Splitski SDP: “U Hrvatskoj je antifašizam nezaštićeni najmoprimac pod stalnom prijetnjom deložacije”

"Navijači najavama klanja pljuju na povijest svog voljenog kluba i preuzimaju iste vrijednosti koje zastupa HDZ-ova ekipa, od 'posjetitelja' Pavelićevog groba Davora Šukera nadalje, pod čijom vlašću HNS ponižava Hajduk kao nitko u 109-godišnjoj povijesti"

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split poslao je priopćenje povodom današnjeg Dana antifašističke borbe.


Prenosimo ga u cijelosti:

“U Hrvatskoj je antifašizam nezaštićeni najmoprimac pod stalnom prijetnjom deložacije, i baš zbog toga Hrvatska trpi redovita poniženja zbog otvorenih pretenzija susjeda na hrvatski teritorij na koji hrvatska vlast odgovara sramežljivo i blago. Uspomena na hrvatske partizane, koji su prije 75 godina dali po nosu velikotalijanskim, velikosrpskim i velikomađarskim fašističkim pretendentima na hrvatski teritorij, redovito se gazi nakon 1990. godine.

Ono što se prešuti prema vani, “nadoknađuje” se na bahaćenjem na unutarnjem planu. Zakonski su izjednačeni ustaše i domobrani odnosno tzv. Hrvatska domovinska vojska 1941.-1945. s hrvatskim partizanima. Uništeno je ili oštećeno oko 3000 antifašističkih spomenika od strane “nepoznatih”, dobro organiziranih, iskusnih i stručno vođenih počinitelja. U gradovima poput Splita promijenjeni su svi nazivi ulica i trgova koji su nosili imena vezana za Antifašističku borbu. U praksi je “legaliziran” ustaški pozdrav “za dom spremni”.

Danas se i ne spominje da je ime hrvatske valute kune, kopirano od NDH, izglasano u Zastupničkom domu Sabora RH sa 70 glasova “za” od ukupno 138 zastupnika. Nastavlja se praksa duga tri desetljeća da se službeno toleriraju fašistički simboli, pa tako generalni konzul Republike Hrvatske u Australiji bez bilo kakvih službenih posljedica sjedi ispod slike Ante Pavelića.

Na utakmicama policija redovito “trenira strogoću” pazeći na paljenje bengalki i slične aktivnosti, ali je daleko manje ažurna kad je u pitanju najava klanja, kao na utakmici Lokomotiva – Hajduk. Navijači na ovaj način pljuju na povijest svog voljenog kluba i preuzimaju iste vrijednosti koje zastupa HDZ-ova ekipa, od “posjetitelja” Pavelićevog groba Davora Šukera nadalje, pod čijom vlašću HNS ponižava Hajduk kao nitko u 109-godišnjoj povijesti. Najgore od svega je to što se ovakvom politikom i klimom u društvu podrivaju temelji Hrvatske i daje legitimitet svim susjedima koji dovode u pitanje hrvatske granice” – stoji u Koturovom priopćenju.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime