Stanari Bačvica: “Zašto traju (bučni) radovi u privatnom dvorištu”; Cokarić: “Čovjeku je pukla cijev, radit će se i u nedjelju”

Stanari tvrde da komunalne službe, usprkos pozivima građana, nisu izašle na teren tijekom petka. Špiro Cokarić tvrdi da su radovi bili nužni zbog puknuća cijevi

Baš kao i emocije u Dalmaciji, zakoni i propisi su “zeznuta” stvar. Ako je to u interesu države, jedinice lokalne ili regionalne samouprave ili bilo koje interesne grupacije, slovo zakona provodit će se do posljednje točke i zareza, pa i detaljnije od toga. Međutim, na provođenju propisa donesenih u isključivom interesu građana ne inzistira se ni približno koliko u prvom slučaju.


Da bi zaštitili građane od teških strojeva i mehanizacije i njihove buke u ljetnim mjesecima, jedinice lokalne samouparve donose Odluku o privremenom prestanku građevinskih radova tijekom sezone, a spomenuto razdoblje traje od 15. lipnja do 1. rujna. Među područja koja su izrazito turistički orijentirana spada i grad Split. Građani su gotovo svakodevno svjedoci radova usred sezone, što privatnih što javnih. Na neke od tih radova primjenjuju se iznimke od pravila koje Zakon propisuje, no nema sumnje da dio radova, pred očima javnosti, krši privremeni prestanak građevinskih radova tijekom sezone.

Posljednja 24 sata javilo nam se dosta ljutitih čitatelja s područja Bačvica. Tvrde da od buke koja dolazi iz dvora jedne kuće ne mogu normalno funkcionirati.

Čitatelji su nam poslali video u kojem se vidi izvođenje radova na adresi Gospinica 36. Radovi su počeli u petak 8 sati ujutro i trajali su cijeli dan.

Uz stalan rad bušilice, što možete čuti i vidjeti na snimci, u jedno doba se priključio i pikamer što je stvaralo nesnosnu buku.


Okolni stanari upozorili su voditelja radova da ne bi trebali u ovom vremenu izvoditi radove i da će, ako se ogluše, zvati komunalnu službu. Prema riječima susjeda, voditelj je rekao radnicima: “Samo vi nastavite raditi, neće nitko doći”.

– Usprkos činjenici da smo zvali dežurnu komunalnu službu zbog prijave građevinskih radova, nitko se nije pojavio na terenu. Pozvani su u 2 navrata: u 8:44 i 12:30 – kazuje nam čitetelj.Susjedi strahuju da će radovi nastaviti i do kraja vikenda.

Kontaktirali smo Špira Cokarića iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita. Tvrdi da su komunalni djelatnici izašli na teren i utvrdili o čemu se radi:

– Radi se hitnoj intervenciji. Čovjeku je pukla priključna cijev od vode. Iskopao je jedan kvadrat za sanirati cijev, sutra je treba zatrpati i betonirati. O ovome me je izvijestila Esma Kalemba, šefica Komunalnog redarstva – pojasnio je Cokarić radove u Gospinici.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0