SPREMA SE KOLEKTIVNA TUŽBA U Zavod za vještačenje invaliditeta, invalidi moraju – stepenicama!

Prostorije Zavoda su od 2015. godine smještene u zgradi koja nema osnovne uvjete da bi joj osobe s invaliditetom mogle pristupiti

Da osobe s invaliditetom prije ulaska u Područni ured Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Splitu moraju prijeći desetak stepenica prije no uđu u zgradu, ne može se ni nazvati nikako drukčije nego apsurdom.


Naime, prostorije Zavoda od 1.siječnja 2015. godine smještene su na adresu Dražanac 70 u Splitu, a navedena zgrada nema osnovne uvjete da bi joj osobe s invaliditetom mogle pristupiti. Prilaza za invalide nema, a za ulaz u zgradu moraju prijeći desetak stepenica.

Upravo zato dvadeset udruga za zaštitu prava osoba s invaliditetom s područja Splitsko-dalmatinske županije, okupljenih u “Inicijativu za pristupačno vještačenje”, podnijele su kolektivni zahtjev za mirno rješenje spora zbog nepristupačnosti Područnog ureda Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Splitu.

Najavili su i kolektivnu tužbu deset udruga za zaštitu prava osoba sa invaliditetom protiv Republike Hrvatske u slučaju da se spor ne uspije riješiti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Od početka ove godine dvadeset udruga za zaštitu prava osoba sa invaliditetom sa područja Splitsko-dalmatinske županije, okupljenih u Inicijativu za pristupačno vještačenje, upozorava medije i nadležne institucije o problemu nepristupačnosti Područnog ureda Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Splitu (dalje u tekstu Zavod).

Da podsjetimo, prostorije Zavoda, kao tijela osnovanog radi rješavanja problema osoba sa invaliditetom i centralnog tijela za osobe i djecu sa invaliditetom iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, smještene su od 1. siječnja 2015. godine u zgradu na adresi Dražanac 70 u Splitu. Navedena zgrada nema elementarno riješenu pristupačnost osobama sa invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti budući da ulazu u zgradu prijeći deset stepenica bez da je osiguran drugi prilaz osobama sa invaliditetom.


Unatoč uloženom trudu i naporu navedenih udruga da se apeliranjem na institucije pa i putem medija, ovaj sramotan problem počne rješavati u što kraćem roku, do sada nismo dobili konkretan odgovor kada i na koji način će se početi rješavati pristupačnost Zavoda.

Kako neosiguranjem pristupačnosti Zavoda Republika Hrvatska krši brojne konvencijske, zakonske i podzakonske norme, te izravno i teško diskriminira osobe i djecu sa invaliditetom iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, deset udruga članica Inicijative, putem punomoćnika podnijele su dana 29. lipnja 2017. godine Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu zahtjev za mirno rješenje spora radi rješavanja ovog problema putem pravosudnih tijela.U zahtjevu za mirno rješenje spora, kao obveznom pravnom institutu koji prethodi bilo kojoj vrsti tužbe protiv Republike Hrvatske, iznosi se činjenična i pravna osnova buduće tužbe koja će uslijediti ukoliko Republika Hrvatska u zakonskom roku od tri mjeseca putem mjerodavnih tijela državne uprave, na primjeren način, reguliran mjerodavnim propisima i u skladu sa pravilima struke ne izvrši potrebite radnje radi uklanjanja diskriminacije, odnosno da u navedenom roku:
– ili izvrši odgovarajuće građevinske radove na postojećoj zgradi sjedišta Zavoda,
– ili pak osigura drugi odgovarajući objekt koji će udovoljavati propisanim i očekivanim uvjetima pristupačnosti.

Napominjemo da se u ovom slučaju radi o prvom kolektivnom zahtjevu za mirno rješenje spora koje su podnijele udruge za zaštitu prava osoba sa invaliditetom zbog povrede prava na pristupačnost, utemeljenim na pravilima udružne (kolektivne) tužbe iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0