Michelin je danas objavio najnoviju selekciju za Hrvatsku, potvrdivši kako domaća gastronomska scena i dalje napreduje i privlači pažnju svjetske publike. Hrvatska sada ima ukupno 12 restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom te jedan restoran koji nosi dvije zvjezdice.
Među novim dobitnicima su restoran Krug u Splitu i Cap Aureo u Rovinju, koji su osvojili po jednu zvjezdicu. Restoran Agli Amici iz Rovinja zadržao je svoje dvije zvjezdice, dok su svoje Michelinove zvjezdice ponovno potvrdili Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Korak (Jastrebarsko).
Uz to, oznaku Michelin Green Star, koja se dodjeljuje restoranima posebno posvećenima održivoj i ekološki prihvatljivoj gastronomiji, zadržali su Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko).
Bib Gourmand oznaka, koja označava kvalitetnu kuhinju po pristupačnim cijenama, proširena je s dva nova restorana: Konoba Pescaria iz Mošćeničke Drage i K.užina iz Splita.
Dodijeljena su i posebna priznanja kojima Michelin ističe stručnost i raznolikost u ugostiteljstvu. Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč proglašena je najboljim mladim chefom, Vera Korak iz restorana Korak nagrađena je za izvrsnu uslugu, a Dinko Lozica iz LD-a na Korčuli dobio je priznanje za sommeliera godine.
„Još jedno izdanje Michelinova vodiča potvrđuje kvalitetu i autentičnost hrvatske gastronomske scene, koja sve više postaje razlog dolaska turista. Ovo je priznanje ne samo chefovima i njihovim timovima, nego cijeloj destinaciji“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.