SRAMOTA U SRCU SPLITA 3 Ilegalni štekat godinama okupira javni prostor, kad će tome kraj?

Mi smo zatražili očitovanje od Državnog inspektorata. Odgovor je u smislu činjenične situacije potpuno jasan


Jedan ne pretjerano veliki štekat kafića zatvoren je već godinama, cijela konstrukcija je ograđena što tendama što staklom te tako egzistira u prostoru kao neka vrsta skladišta za inventar. Ono što taj bivši kafić, odnosno terasu ugostiteljskog objekta (zatvorenog dakle najmanje tri godine, iako je radio možda godinu-dvije) izdvaja od sličnih “instalacija” diljem Lijepe naše jest činjenica da se nalazi u središtu Splita 3, jednog od najvećih splitskih kvartova, posred trga u Ulici Ruđera Boškovića, pješačke zone u kojoj svakodnevno prolaze tisuće ljudi.


Savjesni građanin

Na sasvim opušteno pristupanje odgovornih ovom slučaju upozorio je naš čitatelj, koji je pratio cijeli slučaj te serijom mailova pokušao upozoriti nadležne na nevjerojatnu situaciju. Dobio je tek djelomične odgovore, od gradskih vlasti i pohvale zbog građanske savjesti te prijedloga kako urediti prostor ispred (gornjeg) ulaza u nekadašnju robnu kuću Prima 3. Umjesto ilegalnog štekata koji uzurpira zajednički prostor predložio je javno dječje igralište, između ostalog.

No, o tim prijedlozima za koje desetljeće, prvo treba ukloniti objekt, odnosno konstrukciju štekata. Objekt na javnoj površini prema evidenciji Odsjeka za površine javne namjene nema odobrenje Grada Splita, a o cijelom problemu gradsko komunalno redarstvo je izvijestilo građevinsku inspekciju još prošle godine. Mi smo zatražili očitovanje od Državnog inspektorata. Odgovor je u smislu činjenične situacije potpuno jasan.

Koliko vremena treba za riješiti (lagan) problem?

“Građevinska inspekcija Državnog inspektorata donijela je rješenje kojim se investitoru naređuje da u zadanom roku ukloni bespravno izgrađenu građevinu na lokaciji k.č.br. 6598/1 k.o. Split. Nakon isteka zadanog roka obaviti će se kontrolni inspekcijski pregled i postupiti sukladno zakonskim odredbama”, stoji u odgovoru koji smo, mora se priznati kao i uvijek, dobili vrlo brzo.

Kada će se točno ukloniti objekt, ostaje vidjeti, ali pomalo je tužno (što je naglasio i naš čitatelj) vidjeti koliko vremena treba lokalnoj i državnoj administraciji da se riješi jedan, u osnovi nebitan, problem ilegalnog štekata…

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
15
Hagić
1
Hmmm
3
Plač
3
Grrr
17
Molim?
4Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime