Splitski SDP: “Pristup Nadbiskupije podsjeća zbog čega je nužno što prije pokrenuti reviziju Vatikanskih ugovora”

"Djeca koja ne pohađaju nastavu vjeronauka su direktno i indirektno stigmatizirana, te stoga brojni roditelji postupaju konformistički i upisuju djecu na vjeronauk. Dakle, prava mogućnost izbora ne postoji" - ističe Kotur

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš uputio je dopis školama. Periš upozorava ravnatelje da kada se vjeronauk jednom izabere, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor.


Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur komentirao je spomenuti dopis. Njegov komentar objavljen na Facebook stranici splitskog SDP-a prenosimo u cijelosti:

“‘Dobronamjerna molba’ podsjeća na natpis iznad kina u stripu Alan Ford: “Ulaz slobodan, izlaz se naplaćuje.” Ovakav pristup Nadbiskupije još jednom podsjeća zbog čega je nužno što prije pokrenuti reviziju Vatikanskih ugovora. Naime, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije “dobronamjerno moli” ravnateljice i ravnatelje da ubuduće u anketama koje dijele učenicima o izboru novih nastavnih predmeta ne stavljaju katolički vjeronauk, budući da je on već izabran, ili nije, u prvom razredu osnovne škole.

Zbog pritiska okoline veliki broj roditelja upisuje djecu na katolički vjeronauk u prvom razredu osnovne škole. Djeca koja ne pohađaju nastavu vjeronauka su direktno i indirektno stigmatizirana, te stoga brojni roditelji postupaju konformistički i upisuju djecu na vjeronauk. Dakle, prava mogućnost izbora ne postoji. Sada roditelji koji nakon prvog razreda osnovne škole odluče da ne žele da im djeca idu na nastavu vjeronauka to, po Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, ne mogu provesti. Možda su zaboravili na riječi Pape Frane: “Bog dolazi tiho i diskretno, bez nametanja”. A možda ih nikad nisu ni čuli – piše Kotur u svom komentaru.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/SDPSplit/posts/2096201160439376?__xts__%5B0%5D=68.ARDb7qQs4OAsh78UBvYrr5g5BhvlsQwPXAtOsAxvHO271yMDBnpCTx1DCIxK5aIGbkiar7DHJxnM_UyhoGw5okFTkbudFZW3Ib8o-rec0XsXYq-hmu9GVBS33b4qZISGHk-ldeeyUh834hyp3Dbgve8DQh28_nKSLgtZP46avW26tI6pOA8MYA&__tn__=-R” bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime