– Molimo Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije da posebnu pozornost poklone onim javnim ustanovama kojima ravnaju ravnatelji s iskaznicom HDZ-a jer postoji osnovana sumnja da se širi baš u takvom okruženju. Slučajno ili ne, baš u tim javnim ustanovama, sve je veći broj korisnika zaražen ili u samoizolaciji, a prema podacima iz medija i sa službenih stranica tih ustanova, brojke valjda ne lažu – Poručila je Suzana Kačić-Bartulović, predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split, te nadodaje

– Krenimo redom: Dom za starije i nemoćne Split ove je godine u centru pažnje, na žalost ne zbog dobrih stvari, a u srpnju je ravnatelj Doma Ivan Škaričić raspisao natječaj za još 20 radnika. Prošle godine ova je ustanova završila godinu s 2,5 milijuna kuna minusa pa nas zanima kako će poslovodstvo te institucije namaknuti dodatan novac za plaće. Možda novim povećanjem cijene usluge ili “upumpavanjem” dodatnih iznosa izravno iz županijskog proračuna, što je bila dosadašnja praksa kojom su se redovito sanirali gubici? Ili možda nekim trećim načinom? Prema gruboj računici, u slučaju angažmana svih traženih 20 dodatnih djelatnika, taj bi se iznos mogao povećati za oko 1,7 milijuna kuna godišnje

Ističe da su početkom nove nastavne godine, na red su došli vrtići i škole.

– Prema primjedbama i upitima opravdano zabrinutih roditelja, izvješćima predškolskih ustanova i škola čiji je osnivač Grad Split, a koje moraju svakodnevno dostavljati podatke o broju djece, situacija na dan 22. rujna bila je sljedeća: u četiri ustanove predškolskog odgoja u Splitu u samoizolaciji je 11 odgojnih skupina djece (od ukupno 220 skupina) s 173 djeteta (od ukupno 4700 djece). U samoizolaciji se nalazi 30 djelatnika/ca, a pozitivno je 8 djelatnika/ca. Javna je tajna da splitski „Cvit Mediterana“ ima problematičnu upravu jer kako drugačije objasniti činjenicu da je 80% dolazi zaraženih upravo iz te ustanove.

Uz to, djeca iz Dječjeg vrtića „Mimoza“ na Firulama cijelu prošlu školsku godinu niti jednom nisu izašla na uređeno igralište koje se nalazi u sklopu objekta zbog straha da bi se mališani mogli zaraziti jer je na susjednoj je parceli još prošlog ljeta probijena nekakva cijev iz koje je istjecala kanalizacija po potpornom zidu vrtića. Iz iste ustanove krenuo je i slučaj kada je odgojiteljica, inače raspoređena u DV “Bosiljak”, koji djeluje unutar iste matične kuće, otišla u Zagreb na jednodnevnu edukaciju, a na zamjenu je poslana djelatnica iz DV ˝Rusulica˝ gdje je već bilo potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a ona se ubrzo zatim pokazala pozitivnom. Odjeljenje je poslano u samoizolaciju, ali ne i odgojiteljica!

Od Rossane Bosnić, ravnateljice Dječjeg vrtića „Cvit Mediterana“ u čijem sklopu je „Mimoza“, do danas roditelji nisu doznali o čemu se točno radi, gdje je zapelo i što je vrtić poduzeo da bi se problemi riješili.Sukladno odlukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i drugim nadležnim institucijama, da se ulože maksimalni napori za normalan rad ustanova i povratak djece u škole i vrtiće, izdane su i upute za sprječavanje širenja virusa, posebno među najosjetljivijim skupinama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputile su školama i vrtićima protokol postupanja u cilju organizacije što sigurnijeg prihvata djece, ali i zaštite zaposlenika, a koje su objavljene na mrežnim stranicama ustanova gdje smo pronašli još jedan zanimljiv podatak:file:///C:/Users/ucionic22_pc12/Downloads/Zavrsni-racun-2017-01-Referentna-stranica.pdf .

Čini se da je isti virus stvorio problem i u financijskom poslovanju te ustanove jer je 2019. godina počela viškom od 193.000 kuna, a završila minusom od 240.000 kn pa se postavlja logično pitanje u što je utrošeno čak 440.000 kn. A možda je opet do virusa?

Iz Grada su poručili da, ukoliko se utvrde propusti u postupanju ili nesavjesno postupanje zaposlenika, isti će biti sankcionirani pa postavljamo pitanje kako je moguće da u jednom od pet javnih vrtića bude toliko visok postotak zaraženih, a da nitko ne odgovara. Slično je i s nekim osnovnim školama. Pročelnik Mate Omazić iz gradske Službe za društvene djelatnosti u petak slavodobitno najavljuje postupni povratak djece i odgajatelja iz samoizolacije, ali ne odgovara kako se to dogodilo da samo iz jedne ustanove bude toliko oboljelih. Molimo odgovore, uz račune, i to, ako je moguće, čim prije, da ne bude čudno – otkud novo žarište – priopćila je Kačić-Barutlović.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime