarkaško igralište, manju zelenu površinu na kojoj su bile postavljene dječje sprave te četvrtinu nogometnog (rukometnog) igrališta.

Upravo je to “bužanje” površine “posrid” igrališta izazvalo revolt kod stanara koji su se okupili i s čuđenjem gledali što se događa. Danas su revoltirani stanari prosvjedovali, a na zidovima igrališta osvanule su poruke upućene investitoru Daliboru Ćoriću.

Stanari Vrančićeve prosvjeduju, poslali poruku investitoru

Predsjednica Gradskog kotara Split 3 Ivana Relata očekuje da će gradske i županijske institucije ovaj problem riješiti.– Ove sportske i zabavne sadržaje zaslužuju ova djeca i stanari, nadam se skorom rješenju ovog problema koji je neugodno iznenadio stanare ove ulice – kratko je naglasila Relata.

“Grad i Županija nas podržavaju”

Jedan od predvodnika prosvjeda bio je stanar spomenute ulice i Gradski vijećnik Grada Splita Martin Pauk. Kazao je da iskazuju svoje nezadovoljstvo, te da su razočarani i ljuti.

– Imamo ludu sreću što smo naišli na razumijevanje župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Andra Krstulovića Opare. Moram osim njih pohvaliti i sve gradske službe koje su se hitno sastale odmah u začetku problema – ističe Pauk.

Martin Pauk kaže da je već bio na sastanku s gradskim predstavnicima te da su načelno dogovorili daljnje korake kako djeca i stanovnici ove ulice ne bi ostali bez igrališta i parka.

– Naime, bit će uređeno nogometno igralište ili takozvani cageball, iskoristit ćemo prostor te ćemo napraviti novo košarkaško igralište s gumenom podlogom, napravit će se novi dječji park s toboganima i ljuljačkama. Grad Split će financirati uređenje okoliša, a Županija će financirati realizaciju i izgradnju novog igrališta – otkriva Pauk.

Kaže da moraju brzo reagirati, jer investitor namjerava uzeti i drugu česticu, jedinu koja im je preostala, a u tom slučaju ostat će bez svih sadržaja.

– Ove naše nove ideje, koje su nam vjerojatno jedini spas podržavaju gradske i županijske vlasti i to nas izuzetno veseli u ovom trenutku – napominje.

Izgubili smo preko 100 parkirnih mjesta

Pauk nadalje ističe da su osim igrališta izgubili i veliki parking.

– Drugi problem imamo s parkirnim mjestima, tu smo izgubili preko 100 parkirnih mjesta. Posljednjih dana ogromna je gužva u ulici i naši stanari nemaju gdje parkirati svoja vozila. Zbog toga smo u suradnji s gradonačelnikom, dogradonačelnikom i gradskim službama pokrenuli žurni postupak stavljanja u funkciju garaža koje se nalaze ispod naših stambenih zgrada. U njoj je predviđeno 120 novih parkirnih mjesta – naglašava te nadodaje:

– Pokrenuli smo postupak iseljenja prethodnih korisnika tih prostorija, a koristilo ih je Hrvatsko narodno kazalište za svoje potrebe. Ta parkirna mjesta smo izgubili i moramo ih što prije vratiti. Ja se nadam da će to biti realizirano do kraja tekuće godine – kaže.

Na pitanje osporavaju li prosvjednici ovim postupcima nečije privatno vlasništvo Pauk je odgovorio da u ovom slučaju postoji i drugi dio vlasničke strukture cijelog ograđenog posjeda.

– Mi ni u jednom trenutku ne osporavamo privatno vlasništvo, međutim sporan je drugi dio vlasništva. Naime košarkaško i nogometno igralište u školskom su posjedu već preko 30 godina. Ne možete doći nekome tko je u neometanom posjedu 30 godina i izbaciti ga preko noći. To je barbarski čin – oštar je bio Pauk prema investitoru te je naglasio da će se svim silama boriti da djeca dobiju ono što zaslužuju.

– Ova djeca nikome ništa nisu skrivila, preko noći su ostala bez svih igrališta na bolan i pomalo barbarski način. Rušiti dječje igralište spada u jednu posebnu kategoriju djela, odnosno nedjela – zaključio je splitski gradski vijećnik.

“Investitor je nekorektno postupio”

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja također je došao na prosvjed te je dao podršku stanarima Vrančićeve.

– Kao županijski vijećnik razgovarao sam sa županom Bobanom koji je izrazio jasan stav. On ne podržava nikakve osim sportskih sadržaja na području Vrančićeve ulice – kaže Čogelja.

– Županija je već pokrenula zaštitu posjeda. Vjerujemo da će i grad Split krenuti u istom smjeru te da će zaštititi svoje građane. Mislim da se investitor nije ponio korektno prema ovim ovdje ljudima i ovoj djeci – zaključuje Čogelja.

Nenad Radman, jedan od predstavnika stanara Vrančićeve ulice se nada da će institucije pronaći rješenje za njihov problem.

– Naša djeca su tužna jer se više nemaju gdje igrati. Vjerujem institucijama grada i nadam se da će doći do rješenja koje će biti za dobrobit ove djece i svih stanara – zaključuje Radman.

Moja reakcija na članak je...
Vau
8
Haha
5
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
1
Grrr
2
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime