Splitsko-makarska nadbiskupija poručila ravnateljima: Ne dopuštajte djeci ispisivanje s vjeronauka

Nadbiskupija navodi da mogućnost ispisa s vjeronauka krši ugovore sa Svetom Stolicom

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš uputio je dopis školama. Periš upozorava ravnatelje da kada se vjeronauk jednom izabere, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor.


U nastavku pročitajte dopis nadbiskupije u cijelosti:

“Poštovani ravnatelju/ice!

Obraćam Vam se s jednom molbom i pojašnjenje, budući da u Katehetski ured često stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelji dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi i katolički vjeronauk. Naime, Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, potpisan 19. prosinca 1996. te provedbeni Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama potpisan između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije 29. siječnja 1999. godine jasno govore o načinu upisa katoličkog vjeronauka i mogućeg ispisa.

U spomenutim Ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta. Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku dužan je pismenim putem obavijestiti školu prije početka nove školske godine. Praksa da neki ravnatelji dijele učenicima ankete o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi i katolički vjeronauk u potpunoj je suprotnosti s navedenim Ugovorom, budući da se na taj način neizravno sugerira učenicima, odnosno roditeljima, ispis iz katoličkog vjeronauka.

Dakle, kada je vjeronauk jednom izabran ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati, je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnog ugovora.Stoga Vas, poštovani ravnatelji i ravnateljice, dobronamjerno molim da ubuduće u anketama koje dijelite učenicima o izboru novih nastavnih predmeta ne stavljate katolički vjeronauk, budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole”, piše u dopisu koji je potpisao don Josip Periš.

Puljak: Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih

Dopis je na svome Facebooku komentirao Ivica Puljak iz stranke Pametno.“U novom zakonu piše ‘Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost roditelja.’, što prije nije trebalo. Stoga su neke škole tražile suglasnost roditelja za sve izborne predmete. Dakle, ništa neobično. Ali to se nije svidjelo Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je pismom upozorio škole da za vjeronauk ne smiju tražiti ovu suglasnost, tj. da vjeronauk nije isti kao drugi izborni predmeti. Usput ih upozoravaju da je nedopustivo stavljanje vjeronauka van redovnog rasporeda, tj. u drugu smjenu, što je izvor mnogih problema u školama i dovođenje mnogih drugih izbornih predmeta u neravnopravan položaj. Sve u svemu još jedno oživotvorenje izreke iz Orwelove Životinjske farme ‘Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih'”, napisao je Ivica Puljak na Facebooku.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/ivica.puljak/posts/10217814180209578″ bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime