Danas se održava 16. sjednica Gradskoga vijeća Grada Splita.

Na dnevnom redu će se naći 25 točaka koje se mahom tiču rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Dnevni red možete vidjeti ovdje:

gv-split

Tijek sjednice tekstualno pratite uživo na našem portalu od 9 sati.

***

9,00 – Počelo s vijećničkim pitanjima.

Izložba je prerasla prostorne uvjete u Spinutu, nastaju veliki problemi s parkingom. Organizirani su predložili stadion RNK Split koji nije udovoljio njihovoj molbi – kazao je Branimir Urlić iz stranke Pametno. Gradonačelnik je obećao kontaktirati organizatore.

Ljubica Vrdoljak podsjetila je da joj se nije odgovorilo na vijećničko pitanje vezano uz, kako je kazala, po Grad nepovoljne ugovore oko Spaladium Arene.

Nenad Uvodić (Pametno), koji je jutros prisegnuo, postavio je pitanje o izgradnji koncertne dvorane u Splitu. – Kada je ugovor zaključen, na koji iznos, u kojem vremenskom roku će radovi biti izvršeni. Očito da je dvorana najveći gubitnik rebalansa jer gubi 10 milijuna kuna – kazao je Uvodić.

Odgovorila je dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš.

– To je jedan od projekata na kojeg možemo biti ponosni. Dinamika je nešto malo sporija. Zgrada će biti dovršena u roku, do kraja 2019. Sigurna samo da ćemo 2019. biti ponosni na projekt.

Kristina Vidan: Neprovođenje Odluke o razvrstavanju otpada. Trenutno se traži da se zeleni otoci financiraju iz sredstava gradskih kotareva. Od 7 reciklažnih dvorišta imamo samo jedno. Sanitarna ploha na Karepovcu može trajati još samo 6 godina, a Lećevice još nema niti u snovima.

Odgovorio je Nino Vela.

– Sadašnji sustav gospodarenjem otpadom se kompletno mijenja. Grad Split uopće nije u nekom zaostatku, no Vaš negativna stav gledam željom da stanje bude bolje. Grad svaki tjedan ima koordinaciju suradnji s kotarevima i Čistoćom oko realizacije plana gospodarenja otpadom. Kod reciklažnih dvorišta je problem za pronaći lokacije, a kada riješimo taj problem, ostalo ide po planu. Tri će sudjelovati kroz natječaje za europsko financiranje, sljedeće godine bi 4 trebala biti riješena relativno brzo. Karepovac je odlagalište 19 gradova i općina. Dogovorili smo sa susjedima sortirnice i deponije raznih vrsta otpada. To nije samo nadležnost Grada Split, pa ćete uskoro dobiti odgovor od koordinacijskog vijeća.

Sani Mardešić je pitao kada će se za Kaštelet napraviti urbanistički plan uređenja.

Odgovorio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Preduhitrili ste sljedeću sjednicu, predviđena je stavka UPU-a za to područje, predviđena su sredstva u proračunu za 2019.

Goran Kotur (SDP) pitao je oko, kako je kazao, kašnjenja izrade Strategije razvoja grada.

– Ako se ne kasni zašto se u odgovoru kaže da će se “nadoknaditi vrijeme”. Rok za izradu Strategije je 18 mjeseci, a do sada se održao jedan sastanak. Pozvalo se sve stranke i vijećnike da sudjeluju, a vidimo da dinamika nije ni blizu onoj koja ja predviđena. …

– Upravo sam vam uručio nacrt odluke o pokretanju izrade Strategije sa Splitskim sveučilištem koji sam dogovorio s novim rektorom. Što se tiče hodograma za kojega kažete da ga kršimo, da, znam da se birao novi rektor, i potpuno je logično da ćemo samo s novim rektorom moći sklopiti ugovor – odgovorio je gradonačelik.

Ante Bradarić Šljujo (MOST) je kazao je da od Stanouprave dobivaju e-mailove da u roku od 8 dana uklone grafite sa zgrada. Kako će se dokazati da je netko primio e-mail? Drugo, trošak skidanja grafita nije mal, jedan grafit za skinuti je 6 i pol tisuća kuna. Za malu zgradu to je ogroman trošak. Zašto se krenulo u kažnjavanje građana i kako oni mogu odgovarati za crtanje grafita od strane trećih osoba.

Odgovorio je Damir Babić.

– Mislim da ćete se složiti da su zgrade suvlasnička imovina. Stari bi trebali biti puno odgovorniji nego što jesu. Pokrenuli smo cijelu tu priču prije mjesec i pol dana zbog išaranih zgrada. Tada nije bila reakcija institucija dovoljna. Građani nisu poslali samo e-mail nego su poslani dopisi na oko 120 adresa. Građani i sami moraju pogledati svoje fasade i na neki način brinuti o njima. I ne radi se o kažnjavanju nego o obvezi vlasnika nekretnina, sukladno odlukama grada – odluke o komunalnom red, te građani moraju shvatiti koje su njihove obveze, a ne samo prava.

Bradarić je rekao da mu je ovo malo čudno. – Što bi morali građani, dežurati cijelu noć? Možete li Stanouprava napraviti objedinjeni javni natječaj da bi se smanjila cijena uklanjanja grafita?

Tonči Blažević (HSLS) kazao je da se vijećnicima Vrdoljak i Prkić pridružuje tihom protestu oko toga da se ne odgovara na dio vijećničkih pitanje.

Konkretno je pito oko poboljšanja telekomunikacijske infrastrukture na području grada, uključujući područje Žrnovnice, koje grad Split radi u suradnji s Gradom Kaštela.

Odgovor će dobiti pisanim putem.1 KOMENTAR

  1. NARODI SOCIJALISTIČKE JUGOSLAVIJE,
    KOMUNISTI ,ANTIFAŠISTI I SVI DRUGI I DRUIGAČIJI GRAĐANI SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE ,DANAS JE DAN SJEĆANJA NA STVARANJE NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE, DANAS JE 29-TI NOVEMBRA 2O17 GODINE .DANAS JE DAN ZA SJEĆANJE NA ISTI TAJ DAN 1943 GODINE KADA SE U JAJCU, MALOM BOSANSKOM GRADIĆU,U NOČNIM SATIMA , NA OSOLBOĐENOM TERITORIJU DRŽAVE KOJU SMO TE NOĆI STVARALI I DALI JOJ POLITIČKI IDENTITET I DIGNITET, KAO KRUNU OSLOBODILAČKOM POKRETU ,ČIJI VOJNICI,PARTIZANSKI BORCI ,OD TRIGALVA DO BITOLA, OD TRSTA DO STARE PLANINE,OD BEOGRADA DO DUBROVNIKA, OD SUBOTCE DO SPLITA ,OD KALNIKA DO CAVTATA, UPRAVO ,TE NOĆI JOŠ VODE OGORČENE BORBE SA OKUPATROSKIM ,ZAPADNO-KRŠĆNASKIM -NACISTIČKO-KRIŽARSKIM HORDAMA KOJE SU SE ORGANIZIRALE U ZLOČINAČKE HORDE KRIŽARA OD NARVIKA DO GIBRALTARA I KRENULI U POHOD ,U PRVOM REDU NA ISTOK I JUGOISTOK EVROPE ,PROTIV SLAVENSKIH NARODA DA IH POKORE I PRETVORE U ROBLJE ,JER JE HITLER ,NAS SLAVENE ,PRETVORIO U BIĆA KOJA NE ZNAJU STVARATI OSIM MNOŽITI SE I U SOROMAŠTVU EGZISTIRAT ,PA ZAPADNI KRŠAĆNI ,PREDVOĐENI GERMANSKIM SVOJSTVIMA IMAJU ZADATAK DA TE KRAJEVE OKUPIRAJU I OPLEMENE ,A NJIHOVE STANOVNIKE PRETVORE U RADNE ROBOVE ,BEZ REPRODUKCIJE DO IZUMIRANJA.
    I UPRAO TE NOĆI, NAŠI PRECI,ODABRANI BORCI OSLOBODILAČKOG POKRETA ,OKUPLJENI U JAJCU ,TOM MALOM BOSANDSKOM GRADIĆU,OSLOBOĐENOM OD OKUPATORA , DOBILI SU ZADATAK OD NARODA ,OD NAORUŽANOG NARODA ,BORACA ,KOJI INTENZIVNO JOŠ VODE BORBE NA CIJELOM PODRUČJUTE NAŠE BUDUĆE, SADA VEĆ UTEMELJENE DRŽAVE ,NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE DA STVORE NOVU BESKLASNU ,NARODNU DRŽAVU U KOJOJ PRIVATNO VALSNIŠTVO NEĆE IMATI NIKAKVU VRIJEDNOST,JER ĆE SREDATVA ZA PROIZVODNJU BITI DRUŠTVENO VLASNIŠTVO I NJIMA ĆE UPRAVLJATI DRUŠTVENA ZAJEDNICA .DAKLE ,NEĆE BIT EKSPOLOATACIJE ČOVJEKA PO ČOVJEKU.TO BI ZAPISANO KAO TEMELJ BUDĆIH DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA.
    I BI TAKO ,NA DANAŠNJI DAN BIJAŠE STVORENA NARODNA, DEMOKRATSKA, FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA ,RAVNOPRAVNIH NARODA I NARODNOSTI I BI DONEŠENA ODLUKA O OSLOBOĐENJU ISTRE I SLOVENSKOG PRIMORJA I PRIPAJANJE TIH DIJELOVA ZEMLJI MATICI.NARVNO ,MEĐU TIM NAJVAŽNIJIM ODLUKAMA BIJAŠE ODLUKA, ZABRANJUJE SE POVRATAKA KRALJU.
    PA OVOM PRILIKOM POŠTOVANI PRIJTELJI OVOG MARXISTIČKOG PORTALA ,POZIVAM VAS NA ZAJEDNIČKO SJEĆANJE ,VJERU I UVJERENJE DA JE NA NAŠOJ STRANI DIJALEKTIKA VREMENA ,ONA MATERIJALISTIČKA O KOJOJ JE JOŠ HEGEL GOVORIO KAO O NARDNOM DUHU KOJI ĆE SE POKENUTI BRZINOM OD SEDAM MILJA I LOMITI SVE OKORIJELE PROTURIJEČNOSTI I STVORITI NOVE ODNOSE U KOJIMA ĆE SVI LJUDI BIT RAVNOPRAVNI U PRODUKTIVNOM DJELOVANJU I U RAVNOPRAVNOM ŽIVLJENJU,DAKLE,JEDNAKIM INTERESIMA I JEDNAKIM ODGOVORNOSTIMA.. A MARX JE TAJ NARODNI DUH PREIMENOVAO U MATERIJALISTIČKU DIJALEKTIKU KOJA POKREĆE SOCIJALISTIČKU REVOLUCIJU PA SVE STARE ODNOSE LOMI I ODBACIJE UZ POMOĆ NARASLOG STUPNJA RAZVOJA DRUŠTVENO- -PROIZVODNIH SNAGA ČIJI JE KRAJNJI CILJ CARSTVO SLOBODE

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime