Splitski specijalci nakon krize na benzinskoj postaji poslani u invalidsku mirovinu, MUP im mora isplatiti naknadu

Splitski Općinski sud je zbog propusta MUP-a tijekom intervencije na benzinskoj postaji na solinskim Meterizama, dosudio dvojici nekadašnjih pripadnika Specijalne policije novčane naknade

Splitski Općinski sud dosudio je dvojici nekadašnjih pripadnika Specijalne policije novčane naknade zbog nesposobnosti za daljnje obavljanje policijskog posla, i to zbog propusta MUP-a tijekom intervencije na benzinskoj postaji na solinskim Meterizama u kojoj je nakon 17 sati krize ubijen Ivica Grgić koji je na cisterni prijetio da će se raznijeti bombama, piše Index.


Dino Banovac, član taktičkog tima, dobit će naknadu od 75 tisuća kuna, a pregovarač Mario Perić 80 tisuća kuna, uvećano za kamate od listopada 2013. godine, kada su podnijeli tužbe.

Banovac je 2012. godine poslan u invalidsku mirovinu zbog nesposobnosti obavljanja posla specijalnog policajca, odnosno, akutne reakcije na stres, PTSP-a, depresivnog poremećaja, tjeskobe, što je sve izravna posljedica trauma doživljenih na intervenciji u Meterizama.

Zapovjednik rekao da im ne treba psihološka pomoć

U tužbi je Banovac naveo da je 26. listopada 2010. godine sudjelovao u intervenciji koja je trajala više od 17 sati te da je trpio strah jer je stajao pokraj osobe koja je izvukla sigurnosne igle iz dvije bombe. Smatra da je trebao biti ranije zamijenjen, a naveo je i kako ni on ni kolege nisu prošli obuku za intervenciju kod slučajeva prijetnji ručnom bombom na benzinskoj stanici. Istaknuo je i da nije imao adekvatnu specijalističku opremu. Pretrpio je i dodatan šok jer je njegovim djelovanjem usmrćena jedna osoba. Nakon svega, bio je prepušten samom sebi, nije imao psihološku pomoć jer je zapovjednik Specijalne policije kazao da su oni specijalci i da njima to nije potrebno pa je smatrao da nije uputno zatražiti psihološku pomoć, što je dodatno narušilo njegovo zdravstveno stanje.

I drugi policajac poslan je u invalidsku mirovinu iz istog razloga. U tužbi je naveo kako je bio prisiljen sudjelovati u ulozi glavnog pregovarača više od 17 sati što se protivi pravilima službe i graniči s elementarnim zakonima fizičke izdržljivosti.

Na benzinsku postaju došao u civilu bez zaštitne opreme i oružja

Banovac je na suđenju kazao kako ga policija nije slala na redovne zdravstvene preglede. Opisao je situaciju na benzinskoj postaji koja je prethodila likvidaciji Grgića.


Pucao je kada je Grgić bacio bombu na policajca koji ga je pokušao onesposobiti. Psihičke smetnje počeo je osjećati odmah nakon intervencije, a posebno ga mori što je lišio života hrvatskog branitelja sa psihičkim smetnjama i lošim imovnim stanjem.

Perić je, pak, naveo kako prvih pola sata pregovora s Grgićem nije imao nikakvu zaštitu taktičkih timova te se osjećao izloženim i bespomoćnim. Tog dana nije trebao ni raditi, no pozvao ga je zapovjednik. Na benzinsku postaju došao je u civilu bez zaštitne opreme. Nije imao ni oružje. Bio je cijelo vrijeme tamo dok Grgića nisu ubili. Zbog tjeskobe, nesanice i ostalih smetnji potražio je liječničku pomoć. Studij nije mogao nastaviti nakon intervencije, piše Index.MUP ne šalje policajce na redovne zdravstvene preglede

Sutkinja je utvrdila da MUP nije poštovao pravilnike o zdravstvenom sistematskom pregledu jer policajci nisu prolazili redovne zdravstvene preglede, da Banovac kao član taktičke grupe nije imao svu potrebnu opremu, a Perić kao pregovarač nije imao zaštitni prsluk i zaštitu taktičke grupe. Osim toga, MUP je trebao voditi računa i o tome da policajci ne smiju unutar 24 sata raditi dulje od 12 sati. Utvrđeno je i da policajci nisu prošli adekvatnu obuku za konkretnu situaciju te da su bili u visoko stresnoj i rizičnoj situaciji dulje od 17 sati te da im zamjene nisu osigurane, iako su trebale biti.

Za procjenu primjerene naknade sudu je od velike važnosti bilo i mišljenje sudskog vještaka psihijatra koji je naveo da bez obzira na to kakvu obuku policajci prošli, imajući humanost, a posebno kršćanski odgoj i usađene vrijednosti, nisu mogli biti obučeni za traumu lišenja života drugog čovjeka, koji je bio hrvatski branitelj sa psihičkim tegobama, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0