Splitski pedofil kazao žrtvi da začepi nos i duboko zaroni, iz Nadbiskupije tvrde da je došlo do obostrane zahvalnosti

Svećenik sada živi u jednom dalmatinskom mjestu, navodno kod rodbine. Kazneni postupak protiv njega nije pokrenut jer su navodno svi slučajevi pali u zastaru, premda postoje indicije da je žrtve napadao sve do kraja 2017. godine

Vrhovnom sudu ni dva mjeseca nisu dovoljna za odluku o tome gdje će se nastaviti suđenje u sporu jedne od žrtava fra Gracijana Gašperova, splitskog svećenika pedofila, protiv Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Splitsko-makarske nadbiskupije i samog svećenika. Muškarac kojeg je u listopadu 1997. kao petnaestogodišnjaka Gašperov seksualno zlostavljao u samostanu svetog Frane, podnio je tužbu splitskom Općinskom sudu u prosincu prošle godine, no sud je 7. veljače zatražio od Vrhovnog suda da suđenje prebaci drugdje. Kako je rekao Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda, spis su dobili 13. veljače, ali još nisu ništa odlučili, iako bi to trebalo učiniti “što prije”. Kada točno, nije poznato.


Index je upitao splitski Općinski sud zašto njegovi suci ne žele suditi u ovom predmetu. Stigao mu je ne baš najodređeniji odgovor kako je “sud u navedenom postupku dana 7. 2. 2019. donio rješenje da se pripremno ročište zakazano za dan 9. 5. 2019. neće održati jer je sud, s obzirom na okolnosti slučaja i postupanje samog tužitelja, odlučio zatražiti od Vrhovnog suda da kao stvarno nadležni sud u ovom postupku odredi drugi sud, smatrajući da bi se time otklonila svaka sumnja u objektivnost suđenja, a sve vezano za postupanje i ponašanje tužitelja u postupku, prebivalište i sjedište stranaka i svih drugih okolnosti u pogledu tog postupka”.

U kraćem razgovoru za Index tužitelj negira da je sumnjao u nepristranost sutkinje.

– Ja u ženu uopće ne sumnjam, napravili su mi problem – ističe 37-godišnjak koji nakon zlostavljanja desetljećima vuče psihičke traume, o čemu svjedoči opsežna liječnička dokumentacija, a nije ni situiran pa će mu putovanja na sudske rasprave u drugi grad predstavljati i financijski problem.

Gašperov je “kažnjen” iznimno blago

Riječ je o jednom slučaju iz velike pedofilske afere koja je prošle godine potresla Crkvu u Hrvatskoj, a okončana je vrlo blago – “laiciziranjem” Gašperova nakon što je crkvenom istražitelju priznao da je u splitskom samostanu sv. Frane seksualno napadao momke. U praksi, svećenik sada živi u jednom dalmatinskom mjestu, navodno kod rodbine. Kazneni postupak protiv njega nije pokrenut jer su navodno svi slučajevi pali u zastaru, premda postoje indicije da je žrtve napadao sve do kraja 2017. godine.

Zlostavljani mladić odlučio je zatražiti novčanu odštetu iako mu ona “ne može nadoknaditi život, ali mi može omogućiti psihoterapiju da ne mislim na to. Oni ne mogu platiti lijekove koje pijem od 15. godine. I pit ću ih i dalje.”

Žrtva pedofila: Nadbiskup se pokajao kad je stisnut pred zid

Inače, po izbijanju afere, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić javno je izrazio kajanje, javlja Index.

– On se pokajao kad je stisnut pred zid, kad je jedna od žrtava tvrdila da je od 2003. godine znala za pedofila. Kad je rekao da prigiba glavu, traži oprost i da se želi susresti sa žrtvama, ja i još jedna žrtva smo preko jednog svećenika došli do njega – ispričala je žrtva fratra pedofila.Tri susreta s Barišićem – prvi u jednoj župnoj crkvi i dva u Biskupskoj palači – nisu mu, međutim, dala ni duhovnu utjehu, ni nadu da bi skoro mogao dobiti bilo kakvu odštetu od Crkve. Posebno ga je ogorčilo što mu je na zadnjem razgovoru nadbiskup preporučio da “začepim nos, duboko zaronim i sve će brige nestati. Ja sam ostao izvan sebe jer on se smijao i shvatio moj očaj kao zajebanciju. Ja sam mu na to rekao – bome, ja sam dugo na dnu, vrime je da izronim”, ističe ogorčeno.

Prema navodima iz tužbe, svećenik ga je kao 15-godišnjaka u listopadu 1997. godine pozvao “da mu pomogne spustiti sviće (ili cviće, jer nije jasno čuo). Kako je tužitelj bio malog rasta, stavio mu je stolicu da se popne, a onda je vidio da tu nema svića.” Svećenik ga je potom zgrabio, privio uz sebe, jednu mu ruku uvukao u međunožje, a drugom mu stezao vrat i pritom “radio pokrete seksualnog čina i na kraju jako uzdahnuo, a zatim pustio”.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime