Jučerašnji potez Željka Keruma, koji je srušio kvorum te se sjednica Gradskog vijeća Splita nije mogla održati, sve pod izlikom “šticavanja” jer je par dana ranije nagrade Zlatni kurac (što je jednom džentlemenu poput Keruma bilo nedopustivo) dodijelio Bojan Ivošević iz Dnevne doze splitskog nereda, pročitali su i splitski SDP-ovci.

Ispred Banovine je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split prozvao Keruma i Andru Krstulovića Oparu “za valjanje u blatu”!

– Međusobno optuživanje obojici je alibi za vrlo loše funkcioniranje gradske vlasti. Opari je Kerum idealan izgovor za izostanak bilo kakvih rezultata, a Kerum radi po principu “vladajuće oporbe”: palac dolje – ruke gore, te na Gradskom vijeću njegova stranka podržava sve ključne Oparine prijedloge.

Dok se javnost bavi trivijalnim pa čak i bizarnim elementima njihovog tobožnjeg sukoba, Split ubrzano propada. Loše je stanje na terenu, ne provode se projekti, ali, što je još gore, ne pripremaju se na adekvatan način. Osim na terenu, imamo crnu rupu i u dokumentaciji. Obećali su nam strategiju razvoja i novi GUP, a nismo dobili ništa osim pompozno najavljivanog Masterplana. Taj dokument ne nudi odgovarajuća prometna rješenja, a ni zaokret Splita prema stabilnom i održivom gospodarstvu koje se neće zasnivati gotovo isključivo na turizmu. Premali je naglasak na javni interes, i nudi nam se model koji je Split i doveo do stagnacije i propadanja.

Koturov stav prisnažio je Danijel Kukoč, član Gradskog odbora SDP-a Split, ali i vijećnik u Županiji, gdje koalicija HDZ-a i HGS-a brodi bez većih, ako ikakvih, problema…– Grad Split je talac trgovačke koalicije HDZ-a i HGS-a u kojoj jedna strana radi u korist stranačkog interesa, a druga strana u korist privatnog interesa. Ono što im je zajedničko da obje rade protiv javnog interesa.

Splitu hitno treba nova Strategija razvoja grada koja će s jedne strane biti temelj za povlačenje EU sredstava iz novog programskog razdoblja za period 2020. – 2027., a s druge strane temelj za izradu novog GUP-a. S izradom iste se naveliko kasni.

Svako selo u Hrvatskoj je donijelo novu prostorno plansku dokumentaciju a Split ima zastarjeli GUP star 15 godina. Javnosti se mažu oči pompoznim nazivima Masterplan, Split United i slično, a sve u svrhu prenamjene javnog prostora u privatni sa željom za gradnjom hotelskih i stambenih kvadrata na istočnoj obali i Kopilici i trpanjem novaca u privatne džepove.

Mi se zalažemo da istočna obala bude prostor javne namjene na korist svih stanovnika grada. Samo novi GUP baziran na Strategiji razvoja grada može zadovoljiti potrebe svih stanovnika grada kako onih iz centra Splita, tako i onih iz istočnih dijelova grada, pa sve do Slatina na Čiovu.

Nadam se da će se promjenom vlasti u Splitu za 10 mjeseci stvoriti kritična masa koja će znati, htjeti i moći raditi u javnom interesu na korist grada i građana a da će privatni i stranački interes trenutne vladajuće garniture biti valoriziran na adekvatan način.

Na dnevnom redu sjednice gradskog vijeća imali smo ukupno zaduženje grada i komunalnih tvrtki u iznosu oko 350 milijuna kuna.

Na početku mandatu ova gradska uprava podigla je prirez građanima, a mandat žele završiti zaduživanjem građana. Stanovnika je sve manje odlazi radno sposobno stanovništvo, privreda gotovo da ne postoji, postavlja se pitanje tko će plaćati prirez i tko će vraćati kredite? – zaključio je Kukoč.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime