Marija Rakić Mimica

Savjet za obrazovanje SDP-a Split traži hitne promjene u Kaznenom zakonu koje bi zaštitile nastavnike. Podsjećaju da je Sindikat Preporod još ovo proljeće, kada su išle Izmjene i dopune Kaznenog zakona u kojima je unesena odredba da se napad na liječnike tretira kao napad na službenu osobu, tražio da se unese i odredba koja bi posebno štitila sve zaposlenike u školama od nasilja i napada. U priopćenje dalje navode:

“Nasilje nije rješenje, komentar je koji ste sigurno čuli ili vidjeli posljednje dane otkad smo postali svjedoci jezivog scenarija u Tehničkoj školi u Čakovcu, fizičkog i verbalnog napada koji se dogodio tijekom nastave između nastavnika i učenika. Pitanje koje bismo prvo trebali postaviti je kako je uopće moguće da u dvadeset i prvom stoljeću do toga dođe u jednoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Profesorica Marija Rakić-Mimica odgovara: Sam naziv kaže što je u takvoj ustanovi na prvom mjestu, odgojno djelovati na učenike u humanom, moralnom i pozitivnom smislu. Kako je onda moguće da učenici danima zlostavljaju nastavnika, gađaju kredom i pljuju po klupama, a da se nešto ne poduzme kako se te radnje ne bi ponavljale ili eskalirale u nešto više?! Ako pasivno promatramo nasilje i ne činimo ništa kako bismo ga spriječili, time postajemo aktivni sudionici, a ne samo promatrači i komentatori iz naših sigurnih fotelja.

Suzana Kačić-Bartulović

Ako nastavnik trpi psihičko i fizičko zlostavljanje svakodnevno i pokušava ga riješiti pedagoškim metodama i to mu ne uspijeva, valjda bi mu u tome trebao pomoći Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera koji bi trebao sankcionirati svaku vrstu nasilja u školama, kao i pedagoška služba škole te njegov poslodavac koji bi ga trebao štititi na njegovom radnom mjestu. Da, u uređenoj zemlji koja ima kvalitetan sustav obrazovanja o čemu mi, kao svjedoci sve lošijeg stanja u hrvatskim školama, možemo samo sanjati.

Ništa od navedenog nastavniku ne pomaže u konkretnom slučaju; on nije zaštićen u obrazovnom sustavu, ni od poslodavca, ni od roditelja koji u većini slučajeva grčevito brane devijantna ponašanja svoje djece, napadaju nas na našim radnim mjestima, opravdaju školske sate iako znaju da su učenici bezrazložno izostali s nastave. A sve to samo zato što mogu. I jer im mi to svojom šutnjom – dopuštamo!

Profesorica Ana Lovrić dodaje: Iako se dobiva dojam da se nasilje u školama događa tek ulaskom učenika u srednju školu, na žalost tome nije tako. Naravno, rjeđe se događaju fizički napadi jer su djeca tjelesno slabija nego u srednjoj školi, no verbalno agresivno ponašanje te psihološko nasilje prema učiteljima vidi se i na samom početku školovanja. Jer, djeca, pogotovo malena djeca, rade i izgovaraju ono što vide u svojoj okolini, a na roditeljima i školi je usmjeravati djecu od samih početaka.

Suzana Kačić-Bartulović naglašava kako je došlo vrijeme da se nešto konačno učinkovito promijeni u obrazovnom sustavu: Predlažemo unijeti zakonske promjene i u Kazneni zakon i u pedagoške pravilnike koji trebaju biti jasni i učinkoviti ako zaista želimo nultu toleranciju na nasilje u svim odgojno-obrazovnim institucijama te tražimo izjednačenje prava zaštite zaposlenika u odgojno-obrazovnim institucijama s liječničkim.
Profesorice splitskih škola s dugogodišnjim iskustvom i odličnim rezultatima u radu s tinejdžerima poručuju: roditelje molimo da pažljivo pročitaju jeziva iskustva nastavnika iz hrvatskih škola napisana na papirićima ovih dana. Možda se među sudionicima nalazi i vaše dijete koje će isto tako biti roditelj! Tolerancija i ljubav se ne nasljeđuju, uče se, a to ne možemo mi, nastavnici – bez vas, roditelja!”, navodi se u priopćenju koje potpisuje Suzana Kačić-Bartulović, predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime