Jutros je na Prokurativama održana tradicionalna manifestacija “Splitu s ljubavlju” koju su prije 12 godina pokrenuli pokojni gradonačelnik Zvonimir Puljić i nedavno preminuli kuhar Miro Bogdanović.

Porazgovarali smo s voditeljicom kuharske akademije ŠKMER Almom Harašić Bremec koja nam je otkrila kako pripreme za ovaj dan traju već tri tjedna, a u pripremu je utrošeno preko 900 kilograma namirnica.

– Bakalar za Splićane je pripremalo ukupno 60 kuhara, od čega ih je 40 bilo tu s nama, a još 20 ih je sudjelovalo u pripremi. Pripreme traju već tri tjedna, jer treba namočiti, skuhati i očistiti 200 kilograma bakalara, očistiti i narezati 100 kilograma kapule, pa ogromne kutije češnjaka, petrusimula i sve druge ljepote koje trebamo. Jučer je bila završna faza, čiščenje 510 kilograma krumpira i pravljenje 80 kilograma pelata. – kazala je ponosno Harašić Bremec.

Otkrila nam je i kako za iduću godinu rade na jednoj sasvim novoj deliciji za Splićane.

– Imamo želju pokušati napraviti bakalar s našom jadranskom sušenom ribom. Ove godine smo intezivno razmišljali o tome i čak smo pokušali pripremiti, ali nije bilo moguće napraviti je u toj količini, što ne znači da nećemo pokušati iduću godinu.

Koja riba bi se mogla koristiti?

– U Dalmaciji se tradicionalno sušilo dosta vrsta ribe, neko kaže da je to morski pas, netko mačka, tabinja, raža, svašta, a mi ćemo vidjeti, probe su u tijeku. – kazala je Harašić Bremec.

U akciji je sudjelovalo ukupno 100 ljudi – 60 kuhara i 40 volontera, a većina njih za Splićane kuha od početka ove tradicije, već 12 godina. Skuhali su pet tisuća porcija, koje su podijeljene u manje od sat vremena.

Porcije bakalar su osim volontera dijelili gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, zamjenici gradonačelnika Nino Vela i Jelena Hrgović, župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban i druge javne ličnosti.

Gradonačelnik je tijekom manifestacije porazgovarao s građanima, a jedna gospođa mu je za blagdane zaželjela bar još tri mandata.

– Kad sam pročitala sve što se planira na Marjanu oduševila sam se. Nadam se da ću to doživjeti, a ako neću ja, nadam se da će moja djeca ili unučad. – rekla je gospođa Mladenka iz Varoša koja je sa suprugom došla kušati ovogodišnji bakalar.

Pitali smo je što bi za ove blagdane poželjela sugrađanima.

– Najprije zdravlja, to je najbitnije, a sve drugo je manje važno. Što će ti kapital, ako nemaš zdravlje. – mudro je kazala naša sugovornica.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0