SPLITSKI SDP-ovci: “Potrebno je aktivnije i snažnije graditi društvo socijalne pravednosti i solidarnosti!”

„Obilježavanjem ovog dana ukazujemo na važnost poduzimanja mjera za izgradnju boljeg i pravednijeg društva" - ističu


Damir Barbir i Joško Markić

Na inicijativu Ujedinjenih naroda, 20. veljače se obilježava Svjetski dan socijalne pravde. Na nju je posebno važno upozoriti u sadašnje krizno vrijeme. Naime, svaka svjetska kriza je ujedno i prilika da ‘snalažljiva’ manjina iskoristi situaciju te se na direktnu, ali i indirektnu, štetu većine izbori za vlastitu materijalnu korist, moć i utjecaj.


„Socijalna pravda je nastradala u Hrvatskoj gdje se privatizacijskom pljačkom stvorilo novu tajkunsku kastu, a koji su u kratko vrijeme opustošili sve što se stvaralo na području Republike Hrvatske više od pola stoljeća. Što se COVID krize tiče, svi se sjećamo poskupljenja kirurških maski nekoliko desetaka puta u odnosu na izvornu cijenu na početku ‘novog normalnog’. Svježe su nam i slike nestašice wc papira, a danas se i cjepiva nabavljaju preko reda pod utjecajem moći. Istodobno se epidemiološke mjere donose bez jasnih kriterija pa su primjerice Crkve otvorene, a teretane zatvorene dok se ‘coffy to go’ može nabaviti u pekari, a u kafićima to nije moguće. Stihija, neuređenost te dvostruka pravila u državnim propisima po pitanju kriterija dovode nas do stanja anarhije, gdje se čovjek stavlja u položaj životinje da se bori samo i isključivo za sebe. Pritom se stvara nova podjela na privilegiranu, moćnu i situiranu manjinu kojoj je sve dopušteno, te degradiranu, opustošenu i napuštenu većinu koja je prepuštena sama sebi. Stoga je upravo uloga države da upravlja u kriznim vremenima i svojim primjerom ukazuje na odgovorne i principijelne norme ponašanje. To je put u stabilnost, sigurnost, ali i socijalnu pravdu dostupnu SVIMA, a ne samo povlaštenima.“, navodi Damir Barbir, izvršni tajnik SDP Hrvatske i potpredsjednik SDP Split.

Damir Barbir

„Obilježavanjem ovog dana ukazujemo na važnost poduzimanja mjera za izgradnju boljeg i pravednijeg društva. Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti te poštivanja različitosti. Na tim temeljima treba graditi okružje koje štiti ljudsko dostojanstvo gdje svi građani imaju jednake šanse za ostvariti svoje potencijale u obrazovanju, zapošljavanju i u svim drugim područjima života.

U Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, preko milijun ljudi živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Mnogi od njih su i naši sugrađani. Ovaj dan je prilika za nanovo istaknuti značaj pružanja te dinamičkog razvoja novih socijalnih usluga za ranjive skupine i pojedince. Grad Split treba biti prepoznat kao grad solidarnosti i predvodnik skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima putem različitih potpora, a posebice razrađenih planova socijalnog stanovanja.“, ističe prof. dr. Joško Markić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita i član predsjedništva SDP Split.

Joško Markić

Republika Hrvatska je po Ustavnom određenju socijalna država. Poraz svih nas je podatak da je prosječna hrvatska mirovina samo 39% u odnosu na prosječnu plaću, a da više od 180 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od 1000 kuna.

Porazno je i da skoro svakom trećem djetetu roditelji ne mogu priuštiti obrok voća i povrća, a između 40% i 75% roditelja svojoj djeci ne može priuštiti stvari koje smatraju bitnima za njihovu optimalnu socijalizaciju. Stoga zajednički pridonesimo socijalno osjetljivom društvu te snažnije radimo na polju postizanja veće društvene pravednosti. – zaključili su splitski SDP-ovci.Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
01 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime