Splitsko-dalmatinska županija želi preimenovati zračnu luku u Resniku. Građani podijeljeni: ‘Samo se glupostima bave’

Zaposlenima na Resniku od imena je trenutačno važnije vratiti putnike jer je koronakriza teško pogodila i ovaj sektor


Najveća dalmatinska zračna luka, ona splitska, uskoro bi mogla dobiti ime po zaštitniku Dalmacije, svetom Jeronimu. Ideja za to stiže iz županije.


“Dalmatinci ga jednostavno štuju. Oni ga osjećaju i kao skromnog redovnika, ali i kao svjetskog značaja književnika i znanstvenika. To je ono što je nas ponukalo”, kazao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Inicijativu za preimenovanje planiraju pokrenuti u dogovoru s gradonačelnicima, ministarstvom, strukom i upravom zračne luke.

“Ova inicijativa – valja je brižljivo razmotrit. Mi smo imali prilike komunicirat s više tih naših dionika i svi argumenti postoje za i protiv. Zaista ne bi trebalo žurit s izborom”, rekao je za RTL Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split.

Građani podijeljenih mišljenja.

“Ja bi ga ostavila Resnik. Ja sam navikla godinama na to i ne bi mijenjala”, rekla je Ana iz Splita.“Samo se glupostima bave. Neka se bave malo stvarima kojima se trebaju baviti”, poručio je Joso iz Splita.

“Mislim da je prigodno, zašto ne? Zašto da ne bude jedno kršćansko ime? Na kraju krajeva sv. Jeronim, evo ja ne znam puno o njemu, ali zna moj sin koji se bavi prijevodima njegovim. Mislim da bi to bilo zgodno”, smatra Lidija Dukić iz Splita.Zaposlenima na Resniku od imena je trenutačno važnije vratiti putnike jer je koronakriza teško pogodila i ovaj sektor. Umjesto uobičajenih tisuću, aerodromom sada dnevno prođe tek dvjestotinjak putnika.

“Lani je promet bio u padu 80 posto. Ove godine očekujemo negdje rast da bude na nekoj razini od milijun putnika, šta je negdje otprilike trećina prometa iz 2019.”, kazao je Bilas.

Do potpunog oporavka proći će godine, a hoće li ga zračna luka dočekati pod novim imenom tek će se odlučivati. Prvi sastanak oko pokretanja inicijative za preimenovanje održat će se do kraja mjeseca.

Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
3
Hagić
1
Hmmm
8
Plač
3
Grrr
57
Molim?
11

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime